Categories: externe

Primele declaratii ale lui Merkel dupa atacul din Munchen. Autoritatile spun ca atentatul NU are legatura cu islamismul

Cancelarul Angela Merkel a declarat sambata ca germanii ii plang pe cei care si-au pierdut viata in atacul armat din Munchen si ca „impartaseste durerea” familiilor si prietenilor victimelor, transmit DPA, Reuters, EFE si AFP, citate de Agerpres.

„Ii deplangem cu totii — si spun acest lucru in numele intregului guvern federal — cu inima grea pe toti aceia care nu se vor mai intoarce niciodata la familiile lor”, a spus Merkel. „Pentru familii, parinti si copii pentru care astazi totul pare inutil si fara sens, va spun personal si in numele multor, multor altora din Germania: va impartasim durerea, ne gandim la voi si suferim alaturi de voi”, a adaugat ea, vorbind despre „o noapte a ororii”, o seara „greu de indurat”.

Totodata, Merkel s-a angajat ca serviciile de securitate vor face tot ce le sta in putinta pentru a se asigura „siguranta si libertatea oamenilor”. Acestea sunt primele comentarii publice facute de Merkel dupa atacul de vineri, in care un tanar germano-iranian in varsta de 18 ani, banuit ca suferea de afectiuni psihice, a impuscat noua oameni si a ranit 27 dupa care s-a sinucis.

Cancelarul german a promis ca se vor afla exact motivele care l-au facut pe tanarul germano-iranian sa ucida noua persoane la Munchen si ca se va investiga radicalizarea islamista a refugiatului care a atacat luni cu un topor pasagerii dintr-un tren.

Cancelarul german a sustinut aceasta interventie dupa o reuniune speciala a cabinetului de securitate, convocat pentru a discuta despre atacul de la centrul comercial din Munchen si un restaurant fast food aflat in apropiere.

Politia a exclus vreo legatura cu islamismul radical si crede in schimb ca atacatorul era interesat de atacurile in masa cu arma de foc si s-ar fi inspirat din masacrul comis in urma cu cinci ani in Norvegia de catre Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de oameni.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

2 ore ago

Presshub: Centrala nucleara de la Cernobil: 38 de ani de la accident si 2 ani de la deocupare

Acum treizeci si opt de ani a avut loc un accident la centrala nucleara de…

33 de minute ago