externe

Prima intalnire oficiala intre talibani si reprezentanti SUA de la retragerea americanilor. SUA cer talibanilor sa respecte drepturile femeilor

Oficiali americani s-au intalnit, sambata, pentru prima data de la retragerea din Afganistan cu cu talibanii ajunsi la putere. Intalnirea a avut loc in Qatar, avamd loc discutii despre limitarea gruparilor extremiste, evacuarea cetatenilor americani si ajutorul umanitar.

SUA insista ca intalnirea nu inseamna recunoasterea talibanilor, anunta BBC. Aceasta are loc la o zi dupa ce Afganistanul a suferit cel mai mortal atac de la retragerea fortelor americane.

Atentatul sinucigas cu bomba de la o moschee din orasul Kunduz, situat in nordul tarii, a ucis cel putin 50 de persoane si a ranit alte peste 100.

Moscheea Said Abad era folosita de comunitatea minoritara de musulmani siiti din aceasta tara majoritar musulmana sunnita. Gruparea Stat Islamic a declarat ca se afla in spatele atacului.

Vorbind dupa deschiderea discutiilor cu SUA in Qatar, ministrul de externe afgan numit de talibani, Amir Khan Muttaqi, a declarat ca cele doua parti au convenit sa mentina termenii acordului de la Doha semnat in 2020.

Acordul include obligatii extinse pentru talibani de a lua masuri pentru a impiedica grupuri precum al-Qaida sa ameninte securitatea SUA si a aliatilor sai.

Muttaqi a declarat ca oficialii americani le-au spus, de asemenea, talibanilor ca vor ajuta la livrarea vaccinurilor Covid si a ajutorului umanitar.

SUA nu a comentat inca detaliile discutiilor de sambata, dar un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a declarat anterior ca oficialii vor folosi intalnirea pentru a face presiuni asupra talibanilor sa respecte drepturile femeilor, sa formeze un guvern incluziv si sa permita agentiilor umanitare sa opereze.

Intalnirea urmeaza sa continue duminica.

Muttaqi a declarat reporterilor ca grupul islamist doreste sa imbunatateasca relatiile cu comunitatea internationala, dar a avertizat, de asemenea, ca nimeni nu ar trebui sa intervina in politicile interne ale oricarei tari.

In timp ce discutiile se desfasurau in capitala Qatarului, Doha, in Afganistan aveau loc ceremonii funerare pentru victimele atacului de vineri.

„[Noi] ingropam cadavrele unul langa altul pentru ca nu avem de ales si trebuie sa pregatim gropi comune”, a declarat o persoana in doliu.

Organizatia Natiunilor Unite a declarat ca atentatul de vineri a fost „al treilea atac mortal din aceasta saptamana care se pare ca a vizat o institutie religioasa” si ca face parte dintr-un „model ingrijorator de violenta”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu
Tags: sua talibani

Recent Posts

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

8 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

8 ore ago

Luni aflam ordinea candidatilor la europarlamentare, pe buletinele de vot. 542 de candidati, pentru 33 de locuri in Parlamentul European

Presedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorti pentru stabilirea…

8 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

8 ore ago

Numarul deceselor provocate de inundatii in Kenya creste pe masura ce se anunta ploi torentiale in continuare

Peste 70 de persoane au murit in Kenya din martie, din cauza inundatiilor declansate de…

8 ore ago