Rusia a fost de acord cu prelungirea cu 60 de zile a acordului pentru cereale. Kremlinul se gandeste sa faca schimbari la modul in care functioneaza aranjamentul

externe

O delegatie rusa care a avut discutii cu inalti oficiali ai ONU a declarat, luni, ca Moscova este gata sa accepte o prelungire a acordului de export de cereale care a contribuit la scaderea preturilor la alimente la nivel mondial pe fondul razboiului cu Ucraina – dar numai pentru 60 de zile, in timp ce Kremlinul doreste sa faca schimbari la modul in care functioneaza aranjamentul, potrivit AP.

Organizatia Natiunilor Unite si Turcia au negociat in iulie un acord intre cele doua tari aflate in razboi care permite Ucrainei sa livreze alimente si ingrasaminte din trei dintre porturile sale la Marea Neagra.

Acordul de 120 de zile a fost reinnoit in noiembrie anul trecut. Acea prelungire expira sambata, si urma sa fie semnata o alta prelungire de 120 de zile.

Moscova a fost deranjata de faptul ca un acord paralel care sa permita exporturile de alimente si ingrasaminte rusesti, care sunt folosite pe tot globul, a dus doar la exportul de ingrasamant rusesc, fara cereale.

„Conversatia cuprinzatoare si sincera a confirmat inca o data ca, desi exportul comercial de produse ucrainene se desfasoara intr-un ritm constant, aducand profituri considerabile Kievului, restrictiile asupra exportatorilor rusi de produse agricole sunt inca in vigoare. Exceptarile de sanctiuni pentru alimente si ingrasaminte anuntate de Washington, Bruxelles si Londra sunt in esenta inactive”, a spus delegatia rusa intr-un comunicat.

Ca parte a acordului, Moscova doreste ca amoniacul rusesc sa fie alimentat printr-o conducta care traverseaza Ucraina pentru a ajunge in porturile Marii Negre pentru un posibil export. Oficialii rusi mai spun ca restrictiile impuse bancilor si costurile ridicate ale asigurarilor le-au afectat exportul de ingrasaminte.

Rebeca Grynspan, secretarul general al Conferintei ONU pentru Comert si Dezvoltare, si Martin Griffiths, seful agentiei umanitare ONU, au gazduit o echipa condusa de ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Versinin, la birourile ONU din Geneva.

Sunt multe in joc: Ucraina si Rusia sunt furnizorii mondiali principali de grau, orz, ulei de floarea-soarelui si alte alimente in tarile din Africa, Orientul Mijlociu si parti ale Asiei, unde milioane de oameni nu au suficienta mancare. Rusia a fost, de asemenea, cel mai mare exportator mondial de ingrasaminte inainte de razboi.

Pierderea acestor provizii, dupa ce Rusia si-a lansat invazia la scara larga in februarie 2022, a condus la cresterea preturilor la alimente la nivel mondial si a alimentat ingrijorarile privind foametea in tarile mai sarace.

Asa-numita Initiativa pentru cereale la Marea Neagra implica verificari maritime ale marfurilor de catre oficialii ONU, rusi, ucraineni si turci pentru a se asigura ca sunt transportate numai alimente, nu arme.
Cantitatea de cereale care paraseste Ucraina a scazut chiar daca intelegerea functioneaza pentru a mentine fluxul de alimente. Inspectiile navelor din cadrul initiativei pentru cereale au scazut drastic.

Criticii occidentali acuza Rusia ca nu se grabeste cu inspectiile. Moscova neaga acest lucru.

Desi acordul cu cereale a contribuit la stabilizarea preturilor globale la alimente, exista inca ingrijorari cu privire la impactul asupra preturilor al unor posibile restrictii comerciale si a vremii, in special a valurilor de caldura, a declarat Michael Puma, directorul Centrului de Cercetare a Sistemelor Climatice al Universitatii Columbia, a carui cercetare se concentreaza pe securitatea alimentara globala. „In mare, suntem destul de norocosi. Conditiile meteorologice au permis… productie mare la multe dintre cereale”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: