externe

Politia rusa a retinut o jurnalista care l-a filmat ultima oara pe Alexei Navalnii in viata. Autoritatile ruse au acuzat-o ca s-a asociat cu o „organizatie extremista”

Antonina Favorskaia, o jurnalista care l-a filmat pe politicianul rus de opozitie Alexei Navalnii inainte de a muri, a fost retinuta de autoritati, potrivit The Guardian.

Favorskaia s-a ocupat de procesele lui Navalnii timp de cativa ani, iar organizatia pentru libertatea presei Reporteri fara Frontiere a declarat joi ca este una dintre cei sase jurnalisti din toata tara retinuti luna aceasta.

Autoritatile ruse au retinut-o pe Favorskaia miercuri seara si au acuzat-o ca s-a asociat cu o „organizatie extremista”, postand pe platformele de socializare ale Fundatiei Anticoruptie a lui Navalnii, a declarat grupul rus pentru drepturile omului OVD-Info.

Purtatoarea de cuvant a lui Navalnii, Kira Yarmish, a spus ca Favorskaia nu a publicat nimic pe platformele fundatiei si a sugerat ca autoritatile ruse au vizat-o pentru ca isi facea meseria de jurnalist.

Navalnii a murit intr-o colonie penala arctica in februarie.

Potrivit OVD-Info, Favorskaia a fost retinuta initial pe 17 martie, dupa ce a depus flori pe mormantul lui Navalnii. Ea a petrecut 10 zile in inchisoare dupa ce a fost acuzata de nesupunere fata de politie, dar cand perioada de detentie s-a incheiat, autoritatile au acuzat-o din nou si i-au ordonat sa se prezinte vineri la tribunalul districtual Basmanny din Moscova.

Alte doua jurnaliste, Alexandra Astakhova si Anastasia Musatova, au fost, de asemenea, retinute temporar dupa ce au venit sa o viziteze pe Favorskaia in centrul in care era retinuta, a spus organizatia Reporteri fara Frontiere.

Ekaterina Anikievich, de la site-ul rus de stiri SOTAvision, si Konstantin Yarov de la RusNews, au fost, de asemenea, retinuti de politie in timp ce acopereau perchezitia locuintei lui Favorskaia.

Yarov a declarat pentru RusNews ca a fost batut in arest: „M-au lovit cu picioarele, mi-au pus un picior pe cap, mi-au rasucit degetele, m-au batjocorit cand am incercat sa ma ridic, mi-au cerut sa-mi arat rucsacul ca si cum ar putea contine explozibili”.

In Ufa, la 1.300 km est de Moscova, autoritatile ruse au retinut-o miercuri pe Olga Komleva, reporter pentru RusNews, pe care au acuzat-o de extremism si asociere cu Navalnii si organizatia sa, potrivit Reporteri fara Frontiere.

Fundatia Anticoruptie a lui Navalnii a fost desemnata organizatie extremista de catre autoritatile ruse, ceea ce inseamna ca persoanele asociate cu ea se pot confrunta cu pedepse cu inchisoarea.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Teodosie, trimis in judecata de DNA. Alaturi de arhiepiscop va fi in sala de judecata si consilierul acestuia, Ilie Petre

Procurorii DNA Constanta au dispus, miercuri, trimiterea in judecata a lui IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.…

31 de minute ago

Rares Bogdan: „Candidatul nostru la Presedintie se numeste Nicolae Ciuca, generalul Nicolae Ciuca. Este obligat prin statutul partidului sa candideze”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a afirmat miecuri ca Nicolae Ciuca este candidatul partidului la presedintie,…

58 de minute ago

Romania, pe locul 89 in topul celor mai atragatoare tari pentru cei care vor sa lucreze in strainatate. Pe primul loc se afla Marea Britanie

Romania se afla pe locul 89 in clasamentul celor mai atragatoare tari pentru cei care…

4 ore ago

La ce e buna „facultatea”: Radu Mazare sustine ca dupa gratii „l-a descoperit pe Dumnezeu” si frecventeaza cercurile de lectura de la Penitenciarul Jilava

Dupa o viata condimentata din plin cu chefuri, paranghelii, masini luxoase si femei frumoase, Radu…

3 ore ago

Vaslui: Doi angajati ai unei primarii au cazut intr-o fosa septica din fata primariei, posibil decedati

Primarul comunei Stefan cel Mare din Vaslui a sunat miercuri la 112 pentru a anunta…

2 ore ago

Steagul rus va fi interzis la Berlin pe 9 mai. Au fost anuntate mai multe manifestari pro-ruse in capitala germana

In acest an, autoritatile capitalei germane, Berlin, au interzis steagurile rusesti, uniformele militare, afisele cu…

4 ore ago