Profesor universitar: „Militarii din UK ies la pensie la 60 de ani, prin exceptie la 55 de ani dar cu pensie partiala. In SUA ies dupa 20 de ani cu pensie reprezentand 40% din salariu”

politica

Bogdan Glavan, profesor universitar de economie, face o comparatie intre pensiile de serviciu ale militarilor din Marea Britanie si SUA cu cele ale militarilor din Romania, in contextul scandalului legat de ezitarile Guvernului PSD-PNL de a taia pensiile speciale.

„Poftim, militarii din UK ies la pensie la 60 de ani, prin exceptie la 55 de ani dar cu pensie partiala. In SUA ies dupa 20 de ani cu pensie reprezentand 40% din salariu. La noi se iese la 45 de ani cu pensie de 80-100% din salariu. IN-DE-CENT.

(…) Problema este ca pensiile de aur reprezinta 100% sau 80% din (aproximativ) ultimul salariu, in vreme ce pensia de iobag reprezinta 45% din salariul mediu castigat de-a lungul intregii cariere”, a subliniat Glavan.

Bogdan Glavan este profesor universitar de economie. A publicat mai multe articole in American Journal of Economics and Sociology, Quarterly Journal of Austrian Economics, Independent Review, Betriebswirtschaftliche Forschung und Praxis.

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos (PNL), a afirmat, joi, dupa o vizita de lucru in Prahova, ca Romania nu are un sistem distorsionat de pensii speciale fata de ceea ce se intampla in Uniunea Europeana, el punctand si ca daca se ajunge la o reforma „dura”, exista „riscul de depopulare” a unor „sisteme de importanta strategica pentru Romania”.

„Jalonul pe care il avem de dus la bun sfarsit toata lumea il cunoaste si mai ales criteriile dure pe care le avem in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Avem criteriul de sustenabilitate si cel de contributivitate. Ce inseamna criteriul de contributivitate? Ca daca in sistemul de pensii general avem o rata de inlocuire a veniturilor de 43,5%, atunci Comisia solicita explicatii si fundamentari suplimentare, de ce avem rate de inlocuire, procente aplicate la baza de calcul pentru pensiile sociale diferite, respectiv avem aceste procente pana in 85% si de aceea Comisia solicita aceste informatii suplimentare.

(…) In sistemele europene studiate pentru pensii speciale, ratele de inlocuire ajung si acolo pana in 80%, deci nu suntem cu un sistem distorsionat fata de ceea ce se intampla in UE si aici trebuie asumata aceasta decizie, daca se ajunge la aceasta reforma a pensiilor speciale dura, cu masuri acestea dure pe care le-am mentionat privind riscul de depopulare”, a declarat ministrul Bolos.

El a explicat ca riscul de depopulare priveste sisteme de importanta strategica pentru Romania.

„Noi discutam astazi de sistemele de aparare nationala, ordine publica, Ministerul Public, deci sunt sisteme publice de importanta strategica pentru Romania si judecata unei astfel de decizii trebuie sa fie in ansamblul sau, cu asumarea acestui risc. Asumarea acestui de risc nu o poate face decat Guvernul Romaniei si coalitia de guvernare si noi aici avem de trecut testul de validare cu Comisia Europeana in ceea ce priveste mai ales criteriul de sustenabilitate.

(…) Romania nu are un sistem distorsionat fata de ceea ce se intampla in Uniunea Europeana cu sistemele de pensii speciale. Acolo, spre exemplu, pentru apararea nationala, sunt rate de inlocuire a veniturilor, in marea majoritate a statelor UE pe care le-am studiat, de pana la 80%, cu baza de calcul similara cum e in Romania. Noi am prevazut in PNRR aceasta reforma si acum trebuie sa o ducem la bun sfarsit”, a mai spus ministrul Marcel Bolos, citat de Agerpres.

Ministrul Marcel Bolos a declarat si miercuri, la Palatul Victoria, ca Guvernul si coalitia de guvernare trebuie sa-si asume consecintele reformei sistemului de pensii, nu ministerele de linie, punctand si ca exista deja tari care au renuntat la unele reforme solicitate de Comisia Europeana in planurile nationale de redresare si rezilienta deoarece flexibilitatea organismului de la Bruxelles „tinde despre zero” cand vine vorba de PNRR.

Citeste si: Ciolacu, speriat ca taierea pensiilor speciale va produce „haos in Romania”: „Daca noi luam ad litteram ce ne-am asumat in PNRR depopulam justitia, armata, serviciile”

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut, miercuri, la Europa FM, ca taierea pensiilor speciale ar putea produce „haos in Romania”. ”Daca noi luam ad literam ce ne-am asumat in PNRR depopulam justitia, armata, serviciile”, a declarat Ciolacu.

„Avem o lege trecuta prin Parlament, nu va ascund ca si azi am avut o intalnire cu domnul prim-ministru si ministri de resort. Cautam solutiile cele mai bune. E o discrepanta mare intre practica din UE, ma refer la pensiile magistratilor, la pensia din aparare, ordine publica si siguranta nationala si ce ne-am asumat noi in PNRR. Discutiile cu Comisia trebuie sa fie foarte echilibrate.

Daca noi luam ad literam ce ne-am asumat in PNRR depopulam justitia, armata, serviciile. Eu nu-mi doresc acest lucru. Poate au facut-o din neglijenta, din nestiinta. Nu-i o decizie politica usoara. In spatiul public este o mare ura impotriva pensiilor speciale, indreptatita.

Faptul ca ai mai mult la pensie decat ai avut in activiate, faptul ca iti faci calcule in ultima zile, tot felul de modificari legislative in functie de cum a convenit cuiva, a creat un val masiv de ura impotriva acestor pensii.

Armata are pensie de serviciu. Franta are lege speciala in ce priveste armata, ordinea publica si serviciile.

Nu poti sa iesi la pensie la 45 de ani, cand esti in maturitatea profesionala. Toate aceste lucruri sunt prevazute in modificare. Saptamana viitoare coalitia trebuie sa vina cu amendamente pentru a ne apropia de indeplinirea jalonului. Altfel legea trece tacit prin Senat si nu mai pot fi depuse amendante. Acum legea nu este acceptata.

Avem de venit cu noua lege a pensiilor, unde sa inchidem inechitatile, cred ca acolo vom avea abordarea cu primarii si parlamentarii. Este o lege distincta. Din punctul meu de vedere, realitatea tarii iti impune sa ai o alta abordare, la Parlament nu trebuie sa existe nici un fel de pensie speciala. Sunt ferm convins ca vom veni in coalitie cu o abordare corecta. Am ajuns la o concluzie corecta: trebuie sa inaintam si sa discutam cu Comisia Europeana, pentru ca noi ne-am asumat in PNRR ceva ce ar depopula total justitia, apararea, ordinea publica si toate serviciile.

(…) Daca venim corect, cu argumente, cum nu trebuie sa depopulezi anumite sisteme, nu putem renunta la acest lucru. Cream un haos in Romania. Catu si cel de la MIPE (Cristian Ghinea – n.red.) au putut sa-si asume o asemenea tampenie.

Sper ca in saptamanile urmatoare sa trecem in Parlament o lege cu pensiile speciale care este constitutionala si nu creaza un haos in Romania, care este predictibila. Cei care vor sa se pensioneze sa stie ca gradual vor fi anumite modificari”, a spus Ciolacu.

Ioana Ene Dogioiu: Va intreb din nou: Daca CE ramane pe pozitia de acum, ce alegeti?
Marcel Ciolacu: „Daca nu se vine cu o perspectiva clara”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci nu vreti sa faceti corectii majore.
Marcel Ciolacu: „Nu putem renunta. Niciun om politic din Romania”.

Ioana Ene Dogioiu: Ori reusiti sa convingeti CE, ori asumati pierderea banilor.
Marcel Ciolacu: „Depui cererea de plata 3, Comisia iti da 6 luni extensie de discutie…”

Citeste si: Blocaj la guvern pe taierea pensiilor speciale. Ministrii refuza sa vina cu propuneri concrete, Bolos se plange ca taierea pensiilor speciale va produce „destabilizare”

Ministrii in responsabilitatea carora pica emiterea de propuneri privind taierea pensiilor speciale (Budai, Bode, Predoiu) nu au ajuns la un acord, miercuri. Ei au aruncat vina unul in carca celuilalt sau au inventat noi pretexte.

La discutii au participat si liderii PNL si PSD, premierul Ciuca si Marcel Ciolacu.

Ministrul Muncii, Marius Budai, a sustinut ca se confrunta cu un boicot din partea ministrilor PNL.  Ministrul de Interne, Lucian Bode, a sustinut ca nu are noi amendamente pentru ca legea trimisa de Budai in Parlament este buna, sustin surse politice.

La randul sau, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a pretins ca nu poate sa propuna amendamente pana nu are un aviz din partea CSM-ul.

Citeste si: Comisia Europeana s-a prins ca PSD si PNL vor s-o pacaleasca cu pensiile speciale. Cere Bucurestiului sa modifice radical proiectul de lege

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: