externe

Protest foarte curajos in Kabul: „De ce taceti?”. Un profesor universitar a iesit in strada impreuna cu toata familia sa

Protest foarte curajos imootruva regimului talibanilor chiar in capitala Kabul. Un profesor universitar a iesit in strada, impreuna cu toata familia sa, pentru a atrage atentia asupra modului in care sunt tratate femeile. El acuza guvernele lumii ca tac in fata abuzurilor talibanilor.

„Un profesor universitar, impreuna cu familia sa, purtand tinute asemanatoare unui giulgiu, a protestat miercuri dimineata la Kabul fata de ceea ce au numit situatia economica proasta, privarea femeilor si fetelor de munca si tacerea lumii fata de Afganistan”, relateaza Tolo News, televiziune de stiri din Afganistan.

Emisarul britanic pentru Afganistan, Simon Gass, s-a intalnit marti la Kabul cu inalti responsabili ai regimului talibanilor, au anuntat un purtator de cuvant taliban si Foreign Office (Ministerul de Externe britanic).

Emisarul britanic a discutat, intre altii, cu seful diplomatiei talibane Amir Khan Muttaqi si vicepremierul Abdul Ghani Baradar, a mentionat Foreign Office. Gass a fost insotit de Martin Longden, insarcinatul cu afaceri al misiunii britanice pentru Afganistan, delocalizata la Doha, in Qatar, dupa retragerea ultimelor trupe straine din Afganistan, la 30 august.

Pe agenda discutiilor s-au aflat criza umanitara din Afganistan, prevenirea transformarii, din nou, a acestei tari intr-un focar al terorismului international, precum si necesitatea de a le permite afganilor si strainilor sa paraseasca tara, daca doresc, a mai informat MAE britanic.

Peste 120.000 de straini si afgani care au vrut sa plece dintr-un Afganistan controlat de talibani au fost evacuati cu ajutorul unui amplu „coridor aerian”, de la preluarea puterii de catre talibani, la 15 august, pana la retragerea ultimilor soldati americani, la 30 august. Ulterior au mai avut loc cateva zboruri de evacuare, dar mai multe tari occidentale au ramas cu liste de persoane care vor sa plece din Afganistan si insista pe langa guvernul talibanilor sa garanteze securitatea celor care vor sa paraseasca tara, aminteste AFP.

Discutiile de marti s-au mai referit la „problema tratamentului aplicat minoritatilor si la drepturile femeilor si fetelor”, potrivit Foreign Office.

Un purtator de cuvant al MAE afgan, Abdul Qahar Balkhi, a afirmat ca intalnirea a permis „discutii detaliate cu privire la relansarea relatiilor diplomatice intre cele doua tari”.

Pana acum, nicio tara nu a recunoscut oficial noul guvern taliban, cu toate ca Pakistanul, China, dar si Qatarul au semnalat o oarecare deschidere fata de acesta. Doar trei tari – Pakistanul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite – au recunoscut primul regim taliban, aflat la putere intre 1996 si 2001.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

11 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

11 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

11 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

11 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

11 ore ago