externe

Putin, discurs maraton: „Ucraina moderna a fost creata in intregime de Rusia. Regiunile din estul Ucrainei sunt foste teritorii rusesti”

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sustinut luni seara o lunga declaratie de presa dupa sedinta Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse. Putin a sustinut ca Rusia a fost „jefuita” cand Uniunea Sovietica s-a destramat in 1991.

„Sa incepem cu faptul ca Ucraina moderna a fost creata in intregime de Rusia, mai exact, de Rusia bolsevica, comunista. Acest proces a inceput aproape imediat dupa revolutia din 1917. Apoi, in ajunul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS si a transferat statului ucrainean niste pamanturi care au apartinut anterior Poloniei, Romaniei si Ungariei. Iar in 1954, din anumite motive, Hrusciov a luat Crimeea de la Rusia si a dat-o Ucrainei. De fapt, asa s-a format teritoriul Ucrainei sovietice”, a declarat Putin.

”Rusia a fost jefuita cand Uniunea Sovietica s-a dezintegrat in 1991”, a mai declarat Putin.

„Ati vrea sa aveti decomunizare? Noi am fi foarte pregatiti. Va vom arata ce inseamna asta. In 1922, URSS a fost creata si a fost imposibil sa pastram un teritoriu atat de mare intr-o confederatie.

Acestia sunt camarazii nostri, rudele, printre care nu sunt doar colegi, prieteni, fosti colegi, ci si rude, oameni legati cu noi prin sange, prin legaturi de familie.

Multa vreme, locuitorii din tinuturile istorice din sud-vestul Rusiei Vechi s-au numit rusi si ortodocsi. Asa a fost pana in secolul al XVII-lea, cand o parte din aceste teritorii a fost reunita cu statul rus, si dupa.

Ni se pare ca, in principiu, stim cu totii despre asta, ca vorbim despre fapte cunoscute. Totodata, pentru a intelege ce se intampla astazi, pentru a explica motivele actiunilor Rusiei si scopurile pe care ni le-am propus, trebuie spus macar cateva cuvinte despre istoria problemei.

Ii cunoastem pe nume pe cei responsabili pentru tragedia de la Odesa si vom face totul pentru a-i pedepsi.

Liderii Ucrainei nu au reusit sa stabileasca un stat stabil, ceea ce a dus la dependenta lor de tari straine precum Statele Unite. Liderii Ucrainei nu au putut stabili un stat real, ceea ce a dus la dependenta lor de tari straine precum Statele Unite. Ucraina este sub controlul SUA si a devenit o tara neindependenta”, a pretins Putin.

El a mai acuzat Ucraina ca a furat gaz rusesc in trecut, ca se foloseste de energie ca sa santajeze Rusia, ca a fructificat mereu ”bunavointa” Rusiei fara sa ofere ceva in schimb.

Kremlinul a indicat luni seara ca presedintele rus Vladimir Putin va recunoaste independenta regiunilor separatiste din estul Ucrainei, relateaza luni AFP si Reuters.

”Un decret in acest sens va fi semnat in scurt timp”, a indicat presedintia rusa.

Potrivit aceleiasi surse, Putin i-ar fi informat despre aceasta decizie pe omologul sau francez Emmanuel Macron si pe cancelarul german Olaf Scholz, care, potrivit Kremlinului, si-au ”exprimat deceptia”.

Pe de alta parte, seful diplomatiei europene Josep Borell a anuntat ca Uniunea Europeana este gata sa activeze sanctiunile contra Rusiei daca Moscova decide sa recunoasca independenta regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

”Ii cerem presedintelui (rus Vladimir) Putin sa respecte dreptul international si Acordurile de la Minsk si ne asteptam ca el sa nu recunoasca independenta Donetk si Lugansk”, a declarat Borrell intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

Presedintele francez Emmanuel Macron a convocat luni un consiliu de aparare si securitate, care ar urma sa inceapa la ora 18:00 GMT, pentru a examina situatia de la frontiera dintre Ucraina si Rusia, a anuntat Palatul Elysee.

De partea sa, cancelarul german Olaf Scholz a spus ca recunoasterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei de catre Rusia ar insemna ”o ruptura unilaterala” a Acordurilor de la Minsk din 2015.

Liderii celor doua teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au indemnat luni pe presedintele rus Vladimir Putin sa recunoasca independenta acestor teritorii si sa puna in functiune o „cooperare in materie de aparare”. Aceste apeluri, coordonate si difuzate la televiziunea rusa, au fost lansate de liderii „Republicii Populare Donetk” si „Republicii Populare Lugansk”, Denis Pusilin si Leonid Pasetcinik.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

5 ore ago

Filmare la Cluj, doi politisti se chinuie sa retina un individ agresiv. Politista pulverizeaza spray si in fata colegului ei – Video

Doi politisti din Cluj s-au chinuit miercuri sa bage in masina politiei un individ care…

3 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

7 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

8 ore ago

Razboiul candidatilor in SUA: New York Times a scris ca Robert Kennedy Jr a avut un vierme in creier. Echipa de campanie spune ca si-a revenit de atunci

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului presedinte american John F. Kennedy si candidat independent la presedintia…

8 ore ago

S-a deschis cel mai mare „aspirator de poluare” din lume. Iata cum functioneaza

„Cea mai mare fabrica din lume” pentru aspirarea poluarii care incalzeste planeta din atmosfera, ca…

8 ore ago