externe

Politia din Bruxelles a intrat peste reuniunea extremistilor de dreapta la care urma sa vina si Viktor Orban. Conferinta a fost anulata

Politia din Bruxelles a luat marti masuri pentru a opri o reuniune a elitei nationalistilor de dreapta din Europa, relateaza Politico.

Conferinta nationala a conservatorilor urma sa ii gazduiasca pe liderul ungar Viktor Orban si pe politicianul britanic Nigel Farage in urmatoarele doua zile, dar fortele de ordine au sosit dupa doua ore de la inceperea evenimentului la sala Claridge, in apropiere de Cartierul European, pentru a-i informa pe organizatori ca evenimentul va fi suspendat.

„Autoritatile au decis sa anuleze evenimentul din cauza posibilitatii de dezordine publica”, i-a spus un ofiter de politie unuia dintre organizatori. Jandarmii coborasera deja obloanele la locul unde Farage, arhitectul Brexitului, urma sa tina un discurs de deschidere la ora 11.00.

Cand a urcat pe scena, Farage a atacat autoritatile de la Bruxelles ca fiind „pur si simplu monstruoase” pentru ca au incercat sa anuleze evenimentul.

„Stiam ca nu voi fi binevenit inapoi la Bruxelles”, s-a suparat fostul europarlamentar.

Campionul Brexitului nu a fost singurul care a criticat dur autoritatile.

„Este cu adevarat ceva potrivit cu o dictatura de tinichea”, a declarat Frank Furedi, unul dintre organizatorii de la think tank-ul de dreapta MCC, care co-sponsorizeaza evenimentul. „Incearca sa foloseasca un motiv tehnic pentru a sustine un punct de vedere politic. I-au spus proprietarului ca, daca nu va evacua sala, vor taia curentul electric”, a mai spus el.

La ceva mai mult de o ora de la prima sosire, politia a revenit in jurul orei 12:45 pentru a inmana un ordin oficial organizatorului local al evenimentului, Anthony Gilland, seful de personal al MCC. Politia i-a acordat 15 minute pentru a citi si semna documentul de trei pagini.

„Unul dintre motivele care ne-au fost date, nu este singurul motiv, este ca va avea loc o contramanifestatie in aceasta dupa-amiaza, in jurul orei 17.00, iar ideea este ca politia nu este capabila sa protejeze libertatea de exprimare la acest eveniment”, a declarat el.

Spatiul de evenimente Claridge era deja al treilea loc in care s-a incercat sa se tina conferinta, dupa ce primul spatiu – localul de lux Concert Noble – i-a refuzat pe organizatori sub presiunea primarului socialist al Bruxelles-ului, Philippe Close, iar primarul liberal din Etterbeek a facut presiuni asupra conducerii luxosului hotel Sofitel pentru a anula a doua incercare.

Emir Kir, primarul din Saint-Josse-ten-Noode, unde se afla sala Claridge, a declarat anterior prin e-mail pentru Politico ca va „lua imediat masuri pentru a interzice” evenimentul.

Gilland le-a spus politistilor ca vor contesta decizia primarului in instanta pentru ca intalnirea sa nu fie anulata.

Printre ceilalti participanti asteptati la eveniment s-au numarat si favoritii extremei drepte Suella Braverman, fost ministru de interne al Regatului Unit, si Eric Zemmour, un inflacarat de extrema dreapta care a candidat pentru functia de presedinte al Frantei in 2022.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

3 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

3 ore ago

Dilema politica a lui Netanyahu: Armistitiu in Gaza sau atac la Rafah? Aliatii lui de extrema dreapta ameninta ca-si vor retrage sprijinul daca renunta la ofensiva

Aliatii de extrema dreapta ai premierului Benjamin Netanyahu fac presiuni asupra liderului israelian sa respinga…

3 ore ago

Ecuadorul spune ca a dat in judecata Mexicul pentru ca i-a acordat azil fostului vicepresedinte

Ministerul de Externe din Ecuador a declarat, luni, ca a dat in judecata Mexicul la…

3 ore ago

Accident mortal in Peru. Un autocar a cazut intr-o rapa. Cel putin 23 de persoane au murit

Cel putin 23 de persoane au murit dupa ce un autocar a cazut intr-un rau…

4 ore ago