politica

Pesedistii din CCR isi impun din nou vointa. Iohannis este obligat sa accepte ministrii interimari

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit miercuri ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului sefului statului de revocare din functie a unor ministri si de desemnare a interimarilor.

Totodata, judecatorii constitutionali au stabilit, referitor la desemnarea ministrilor plini, ca nu exista conflict intre premier si presedinte, seful statului nefiind obligat sa semneze decretele de numire a acestora.

Curtea Constitutionala a adoptat miercuri o decizie in patru puncte:

1. Admite cererea si constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre prim-ministru si presedintele Romaniei, determinat de refuzul presedintelui de a revoca unii ministri precum si de refuzul tacit de numire a unor ministri interimari; Aceasta decizie a fost adoptata cu 7 voturi ”pentru” si 2 voturi ”impotriva” (Simina Tanasescu si Livia Stanciu).

2. Presedintele urmeaza sa emita, de indata, decretele de revocare din functie a ministrilor, precum si decretele de desemnare a ministrilor interimari propusi;

3. Presedintele urmeaza sa raspunda in scris si motivat cu privire la refuzul numirii ministrilor propusi de prim-ministru;

4. Constata ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala generat de refuzul presedintelui de numire a ministrilor tutelari. Aveasta decizia a fost adoptata in unanimitate.

Comunicatul oficial al Curtii Constitutionale:

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi cu privire la pct.1,2 si 3 si cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:

1. Admite cererea si constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre primul-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, determinat de refuzul revocarii unor ministri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constitutia Romaniei, republicata, precum si de refuzul tacit al Presedintelui Romaniei de a numi ministri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata.

2. Presedintele Romaniei urmeaza sa emita de indata decretele de revocare a ministrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 si nr.5/5324 din 26 august 2019, precum si decretele de desemnare a ministrilor interimari propusi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 si nr.5/5364 din 27 august 2019;

3. Presedintele Romaniei urmeaza sa raspunda, de indata, in scris si motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire in functia de ministru titular, inaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019.

4. Constata ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala intre primul-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de refuzul Presedintelui de a numi ministrii titulari propusi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 si nr.5/5325 din 26 august 2019.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru si Presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

9 ore ago

Oficial american: Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger care gazduia trupe americane. Fortele celor doua tari folosesc hangare separate

Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger, care gazduieste trupe americane, a declarat…

9 ore ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

13 ore ago

Au revenit ploile abundente la Dubai. Mai multe zboruri au fost anulate, iar scolile si birourile au fost inchise

Mai multe zboruri ale companiei Emirates au fost anulate sau au avut intarzieri, joi, pe…

9 ore ago

Pregatiri pentru Jocurile Olimpice: Parisul inaugureaza un bazin masiv de stocare a apei pentru a curata raul Sena

Oficialii francezi au inaugurat, joi, un bazin imens de stocare a apei menit sa ajute…

9 ore ago