news

Procurorul general explica de ce lucrurile se misca incet in ancheta privind represiunea din 10 august: „Majoritatea documentelor sunt clasificate”

Ancheta privind violentele de la mitingul din 10 august din Piata Victoriei dureaza pentru ca majoritatea documentelor care constituie probe la dosar sunt clasificate, a declarat, vineri dimineata, procurorul general Augustin Lazar.

Intrebat de jurnalisti, la sosirea la CSM, de ce dureaza ancheta privind interventia jandarmilor la protestul din 10 august, Augustin Lazar a spus ca majoritatea documentelor de la dosar sunt clasificate, fapt ce „implica o anumita dificultate in evaluarea lor”.

„Este un dosar pe rolul Sectiei Parchetelor Militare, care are un anumit specific. Majoritatea documentelor sunt clasificate, iar acest lucru atrage o anumita dificultate in evaluarea lor. Este evident ca ele trebuie declasificate”, a declarat procurorul general, citat de news.ro.

Aproape 800 de plangeri impotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General in urma violentelor din Piata Victoriei.

In acest dosar au fost audiati prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, si viceprimarul Aurelian Badulescu.

De asemenea, marti a fost audiata in acest dosar primarul general, Gabriela Firea. Ea a spus ca a oferit informatii despre aspecte administrative din seara protestului din 10 august, dar si informatii cu privire la cei care au solicitat autorizarea manifestarii. Firea spune ca ancheta va stabili cine se face vinovat de violentele din Piata Victoriei, dar afirma ca s-a incercat ca prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, sa fie ”tap ispasitor”. Primarul general sustine ca prefectul nu detinea la momentul protestului certificat ORNIS, fiind doar de trei saptamani in functie, si nu putea sa cunoasca secrete de serviciu si ordine militare. Firea a precizat ca prefectul doar ar fi contrasemnat ordinul intocmit de reprezentantii Jandarmeriei pentru interventia in forta a jandarmilor.

Prefectul Capitalei spunea ca a semnat ordinul de interventie in forta a jandarmilor la mitingul din Piata Victoriei din 10 august dupa miezul noptii, adica dupa momentul interventiei fortelor de ordine. Ea considera ca nu are importanta ora semnarii acestui document, pentru ca jandarmii, atunci cand sunt „atacati”, au dreptul sa actioneze si fara acel ordin. Afirmatiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentantilor Jandarmeriei, dar si cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau ca ordinul a fost semnat in jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii sa evacueze spatiul din fata sediului Guvernului, in jurul orei 23.00.

In sedinta Comitetului Executiv al PSD de sambata de la Neptun, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan, pe care o acuza ca a pasat responsabilitatea asupra prefectului Capitalei pentru interventia in forta a jandarmilor la protestul din 10 august din Piata Victoriei. Solicitarea Gabrielei Firea a fost supusa la vot in CEx si a fost respinsa.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Preotul Ciprian Mega: „Presedintele Rusiei poate sa dea ora exacta in Romania, in societatea noastra”. El i-a dus cadou lui Putin un ceas, care este reactia BOR

Preotul ortodox Ciprian Mega a confirmat ca s-a intalnit cu Vladimir Putin in timpul vizitei…

14 minute ago

Secretarul de stat al SUA: „Rusia produce astazi arme mai repede decat in orice moment din istorie”. Cine ajuta Moscova atat de mult

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat ca, in ultimul an, Rusia a invatat…

9 minute ago

Investitie uriasa Microsoft in Indonezia, 840.000 de tineri vor fi instruiti pentru a lucra la dezvoltarea Inteligentei Artificiale

Microsoft a declarat marti ca va investi 1,7 miliarde de dolari in Indonezia in urmatorii…

5 minute ago

„Specialistii” lui Piedone: Sefa auditului intern din Primaria Sector 5 si-a luat bacalaureatul la 33 de ani. Piedone, la 32 de ani

Sefa Serviciului Audit Intern din cadrul Primariei Sector 5, Adriana Narcisa Dicu, a obtinut diploma…

O oră ago