externe

Protestatari anti-razboi la Moscova, de ziua nationala a Rusiei. Zeci de persoane au fost arestate cu ajutorul tehnologiei de recunoastere faciala

Aproape 70 de moscoviti au fost retinuti duminica cu ocazia sarbatorii zilei nationale a Rusiei, a anuntat OVD-Info, o organizatie independenta.

„Cel putin 67 de persoane au fost retinute de politie de Ziua Rusiei”, a informat site-ul de monitorizare a politiei OVD-Info.

„Cei mai multi dintre ei – 43 de persoane – au fost retinuti in metroul din Moscova folosind [tehnologia] de recunoastere faciala”, a scris organizatia, citata de The Moscow Times.

Unora li s-ar fi spus ca a existat o alerta care ii viza pentru retinere. Ei au fost eliberati pana duminica noapte, fara sa fie formulate acuzatii impotriva lor.

OVD-Info a adaugat ca 19 moscoviti au fost retinuti pentru ca au organizat pichete impotriva razboiului, unii dintre ei fiind acuzati de infractiuni minore de „discreditare” a actiunilor armatei ruse in strainatate.

Peste 15.000 de protestatari anti-razboi au fost retinuti in Rusia de cand presedintele Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, la 24 februarie.

O saptamana mai tarziu, Rusia a adoptat o lege prin care raspandirea de „stiri false” despre fortele armate rusesti devine o infractiune care se pedepseste cu pana la 15 ani de inchisoare.

Ziua Rusiei marcheaza ziua in care legislativul Republicii Sovietice Socialiste Federative Sovietice Federative Ruse a adoptat Declaratia de suveranitate a statului – 12 iunie 1990.

Ziua a fost transformata in sarbatoare nationala in 1992.

OVD-Info a raportat alte retineri ale protestatarilor anti-razboi in orase precum Sankt Petersburg, Penza si Vladivostok.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

10 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

10 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

10 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

10 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

10 ore ago