Pe cine vizeaza noul pachet de sanctiuni americane contra Rusiei, emis pe 1 mai. Apar si firme din China, Slovacia, Belgia si Turcia

externe

Kremlin

La 1 mai, Departamentul Trezoreriei SUA a impus noi sanctiuni impotriva a sute de companii si persoane legate de programul de dezvoltare a armamentului rusesc, ca parte a efortului sau de a limita capacitatea Rusiei de a avea acces la materialele de care are nevoie pentru „continuarea razboiului sau ilegal impotriva Ucrainei”, relateaza RFE/RL.

Departamentul a declarat intr-un comunicat de presa ca scopul sanctiunilor este de a „degrada si mai mult capacitatea Rusiei de a-si sustine masina de razboi”.

Departamentul Trezoreriei a impus sanctiuni pentru aproape 200 de entitati, in timp ce Departamentul de Stat a desemnat peste 80.

Sanctiunile vizeaza afectarea bazei militaro-industriale a Rusiei, a programelor de arme chimice, precum si a persoanelor si firmelor din tari terte care ajuta Rusia sa achizitioneze componente de armament.

De asemenea, acestea vizeaza peste o duzina de firme chineze acuzate ca au ajutat Rusia sa gaseasca solutii de evitare a sanctiunilor anuntate anterior. Noile masuri vizeaza, de asemenea, pedepsirea persoanelor legate de moartea politicianului rus de opozitie Aleksei Navalnii.

„Trezoreria a avertizat in mod constant ca firmele se vor confrunta cu consecinte semnificative pentru furnizarea de sprijin material pentru razboiul Rusiei, iar Statele Unite le impun astazi pentru aproape 300 de tinte”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

In noul anunt privind sanctiunile sunt inclusi importatorii de ingrediente utilizate pentru producerea prafului de pusca, a combustibililor pentru rachete si a altor explozibili. De asemenea, sunt incluse entitati guvernamentale ruse si persoane legate de programele de arme chimice si biologice ale Rusiei si firme legate de proiectele de constructie a instalatiilor de exploatare de gaze naturale ale Rusiei.

In comunicatul de presa al Departamentului Trezoreriei se precizeaza ca firme din China, Azerbaidjan, Belgia, Slovacia, Turcia si Emiratele Arabe Unite sunt acuzate ca au ajutat Rusia sa achizitioneze tehnologie si echipamente din strainatate.

Sanctiunile Departamentului de Stat vizeaza trei persoane in legatura cu moartea lui Navalnii, care a decedat in februarie intr-o inchisoare rusa din Arctica. Autoritatile ruse spun ca acesta a murit din cauze naturale. Adeptii sai cred ca a fost ucis de autoritati, lucru pe care Kremlinul il neaga.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: