politica

PNL, primul pas pentru invalidarea lui Ciordache. Sesizare la CCR, numeroase aspecte nelegale in alegerea noului sef al Consiliului Legislativ

PNL a depus joi la Curtea Constitutionala sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea hotararii prin care Florin Iordache a fost numit la conducerea Consiliului Legislativ.

Liberalii afirma ca Iordache nu a intrunit numarul necesar de voturi, sustinand ca acesta a obtinut 185 de voturi, necesarul fiind de 234, el trebuind votat de majoritatea deputatilor si senatorilor si nu doar a celor prezenti.

De asemenea, ei sustin ca Florin Iordache nu indeplineste conditia legala referitoare la buna reputatie profesionala si morala, prevazuta de Legea de functionare a Consiliului Legislativ.

Conform Legii 73/1993 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ, pot fi numite in functiile de presedinte al Consiliului Legislativ, presedinte de sectie, sef de departament si consilier persoane care au cetatenia romana si domiciliul in tara, pregatire juridica superioara, precum si o buna reputatie profesionala si morala. Pentru functiile de presedinte al Consiliului Legislativ si presedinte de sectie este necesara o vechime in activitatea juridica de cel putin 15 ani, iar pentru functiile de sef sector si sef departament, de cel putin 8 ani.

PNL invoca inclusiv definitia cuvantului ”reputatie”, conform Dictionarului Explicativ al limbii romane, pentru a sustine ca parerea publica despre Florin Iordache este in contradictie cu ”bunul renume” sau cu buna parere publica favorabila, ceea ce contravine prevederii legale.

„Conduita publica, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revolta publica incompatibila cu dispozitia legala care solicita candidatului la functia de presedinte al Consiliului Legislativ o buna reputatie morala”, se arata in sesizarea de neconstitutionalitate.

PNL reclama inexistenta procedurii de audiere a candidatilor pentru Consiliul Legislativ in comisiile parlamentare de specialitate.

Un alt argument invocat de liberali este acela ca presedintele Consiliului Legislativ nu trebuie sa fie membru al unui partid politic, prevederea legala la fac referirea fiind cea potrivit careia ”personalul Consiliului Legislativ nu poate face parte din partide politice”, considerand ca si presedintele institutiei este vizat in acest caz.

”A accepta ideea ca presedintele Consiliului Legislativ poate fi membru al unui partid politic pana in ziua inceperii activitatii semnifica o infrangere a dispozitiei legale in vigoare”, arata PNL in sesizarea adresata Curtii Constitutionale.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

10 ore ago

Revolta pe marginea unei afaceri urat mirositoare, in Tara Fagarasului. „Facem o Rosie Montana la Ucea, daca nu intelegeti!”

„Cea mai mare groapa de gunoi a Europei” ar urma sa fie amplasata in zona…

10 ore ago

Violenta izbucneste la UCLA in timp ce politia pune capat protestelor de la Universitatea Columbia din New York, arestand 280 de persoane

Tensiunile au crescut, miercuri, in campusurile americane, cand sustinatorii pro-israelieni au atacat o tabara de…

11 ore ago

Irlanda: Politia a desfiintat tabara de migranti din centrul Dublinului

In mijlocul unei dispute diplomatice cu Marea Britanie cu privire la repatrierea migrantilor, autoritatile irlandeze…

11 ore ago