Romania in Schengen pana la sfarsitul anului. Ce i-a spus comisarul european pentru afaceri interne ministrului de Interne al Bulgariei

politica

Ministrul de interne Kalin Stoyanov s-a intalnit vineri cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Subiectul principal al discutiei a fost aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen, a informat centrul de presa al Ministerului de Interne.

Comisarul european Johansson a tinut sa precizeze ca ambele tari au sprijinul deplin al Comisiei Europene pentru aderarea acestei tari la Schengen.

Ministrul Stoianov si comisarul european Johansson si-au exprimat disponibilitatea pentru o coordonare stransa si o munca in comun in vederea obtinerii unei decizii pozitive pana la sfarsitul anului, anunta BTA.

Ministrul bulgar de interne si-a exprimat recunostinta pentru sprijinul financiar primit pentru paza frontierei bulgaro-turce. El l-a informat pe comisarul european cu privire la actiunile autoritatilor bulgare de combatere a migratiei ilegale si la retelele de trafic care au fost distruse in ultimele saptamani, subliniind ca aceasta tara se afla sub o presiune fara precedent din partea migrantilor.

De asemenea, Ylva Johannon sustine, intr-o scrisoare adresata lui Eugen Tomac, ca aderarea Bulgariei si a Romaniei la spatiul Schengen este un obiectiv prioritar al Comisiei. In acelasi timp, raportul din 2023 privind spatiul Schengen arata „importanta luarii rapide a unei decizii pentru a asigura intregul potential al spatiului Schengen, eliminand barierele interne care au un impact negativ asupra cetatenilor bulgari, romani si europeni”.

La inceputul lunii februarie, eurodeputatul roman Eugen Tomac a depus o actiune la Curtea de Justitie a Uniunii Europene prin care cere anularea deciziei Consiliului JAI din 8 decembrie anul trecut. La data de 8 decembrie 2022, consiliul JAI a decis acceptarea doar a Croatiei in spatiul Schengen.

In cazul Romaniei si al Bulgariei nu a existat unanimitate, desi cele doua tari au indeplinit toate conditiile tehnice necesare, lucru recunoscut de Comisia Europeana inca din 2011, inclusiv in urma evaluarilor facute de expertii europeni.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: