externe

Pilotii ucraineni vor fi instruiti sa opereze pe F-15 si F-16, anunta SUA. Semnal ca Ucraina va primi avioane de lupta americane performante

Seful de stat-major al fortelor aeriene americane, generalul Charles „CQ” Brown, a declarat miercuri agentiei Reuters ca Statele Unite si aliatii lor incep sa studieze posibilitatea de a instrui piloti ucraineni, in cadrul unui efort pe termen lung de a construi viitoarea aviatie militara a Ucrainei.

Cu ajutorul armelor antiaeriene furnizate de Occident, ucrainenii au reusit sa impiedice Rusia sa isi foloseasca aviatia mult mai avansata pentru a domina spatiul aerian al tarii lor. Ucraina a incercat in acelasi timp sa depaseasca dependenta de avioanele rusesti, obtinand aeronave de lupta americane si instruirea pilotilor care sa le foloseasca. Kievul a anuntat public ca spera sa primeasca avioane F-15 si F-16.

Brown, care este si pilot, a recunoscut ca discutiile intre militarii americani si aliati pe tema respectiva sunt deja in curs. El a apreciat ca este nevoie de un plan pe termen lung, insa nu a confirmat ca s-ar fi luat vreo decizie.

Cu cateva zile inainte de comentariile generalului, Camera Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite a aprobat fonduri de 100 de milioane de dolari pentru instruirea pilotilor ucraineni si a personalului de intretinere din Ucraina pe avioane de lupta americane. Masura mai are insa de depasit obstacole inainte de implementare.

Brown nu a dorit sa discute despre legislatie sau sa speculeze despre termene si despre tipurile de aeronave occidentale cele mai potrivite pentru Ucraina. El a subliniat insa ca instruirea pilotilor ucraineni este o problema complexa, in care trebuie sa tina cont de starea de razboi si de capacitatea Kievului de a retrage din lupta piloti pentru a-i trimite la antrenamente indelungate.

Intrebat cat ar dura trecerea unui pilot ucrainean la mansa unui avion de lupta american, generalul a observat ca pilotii americani pot schimba tipul de avion cu care zboara in doua pana la patru luni. Transferul de la un sistem sovietic ar fi insa „ceva mai greu”, a apreciat el. Ar fi utila experienta statelor membre ale NATO care au facut deja tranzitia respectiva. Acestea „ar putea intr-adevar sa aiba lectii invatate care le pot fi folositoare ucrainenilor”, a mai spus comandantul.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

12 ore ago

Revolta pe marginea unei afaceri urat mirositoare, in Tara Fagarasului. „Facem o Rosie Montana la Ucea, daca nu intelegeti!”

„Cea mai mare groapa de gunoi a Europei” ar urma sa fie amplasata in zona…

12 ore ago

Violenta izbucneste la UCLA in timp ce politia pune capat protestelor de la Universitatea Columbia din New York, arestand 280 de persoane

Tensiunile au crescut, miercuri, in campusurile americane, cand sustinatorii pro-israelieni au atacat o tabara de…

12 ore ago

Irlanda: Politia a desfiintat tabara de migranti din centrul Dublinului

In mijlocul unei dispute diplomatice cu Marea Britanie cu privire la repatrierea migrantilor, autoritatile irlandeze…

12 ore ago