politica

Politist cu 10 ani experienta: „Toti sefii sunt corupti pana in maduva oaselor. De la seful de oras pana la seful de inspectorat judetean si pana la seful politiei”

Un politist cu zece ani experienta a decis sa vorbeasca, sub acoperirea anonimatului, despre cele mai sensibile probleme din sistem. El a intrat pe cel mai popular forum din Romania, Reddit Romania, si a cerut sa i se puna intrebari. A primit peste 300 de intrebari.

„Sunt politist in Romania, am o vechime de putin peste 10 ani de sistem si o sa incerc sa va raspund la intrebari cat de bine ma pricep”, a anuntat politistul. Intrebarile au inceput imediat sa curga.

Cel mai apreciat raspuns al politistului din partea utilizatorilor a fost in legatura cu coruptia din politie.

„Din pacate toti de la seful de oras pana la seful de inspectorat judetean si pana la seful politiei sunt corupti pana in maduva oaselor. Rar se intampla sa gasesti un sef de politie care sa nu fie corupt, pentru ca in scaunul ala nu ajunge cel competent, ajunge cel cu pile. Ne ducem la vale si prindem viteza din pacate. Din pacate pentru mine, imi place ceea ce fac, altfel eram plecat de mult din sistem”, a scris politistul.

Intrebat ce se poate face impotriva coruptiei din Politie, politistul a raspuns:  „Pai ai trebui daramat totul si refacut de la zero. Din pacate cam 80% din efective nu au ce cauta in politie fie datorita faptului ca sunt corupti/incapabili sau prost pregatiti. Ar trebui refacute toate procedurile dupa care actionam, refacuta materia si modul de predare in scolile in care se formeaza politistii. Creat un cadru legislativ care sa ne permita sa ne facem treaba. Si ar mai fi multe de schimbat”.

De asemenea, politistul a indicat ca si prin inasprirea controalelor celor de la Directia Generala Anticoruptie din cadrul MAI s-ar mai putea reduce coruptia din randul politistilor.

„Au fost cazuri unde seful sau/si colegii au pus presiune pe tine ca sa faci ceva ce nu voiai? Sau ceva ce era ilegal sau imoral?”, a fost intrebat politistul apoi. „Da. Din pacate situatiile acestea sunt foarte des intalnite”, a confirmat politistul.

„Am raspuns sincer la intrebari. Ai fi preferat sa fiu ipocrit? Sa zic ca nu exista coruptie in Politia Romana?”, i-a raspuns politistul unui alt internaut care ii punea la indoiala sinceritatea.

El a spus despre sine doar ca lucreaza la Politia Rutiera.

„De cativa ani sunt la rutiera. Prefer sa raman anonim. Superiorii nu reactioneaza prea bine cand dam din casa”, a subliniat politistul.

Alte declaratii relevante ale politistului:

Pregatirea fizica e  la pamant. Reportajul de la Recorder e foarte adevarat. Nici eu nu sunt prieten cu miscarea, dar fata de alti colegi am mai mers la poligon pe banii mei, am mai facut putina pregatire.

Nu am luat spaga, cu toate ca mi-a fost oferita de multe ori. Din pacate stiu.

Nu avem norma de amenzi. Totul se rezuma la raportari. Zilnic se raporteaza ce activitati am avut, printre care si amenzile date. Dupa atatia ani, nu ma mai afecteaza prea mult. In general prefer sa dau un avertisment daca vad ca omul a inteles ce a gresit si ca a gresit. Deasemenea ramane la latitudinea mea daca ii dau amenda sau avertisment, nu ma poate obliga nimeni sa imi schimb alegerea.

Citeste pe Reddit Romania toate raspunsurile politistului.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Cirstoiu anunta ca are de gand sa revina in politica: „Am fost invins acum, nu zice nimeni ca nu pot continua”

Catalin Cirstoiu a anuntat, intr-un interviu pentru Gandul, ca are de gand sa revina in…

30 de minute ago

Baronul Stanescu: „Marcel Ciolacu va fi unul cei mai buni prim-ministri care i-a avut Romania”. Il vrea presedinte al tarii pe Ciolacu

Secretarul general al PSD, Paul Stanescu, este de parere ca premierul Marcel Ciolacu "va fi…

24 de minute ago

Competitie in spatiu: China a lansat primul satelit SkyNet pentru a concura cu flota Starlink a lui Elon Musk. Acesta orbiteaza la 20.000 km de Pamant

China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) a facut prima sa miscare pentru a concura…

3 ore ago

Ciolacu, apel inconstient: „Inchideti televizoarele cand mai vedeti tot felul de persoane care va mint cu nerusinare”

Apel amuzant din partea premierului PSD Marcel Ciolacu, un abonat al televiziunilor de stiri, in…

2 ore ago