Revolta pe marginea unei afaceri urat mirositoare, in Tara Fagarasului. „Facem o Rosie Montana la Ucea, daca nu intelegeti!”

pagina verde

„Cea mai mare groapa de gunoi a Europei” ar urma sa fie amplasata in zona comunelor Ucea, Vistea, Dragus si Sambata de Jos, din judetul Brasov, dupa cum titreaza brasov.net. Locuitorii sunt revoltati fiindca ar putea deveni victimele unui  dezastru ecologic ce ar rezulta din aducerea aici a 70 de tone de deseuri pe zi, din care se vor putea procesa doar 3 tone, restul ramanand in niste depozite.

Un proiect de depozitare si procesare a deseurilor pentru producerea de biogaz si energie i-a alertat pe satenii din comuna Ucea, dar si pe cei din localitatile invecinate iar acestia se organizeaza pentru un referendum si un protest care se va organiza dupa alegerile din 9 iunie.

Waste Energy Trading SRL din Bacau a cumparat platforma de la Carmolimp, din localitatea Ucea, si intentioneaza sa proceseze aici deseuri de origine animala (de la gunoi de grajd la materii aruncate de abatoarele sau fabricile de carmangerie, s.a.), dar si deseuri de origine vegetala.

Firma Waste Energy Trading SRL a fost infiintata, conform datelor de la Registrul Comertului, in 2013, are trei actionari si figura cu un singur angajat in 2021.

De ce tace ministerul Mediului?

Scandalul de la Ucea a luat amploare, in ultimele saptamani, iar Ministerul Mediului pare sa nu aiba nimic impotriva depozitelor de deseuri. Teoretic, deseurile vor fi procesate, pentru a produce energie electrica, dar depozitarea lor va face viata oamenilor imposibila. Singura lor solutie, in cazul in care proiectul va fi demarat, este sa isi vanda proprietatile si sa plece din zona. Dezastrul ecologic s-ar putea produce chiar in vecinatatea celui mai mare parc natural al Europei, planuitul si contestatul (tot de catre locuitorii din zona) parc national al Conservation Carpathia, din muntii Fagaras. Se pare ca ministerul Mediului sustine simultan ambele proiecte.

Documentatia ar arata ca aici ar putea ajunge zilnic 70 tone de deseuri, din care 50 de tone de deseuri de abatorizare, dejectii animaliere, produse alimentare improprii consumului uman, diferenta fiind reprezentata si de alte categorii de deseuri. Capacitatea statiei ar fi de 50 de tone de deseuri pe zi, prin procesarea acestora urmand sa se produca energie electrica si apa calda, dar localnicii au aflat ca statia ar putea procesa doar 3 tone, in loc de 50.

Intre „Yellowstone” si groapa de gunoi

Localnicii spun ca vor fi afectate toate domeniile de activitate. Fermierilor li se vor imbolnavi animalele, vor fi distruse toate celelalte activitati economice din zona si intreaga regiune se va declara zona contaminata. Turismul va fi si el aproape redus la zero, eventualii investitori nu vor mai veni in localitatile afectate, iar panza freatica va fi contaminata cu mercur. De asemenea, preturile locuintelor si ale terenurilor vor scadea semnificativ, in zona otravita.

Zona este langa viitorul parc „Yellowstone” din Parcul National Fagaras pe care il pregateste Fundatia Conservation Carpathia, in interiorul ariei protejate, pentru ca se invecineaza cam in toate directiile cu parcul natural. Dupa cum se stie, locuitorii din comunele afectate de viitoarea groapa de gunoi de la Ucea sunt in conflict si cu Fundatia Conservation Carpathia care ar vrea sa le cumpere terenurile – nu doar padurile din composesorate, ci si proprietatile din localitate, acestia spunand ca sunt sub presiunea unor actiuni de „land grabbing”, cum se plang, de altfel ca sunt amenintati si de animalele salbatice care se inmultesc aici  de la un an la altul.

O istorie veche

Pentru a opri intentiile acestei firme de procesare a deseurilor locuitorii din Ucea si din comunele invecinate s-au revoltat si spun ca vor lupta prin toate mijloacele, pentru a nu o lasa sa le distruga mediul inconjurator – dar, potrivit lor, chiar ministerul Mediului ar sustine proiectul, iar reprezentantii in teritoriu ai ministerului ar lucra in favoarea firmei.

Istoricul statiei de procesare a deseurilor pentru producerea de biogaz de la Ucea este mai vechi pornind din 2008 – conform lui Marian Bacila, fost primar la Ucea. Statia ar fi fost construita inainte de obtinerea autorizatiilor de la Ministerul Mediului si anterior finantarii pe care firma care urma sa produca biogaz a obtinut-o chiar de la Ministerul Mediului.

In documentele oficiale, statia de biogaz figureaza ca fiind construita in anul 2010, cu fonduri de la Ministerul Mediului. In 2017, titularul proiectului a cerut autorizatie de mediu pentru activitate biogaz, iar in 2018 Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Brasov a emis autorizatia integrata de mediu.

Cu toate ca exista o autorizatie integrata de mediu pentru a putea produce biogaz, statia nu a fost niciodata pusa in functiune, iar firma (Carmolimp) a dat faliment.

Ulterior, instalatia a fost vanduta firmei Waste Energy Trading, din Bacau, care acum vrea sa aduca la Ucea 70 de tone de deseuri pe zi, din care declara ca va produce biogaz si energie electrica.

„Dezbatere” cu scandal despre autorizatia de mediu

Oamenii s-au organizat pe grupuri de discutii pe WhatsApp si au intalniri periodice, pentru a gasi o solutie de a opri activitatea de la Ucea.

Conform Monitorului de Fagaras, pe 10 aprilie, peste 200 de persoane au fost prezente la o consultare publica la care au participat si reprezentantii firmei Waste Energy Trading SRL, la Caminul Cultural Ucea de Jos.

Localnicii au acuzat firma ca ar fi incercat sa faca aceasta dezbatere publica in absenta lor, pentru ca actiunea ar fi trebuit sa fie anuntata, dar in loc sa se apeleze la publicatiile locale, s-a publicat un anunt intr-un ziar national cu un numar mic de cititori, astfel incat sa nu se afle despre intalnire.

In sala, oamenii s-au revoltat, mai ales dupa ce au primit niste documente pentru a le semna, dar scopul actiunii era parcurgerea procedurii necesare privind emiterea autorizatiei integrate de mediu pentru statia de biogaz pe care firma SC Waste Energy Trading SRL.

Insa listele ar fi fost prezentate chiar de reprezentantii APM despre care oamenii acuza ca au incercat sa-i pacaleasca sa semneze, reprezentand interesele companiei, nu pe ale statului roman.

Cand si-au dat seama ca ceea ce primisera pentru a strange semnaturi nu erau liste de participare, ci documente prin care isi dadeau acordul sa se deschida activitatea, o localnica a rupt toate listele.

La dezbaterea publica au fost prezenti reprezentanti ai APM Brasov si inspectori de la Garda de Mediu Brasov, alaturi de reprezentantii firmelor Waste Energy Trading SRL si Demeco SRL care au acelasi actionar si acelasi sediu social la Bacau, obiectul de activitate fiind procesarea deseurilor.

Comunitatea locala a fost reprezentata de sateni, medici, medicul veterinar, oameni de afaceri, primar, viceprimar, consilieri locali si angajati din cadrul UAT Ucea. In sprijinul satenilor a participat si activistul de Mediu, Aurelian Agache de la Codlea.

„Doamnele de la Mediu ne-au spus ca nu va fi nicio problema”

„Au venit si doua doamne de la Ministerul Mediului si le-am explicat ce nenorocire va fi aici, daca se vor aduce animale moarte, 70 de tone pe zi. Firma aceasta nu are angajati, nu are autorizatii de functionare aici, nu are apa, curent electric sau canalizare si vrea sa depoziteze 70 de tone de deseuri pe zi, din care va procesa doar 3 tone.

Am fost socati sa vedem ca doamnele de la Mediu tineau partea firmei si ne-au spus ca nu va fi nicio problema care sa afecteze mediul”, a explicat Sorin Florea, unul dintre localnicii implicati in actiunile de protest.

Antreprenorilor li s-a cerut sa plece din localitate, dar exact un reprezentant al APM a incercat sa opreasca discutiile critice. Localnicii din Ucea, dar si cei din comunele invecinate cer referendum zonal, pentru a se opri activitatea statiei de procesare a deseurilor de origine animala.

Trebuia sa avem materiale despre activitate, ne-ati mintit de la inceput. Facem o Rosie Montana la Ucea, daca nu intelegeti!“ au mai spus satenii.

„Nu au acolo nici apa, nici curent, nici canalizare”

Oamenilor li s-a spus ca in comuna vor veni zilnic TIR-uri incarcate cu tone de resturi de animale si produse din carne. „Ei spun ca vor fi deseuri provenite din supermarketurile din zona, dar noi nu avem foarte multe astfel de magazine, deci vor aduce din toata tara, poate si din alte tari.

Nici nu vor avea unde sa le depoziteze. Au spus ca vor construi niste depozite, dar nu au acolo nici apa, nici curent, nici canalizare. Cei care au trait aici inainte de 1990 au avut de suportat poluarea de la fostul combinat. Copiii nu se puteau scalda in paraul din sat, apoi am crezut ca am scapat, dar au venit unii de la o companie farmaceutica americana si acum vor sa ne otraveasca aerul, solul, apa, sa nu mai putem trai aici si sa le vindem lor tot”, mai spune localnicul.

Langa Bucuresti, aceeasi problema au avut-o zeci de ani, locuitorii din zona Glina, din cauza gropii de gunoi si a crematoriului de animale moarte Protan. Aceeasi problema este la Filipestii de Padure, unde locuitorii din zona nu pot respira, din cauza mirosurilor insuportabile, dar si panza de apa freatica este contaminata.

Petitie si referendum, in 26 mai

In afara de referendum (care va avea loc in 26 mai a.c.), locuitorii din Ucea au lansat si o petitie. S-au strans deja semnaturi si documentul va fi depus la APM Brasov. Textul petitiei a fost redactat de un avocat specializat pe probleme de mediu, iar acesta ar putea sa-i reprezinte pe localnici si in instanta, daca activitatea nu va fi oprita.

Din documentele prezentate participantilor la dezbaterea publica organizata de Agentia de Protectia Mediului Brasov, in cadrul procedurii legale pentru obtinerea autorizarii, reiese ca firma din Bacau vrea, de fapt, sa obtina o revizuire a autorizatiei integrate de mediu existenta, mai ales ca statia de biogaz a Waste Energy Trading figureaza, in continuare, pe aceeasi adresa cu firma de produse din carne.

Primarul comunei Ucea, Adrian Grovu, a explicat ca aceasta companie are nevoie de reautorizare de mediu, iar APM Brasov vrea sa o ajute, oferindu-i o revizuire a vechii autorizatii.

Primarul le poate refuza racordarea la reteaua de apa, blocandu-le activitatea, iar Directia Sanitar-Veterinara ar putea, de asemenea, sa nu le dea niciodata aprobare pentru activitate.

Potrivit Monitorul de Fagaras, vechea statie de biogaz se afla la mai putin de jumatate de kilometru distanta de casele oamenilor. Atat primarul comunei Ucea, cat si cel de la Vistea si chiar prefectul judetului Brasov ii sustin pe locuitorii din zona in care se va afla viitoarea groapa de gunoi si se fac demersuri pentru organizarea referendumului si a unor proteste, imediat dupa alegerile de pe 9 iunie.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: