politica

Rafala de minciuni la varful Guvernului pentru a ascunde raportul GRECO privind justitia. Au fost pacaliti pana si oficialii europeni

GRECO (Grupul de State Impotriva Coruptiei) nu a primit inca autorizarea de a publica raportul privind reformele in domeniul Justitiei din Romania, desi Guvernul anuntase, in 4 aprilie, ca a aprobat un memorandum prin care autoriza publicarea.

„GRECO nu a primit inca autorizarea de a publica raportul. Atunci cand o va face si va fi stabilita o data a publicarii, vom anunta”, a anuntat un oficial al organizatiei intr-un raspuns oferit pentru ziare.com.

In 4 aprilie, Guvernul a anuntat ca documentul va ramane confidential pana la momentul la care il va publica GRECO, a declarat atunci purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu. Tema memorandumului era publicarea raportului.

„S-a adoptat. In ceea ce priveste publicarea, tine de GRECO. Pana in momentul publicarii, raportul este confidential”, sustinea Nelu Barbu.

Dupa sase zile de la acest anunt, Nelu Barbu a fost intrebat din nou ce s-a intamplat de la momentul adoptarii memorandumului si de ce nu a ajuns acordul Romaniei pentru publicarea raportului la GRECO. El a declarat ca responsabilitatea trimiterii raspunsului Romaniei la GRECO revine Ministerului Justitiei. Nelu Barbu a reiterat afirmatiile facute in 4 aprilie: Guvernul a adoptat Memorandumul, decizia de publicare va fi a GRECO, iar procedura spune ca Ministerul Justitiei este autoritatea care trebuie sa trimita aprobarea de publicare catre GRECO.

Contactat de jurnalistii de la ziare.com, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a promis initial ca va reveni cu un raspuns. Dupa mai bine de o ora, la insistente repetate, Tudorel Toader a comunicat: „Acum am primit. Acum am transmis la GRECO!”

Grupul de State Impotriva Coruptiei (GRECO) a anuntat ca, in cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie, a adoptat un nou raport privind reformele in domeniul Justitiei din Romania si a invitat autoritatile romane sa autorizeze publicarea acestuia. Totodata, presedintele GRECO a fost insarcinat sa prezinte concluziile acestui raport autoritatilor romane, iar seful delegatiei Romaniei este chemat in urmatoarea reuniune plenara, din 18-22 iunie, sa prezinte in scris situatia reformelor justitiei din Romania, atat din punct de vedere institutional, cat si al dreptului si procedurii penale.

Platforma Romania 100, dar si PNL i-au cerut ministrului Tudorel Toader sa publice imediat raportul GRECO cu privire la modificarile Legilor Justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Premierul indian Narendra Modi, criticat ca retorica sa antimusulmana ar putea provoca un razboi civil pustiitor intre hindusi si islamisti

Premierul indian Narendra Modi a fost criticat recent pentru ca a invocat o retorica antimusulmana…

8 minute ago

66 de migranti clandestini, salvati de marina franceza in Canalul Manecii

In total, 66 de migranti, printre care femei si copii, care incercau sa traverseze Canalul…

23 de minute ago

Un baiat de 16 ani a fost arestat in Polonia dupa ce a incercat sa dea foc unei sinagogi istorice cu un cocktail Molotov

Politia poloneza a anuntat miercuri seara ca a arestat un adolescent implicat in tentativa de…

38 de minute ago

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

16 ore ago

Revolta pe marginea unei afaceri urat mirositoare, in Tara Fagarasului. „Facem o Rosie Montana la Ucea, daca nu intelegeti!”

„Cea mai mare groapa de gunoi a Europei” ar urma sa fie amplasata in zona…

16 ore ago

Violenta izbucneste la UCLA in timp ce politia pune capat protestelor de la Universitatea Columbia din New York, arestand 280 de persoane

Tensiunile au crescut, miercuri, in campusurile americane, cand sustinatorii pro-israelieni au atacat o tabara de…

16 ore ago