externe

Referendumul lui Viktor Orban a esuat, nu a intrunit cvorumul minim necesar. Referendum similar cu cel promovat de PSD-Dragnea si „Coalitia pentru Familie”

Referendumul desfasurat duminica in Ungaria pe tema unei legi privind comunitatea LGBT – calificata drept homofoba atat in interiorul, cat si in afara tarii – nu a intrunit cvorumul minim necesar de 50% de voturi valide, informeaza luni EFE, citata de Agerpres.

Potrivit Biroului National Electoral, doar 44% au depus voturi valide la cele patru intrebari care figurau pe buletine, cu toate ca sprijinul in favoarea raspunsului „nu” la toate intrebarile – pentru care facuse campanie guvernul de la Budapesta – a obtinut peste 90% din voturi, potrivit buletinelor numarate.

Aprobarea legii privind comunitatea LBGT a determinat Uniunea Europeana sa deschida o procedura de infringement impotriva Ungariei, in conditiile in care blocul european a considerat actul normativ homofob, discriminatoriu si contrar valorilor comunitare.

Dupa numararea a 98,9% din voturi, referendumul nu a reusit sa intruneasca minimum de 50% din voturile valide, ceea ce inseamna ca o parte importanta din populatie a raspuns mesajului opozitiei de a boicota plebiscitul, noteaza EFE.

In afara sufragiilor valide, 20% din buletinele emise nu au fost luate in calcul, deoarece nu au fost considerate valide, pentru ca fie erau completate gresit, fie fusesera scrise pe ele mesaje de protest, asa cum au cerut organizatiile in favoarea drepturilor LGBT si opozitia.

Voturile valide la acest referendum (44%) reprezinta cu 9 puncte procentuale mai putin decat voturile obtinute de Fidesz, 53% din totalul voturilor exprimate, in cadrul victoriei sale zdrobitoare la alegerile legislative de duminica, fapt ce arata ca inclusiv unii simpatizanti ai formatiunii politice a premierului in exercitiu Viktor Orban au intors spatele plebiscitului, comenteaza EFE.

„Referendumul propagandei de excludere a fost invalid. Avem in fata un drum lung si greu, dar impreuna vom reusi. (…) Le multumim tuturor pentru voturile invalide”, a transmis Hatter, cea mai importanta organizatie de aparare a drepturilor LGBT+ din Ungaria.

Inainte de referendum, Luca Dudits, care face parte din conducerea Hatter, a declarat pentru EFE ca Orban are o viziune homofoba similara celei a presedintelui rus Vladimir Putin, cunoscut pentru politicile sale impotriva minoritatilor sexuale.

„Ca atunci cand a dat asigurari ca Ungaria este toleranta fata de minoritati, dar ca exista linii rosii care nu pot fi trecute”, a spus el.

Plebiscitul a fost organizat pe tema unei legi care a fost conceputa initial pentru a lupta impotriva abuzurilor fata de minori si la care Fidesz a adaugat in ultimul moment clauze fara legatura cu pedofilia si prin care se interzicea sa se vorbeasca despre homosexualitate sau schimbarile de gen cu minorii.

Insa faptul ca referendumul nu este valid nu afecteaza continuitatea legii, care este deja in vigoare si pe care guvernul nu intentioneaza sa o modifice, cel putin deocamdata, noteaza EFE.

Referendumul continea patru intrebari redactate in asa fel incat cetatenilor unguri le era greu sa se opuna.

„Sunteti de acord ca in centrele de educatie publica sa aiba loc discutii despre orientari sexuale fara acordul parintilor?” si „Sustineti promovarea terapiilor de schimbare de sex la minori?” – erau doua dintre cele patru intrebari.

O a treia se referea la acceptul de a difuza „fara control” continuturi sexuale care „pot influenta dezvoltarea minorilor”, iar a patra facea referire la oportunitatea aparitiei in mijloacele de comunicare in masa a unor informatii legate de schimbarea de sex, informatii care puteau ajunge si la copii.

Consiliul Europei a calificat aceste intrebari drept „ambigue si inselatoare”.

Guvernul, care le-a cerut ungurilor sa raspunda cu „nu” la toate intrebarile, a dat asigurari ca nu-si doreste altceva decat sa-i apere pe minori de ceea ce considera a fi o incercare a UE de a promova in institutiile de invatamant idei pe tema schimbarilor de sex sau a sexualitatii.

Orban a introdus in 2011 in noua Constitutie ungara o definitie a casatoriei drept uniunea exclusiva dintre un barbat si o femeie. Ulterior, s-a opus posibilitatii ca transsexualii sa-si poata schimba genul sau numele in actele oficiale, precum si adoptiilor de catre cupluri de acelasi sex.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

3 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

3 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

3 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

3 ore ago