externe

Rusia isi face „tribunal international” cu Iran si Siria pentru a judeca ucraineni, americani, britanici, olandezi: „Crime impotriva pacii si securitatii omenirii”

Rusia are in vedere sa trimita pe banca acuzatilor peste 200 de ucraineni pentru presupuse crime impotriva umanitatii, in fata unui tribunal international pe care ea il creeaza in prezent, relateaza dpa, EFE si Reuters, citate de Agerpres.

Un astfel de tribunal s-ar putea afla sub conducerea unei organizatii partenere a Rusiei, a declarat seful Comitetului de ancheta rus, Aleksandr Bastrikin, intr-un interviu publicat luni de de cotidianul guvernamental Rossiiskaia Gazeta.

Ar fi „mult mai potrivit”, a spus el, sa rezolvam aceasta problema cu partenerii Rusiei din organizatii internationale precum CSI (Comunitatea Statelor Independente), OTSC (Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva) sau BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud).

El a declarat ca Bolivia, Iran si Siria, printre altele, si-au exprimat interesul de a participa la acest tribunal.

„Crearea tribunalului si a statutului sau s-ar putea realiza printr-un acord intre Rusia, tarile membre ale acestor organizatii si republicile populare Donetk si Lugansk”, a indicat Bastrikin.

Potrivit lui Bastrikin, comitetul rus de ancheta a deschis pana in prezent peste 1.300 de dosare penale pentru crime impotriva populatiei civile din Donbas, in estul Ucrainei, impotriva a peste 400 de persoane, membri ai armatei ucrainene, ai conducerii politice, ai unor asociatii nationaliste radicale si ai unor formatiuni armate.

„In cadrul investigatiilor preliminare s-a stabilit ca peste 220 de persoane, inclusiv membri ai comandamentului Fortelor armate ale Ucrainei, au participat la crime impotriva pacii si securitatii omenirii, crime care nu se prescriu”, a spus Bastrikin in interviul citat de EFE.

Potrivit acestuia, au fost aduse acuzatii impotriva a 92 de comandanti militari si a subordonatilor acestora, iar alte 96 de persoane, intre care 51 de comandanti ai unitatilor Fortelor armate ale Ucrainei, sunt cautate.

Bastrikin a afirmat de asemenea ca sunt in curs de desfasurare investigatii vizand cetateni britanici, americani, canadieni, olandezi si georgieni pentru activitati mercenare. Acestia sunt acuzati ca au luptat de partea Ucrainei.

Doi britanici si un marocan au fost deja condamnati la moarte de separatistii prorusi din Donetk. Procedura de apel este inca in curs.

De asemenea, au fost lansate opt dosare penale pentru atacuri asupra ambasadelor rusesti sau a altor reprezentante din Olanda, Irlanda, Lituania, Republica Ceha, Polonia, Romania si Franta, a precizat Bastrikin, potrivit Reuters.

El a exclus posibilitatea ca cei acuzati de crime impotriva populatiei civile din Donbas sa poata fi adusi in fata unei instante internationale sub egida ONU „din cauza pozitiei adoptate de Occidentul colectiv”.

Comitetul rus de ancheta, un organism judiciar creat in ianuarie 2011, se subordoneaza direct presedintelui rus.

Pe de alta parte, Statele Unite si alte peste 40 de tari au convenit la inceputul acestei luni sa coordoneze investigatiile privind presupuse crime de razboi comise de Rusia in Ucraina. De la lansarea a ceea ce numeste o operatiune militara speciala in februarie, fortele ruse au bombardat orasele ucrainene pana la ruine si au lasat in urma cadavre pe strazile oraselor si satelor pe care le-au ocupat. Ucraina spune ca zeci de mii de civili au murit. Moscova neaga responsabilitatea, relateaza Reuters.

Au existat, de asemenea, unele rapoarte privind maltratarea prizonierilor rusi de catre ucraineni, insa marea majoritate a acuzatiilor documentate de organisme precum Organizatia Natiunilor Unite se refera la presupuse atrocitati comise de invadatorii rusi si de reprezentantii lor, mai scrie Reuters.

Pe teren, trupele ruse au intreprins noi tentative de asalt asupra oraselor Slaviansk si Kramatorsk in regiunea Donetk (estul Ucrainei), a indicat Statul Major ucrainean luni. Majoritatea atacurilor au fost respinse, a spus partea ucraineana.

In sud, Statul Major raporteaza lupte de artilerie grea si lovituri aeriene rusesti la Herson. Informatiile nu au putut fi verificate in mod independent, noteaza dpa.

In buletinul lor informativ zilnic, serviciile de informatii britanice releva luni ca in plus „la problemele sale de personal, Rusia continua probabil sa depuna eforturi pentru evacuarea si repararea miilor de vehicule de lupta care au fost avariate in actiunile din Ucraina”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Tribunalul Bucuresti a decis ca procesul fratilor Tate poate continua. „Decizia va fi atacata cu recurs”

Tribunalul Bucuresti a dispus inceperea procesului in dosarul fratilor Tate, la 10 luni dupa ce…

3 ore ago

Ciolacu prezinta scuze cu jumatate de gura moldovenilor si ataca PNL-ul: „Mama era din Tecuci”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a avut, vineri seara, o prima reactie dupa declaratiile jignitoare facute…

2 ore ago

SUA vor trimite arme in Ucraina prin Germania si Polonia: „Pentagonul a impachetat deja lucrurile si le-a depozitat in locurile potrivite, gata de plecare”

In urma aprobarii de la Washington, lucrurile au inceput sa se miste foarte repede: transporturile…

4 ore ago

PNL, prima reactie la declaratiile lui Ciolacu privind Buzaul si Moldova: „Dispretuieste moldovenii, sa revina asupra declaratiei”

Presedintele PNL Iasi, deputatul Alexandru Muraru, considera ca declaratiile premierului Ciolacu in legatura cu apartenenta…

3 ore ago