Premierul indian Narendra Modi, criticat ca retorica sa antimusulmana ar putea provoca un razboi civil pustiitor intre hindusi si islamisti

externe

Morendra Modi, discursul urii, nationalism hindus, razboi civil, musulmani, India

Premierul indian Narendra Modi a fost criticat recent pentru ca a invocat o retorica antimusulmana spre a mobiliza alegatorii hindusi, in contextul in care India se afla in plina campanie electorala.

La un mare miting electoral desfasurat la sfarsitul lunii aprilie in Banswara, un oras din statul vestic Rajasthan, Modi a tinut un discurs polarizant in mai multe feluri, vizand principalul partid de opozitie, Congresul.

Modi a afirmat ca, daca va ajunge la putere, opozitia va distribui bogatia Indiei printre „infiltrati” – remarci provocatoare considerate in general ca fiind menite sa consolideze sprijinul din partea bazei electorale majoritar hinduse a partidului.

„Cand ei (Congresul) erau la putere, au spus ca musulmanii au primul drept asupra bogatiei tarii”, a declarat Modi in timpul discursului sau. „Ei vor lua toata averea voastra si o vor distribui intre cei care au mai multi copii… intre infiltrati”. „Credeti ca banii castigati cu greu ar trebui sa fie dati infiltratilor? Ati accepta acest lucru?”, a adaugat el.

In ciuda indignarii pe care au starnit-o remarcile sale, Modi si-a dublat declaratiile cateva zile mai tarziu, la mitingurile de campanie din Malda, Bengalul de Vest, si Araria, in Bihar, readucand discursul politic pe linia de divizare hindus-musulman.

Analistii politici considera ca retorica impotriva musulmanilor face parte dintr-o strategie de mobilizare a alegatorilor hindusi, in conditiile in care conducerea BJP este deranjata de semnele unei participari scazute sau moderate la vot in primele doua faze ale scrutinului si de sentimentul de anti-continuitate. Totusi, avertizeaza ei, strategia este riscanta, intrucat ar putea provoca resentimente in randul populatiei musulmane si ciocniri interetnice dezastruoase in aceasta tara, cea mai populata din lume.

Alegerile, care au inceput la 19 aprilie, se desfasoara in sapte etape in toata India si vor dura pana la 1 iunie, iar rezultatele vor fi prezentate trei zile mai tarziu. Modi vizeaza un al treilea mandat consecutiv de prim-ministru.

Comentatorul politic veteran Neerja Chowdhury a declarat pentru Deutsche Welle ca, in opinia sa, discursurile lui Modi sunt un semn de ingrijorare din partea BJP cu privire la posibila pierdere de alegatori.

„Din calatoriile mele, constat ca acestea nu sunt alegeri hindus-musulmane. Dar avand in vedere procentele din sondaje, BJP a ridicat miza. Pentru a entuziasma alegatorii, s-au gandit ca trebuie facut ceva pentru ca discursul central sa devina acesta”, a spus ea.

Reactia tot mai vehementa a liderilor opozitiei si a societatii civile la discursurile lui Modi au atras atentia asupra regulilor stabilite de Comisia Electorala din India (ECI). Cu toate acestea, ECI a refuzat pana acum sa comenteze sau sa actioneze.

Codul de conduita al ECI specifica faptul ca politicienii nu pot face apel la alegatori pe baza „castei” si a „sentimentelor comunitare” si nici nu pot desfasura campanii care „agraveaza diferentele sau creeaza ura reciproca sau provoaca tensiuni” intre comunitati.

Presedintele Congresului, Mallikarjun Kharge, a calificat comentariile lui Modi drept „discurs de ura” si „o manevra bine gandita pentru a distrage atentia”. „Indemn ECI sa ia cunostinta de aceasta ultima plangere si sa lanseze imediat proceduri impotriva lui Narendra Modi si a Partidului Bharatiya Janata.

Secretarul general al Partidului Comunist din India (marxist), Sitaram Yechury, a cerut depunerea unei plangeri oficiale impotriva lui Modi pentru „incitare la pasiuni si ura intre comunitati”.

Peste 90 de fosti birocrati au trimis, de asemenea, o plangere catre ECI pentru a lua masuri impotriva lui Modi pentru discursurile sale comuniste ca provocand dusmanie impotriva minoritatilor, avertizand ca o retorica suplimentara va afecta mediul pentru un scrutin liber si corect.

De la venirea BJP la putere in 2014, urmarirea de catre partid a unei agende nationaliste hinduse a indepartat minoritatile religioase, alaturi de o crestere marcanta a discursurilor de ura si a violentelor care ii vizeaza pe cei 210 milioane de musulmani ai natiunii.

Crezul definitoriu al BJP-ului lui Modi din 1989 a fost „Hindutva”, o ideologie politica care promoveaza „valorile” religiei hinduse ca fiind piatra de temelie a societatii si culturii indiene. Cu toate acestea, criticii spun ca politicile agresive Hindutva ale BJP trateaza minoritatile religioase ca pe niste „cetateni de mana a doua”.

„Retorica antimusulmana face parte din parcursul BJP, dar in timpul actualei campanii electorale [lucrurile au] atins un nou minim”, a declarat pentru DW jurnalista si autoarea Saba Naqvi. „Odata ce a inceput campania, Modi a trecut la a tine cele mai incarcate discursuri hindus-musulmane din cariera sa de prim-ministru.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: