externe

„S-ar putea sa nu obtinem un vaccin”. Doi premieri anunta ca lumea trebuie sa se adapteze pentru a trai cu coronavirusul

Premierul britanic Boris Johnson si premierul italian Giuseppe Conte le-au transmis duminica cetatenilor lor ca lumea trebuie sa se adapteze pentru a trai cu noul coronavirus si nu poate astepta sa fie salvata prin dezvoltarea unui vaccin, relateaza CNBC, citata de news.ro.

Comentariile separate exprimate de cei doi lideri au avut loc in timp ce natiuni din intreaga lume si statele americane se lupta cu relansarea economiilor afectate de pandemie. Cu 36 de milioane de noi someri in SUA, presiunile economice se amplifica, in timp ce autoritatile recunosc ca reluarea activitatilor risca sa duca la cresterea numarului de infectari cu coronavirus si al deceselor.

In Italia, la presiunea liderilor regionali, Conte a permis mai devreme decat era programat deschiderea restaurantelor, barurilor si facilitatilor de plaja, in aceeasi zi cu reluarea slujbelor religioase si redeschiderea magazinelor.

„Ne confruntam cu un risc calculat, fiind constienti … ca ar putea reveni curba epidemiologica. Ne confruntam cu acest risc si trebuie sa il acceptam, altfel nu am putea niciodata sa relansam economia”, a spus Conte.

Premierul italian a adaugat ca Italia ”nu isi poate permite” sa astepte pana la elaborarea unui vaccin. Expertii din domeniul sanatatii spun ca lumea ar putea fi la o distanta de luni, daca nu chiar de ani, de a avea un vaccin la dispozitia tuturor, in ciuda eforturilor lumii stiintifice pentru a crea un astfel de vaccin.

Conte a mai spus ca ”Viata noastra sociala si productia ar fi puternic deteriorate.”

Se estimeaza ca economia Italiei va contracta cu 9% in acest an din cauza coronavirusului, pe fondul unui blocaj lung si strict.

La randul sau, premierul britanic Boris Johnson, care a fost internat luna trecuta cu o forma grava de COVID-19, a afirmat duminica ca este posibil sa nu se dezvolte deloc un vaccin, in ciuda eforturilor uriase la nivel global de a produce unul.

„Am spus ca vom face tot posibilul pentru gasirea unui vaccin. Ramane un drum foarte lung de parcurs si trebuie sa fiu sincer ca ar putea sa nu obtinem un vaccin”, a avertizat Johnson.

Johnson a spus ca Marea Britanie a facut ”pasi mici” spre redeschidere, ”incercand sa faca ceva ce nu a mai trebuit niciodata sa faca inainte – sa scoata tara dintr-un blocaj complet.

”In ciuda acestor eforturi, trebuie sa recunoastem ca este posibil sa avem nevoie sa traim cu acest virus in perioada urmatoare”, a scris Johnson.

Liderul conservator a declarat ca Marea Britanie trebuie sa gaseasca noi modalitati de control al virusului, inclusiv mai multe testari pentru persoanele care au simptome si urmarirea contactelor persoanelor infectate. Un ministru a spus duminica ca 17.200 de oameni au fost recrutati pentru a fi urmaritori contactele.

Coronavirusul a infectat peste 4,6 milioane de oameni si a ucis mai mult de 312.000 in intreaga lume, potrivit datelor Universitatii Johns Hopkins.

Statele Unite au raportat peste 88.000 de morti in aceasta pandeie pandemie, iar Europa a inregistrat cel putin 160.000 de morti.

Meciurile profesioniste de fotbal din Bundesliga din Germania au fost reluate weekendul trecut, o masura atent urmarita de restul lumii fotbalului, precum si de ligile sportive americane precum MLB, NBA, NFL si NHL, care se confrunta cu toate schimbarile majore ale operatiunilor lor pe fondul pandemiei.

Germania a a fost laudata pentru testarea pe scara larga a populatiei. Nu toti fanii au fost multumiti de reluare campionatului, care a avut loc pe stadioane goale, dar jocurile au fost difuzate pe scara larga in intreaga lume.

Jucatorii au fost avertizati sa nu scuipe, sa nu isi stranga mainile sau sa se imbratiseze reciproc pentru a sarbatori goluri. Personalul si jucatorii aflati pe banca de rezerve au purtat masti, iar mingile si scaunele au fost dezinfectate.

„Intreaga lume urmareste Germania sa vada cum o facem”, a spus antrenorul Bayern Munchen, Hansi Flick. „Poate fi un exemplu pentru toate ligile.”

Bisericile din toata Grecia si-au deschis duminica usile pentru credinciosi, dupa doua luni, limitand numarul acestora si distribuind dezinfectanti.

Turcia le-a permis persoanelor de peste 65 de ani sa-si paraseasca locuintele doar pentru a doua oara doar, pentru o perioada de pana la sase ore, dar a mentinut masura de izolare la domiciliu a acestora.

Micile magazine sunt redeschise in cea mai mare parte a Spaniei, tara care duminica a raportat doar 87 de decese noi, cel mai mic numar zilnic de decese incepand cu 16 martie. Cu toate acestea, restrictiile au ramas mai stricte la Madrid si Barcelona, ​​zonele cele mai afectate.

In Asia, Shanghai-ul a anuntat o reluare cursurilor pentru elevii de varste mici, pe 2 iunie, pe fondul scaderii cazurilor de virus. Oamenii din Thailanda au putut intra duminica in centrele comerciale, care erau inchise din martie.

Autoritatea de reglementare a aviatiei din China a raportat ca zborurile au ajuns la un nivel de 60% din cel anterior pandemiei, depasins 10.000 pe zi pentru prima data incepand cu 1 februarie.

China a raportat duminica doar cinci cazuri noi, in timp ce Coreea de Sud a inregistrat 13.

In SUA, fostul presedinte Barack Obama i-a criticat din nou liderii americani care coordoneaza raspunsul la coronavirus, afirmand intr-un discurs online adresat unor absolventi de colegiu ca multi oficiali, ”nici macar nu se prefac ca sunt la conducere. El nu a mentionat niciun nume, dar pare sa se pregateasca de campanie pentru fostul sau vicepresedinte, Joe Biden, un democrat care candideaza impotriva presedintelui Donald Trump la alegerile din noiembrie.

In California, mai multe parcuri si trasee de drumetie si-au intampinat vizitatorii intr-o a doua faza de redeschidere. Expozitiile in aer liber de la gradina zoologica din Atlanta s-au redeschis, in timp ce in New Mexico, comerciantii cu amanuntul, casele de cult si multe servicii s-au redeschis la o capacitate limitata, dar nu si in nord-vestul statului, unde este concentrata epidemia.

In New Orleans, un oras renumit pentru bucataria sa, restaurantele vor trebui sa limiteze numarul de rezervari, deoarece oficialii au redus restrictiile.

Guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, a spus ca pistele de curse de cai si pista auto Watkins Glen International se pot redeschide, dar fara ”multimi, fara fani”. El a mai spus ca ar putea avea in vedere reluarea meciurilor in cadrul Major League Baseball din New York, epicentrul epidemiei americane, dar fara spectatori.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, de pe data de 9 iunie, va avea loc o…

2 ore ago

O noua tragedie stupida in Romania. O fetita de 4 ani si bunica ei au murit dupa ce ar fi consumat peste stricat

O fetita de 4 ani si bunica ei au murit, luni, in Calarasi dupa ce…

38 de minute ago

NASA testeaza un mic motor cu reactie de numai 1,3 metri pentru a dezvolta avioane ultra-eficiente de noua generatie

Dezvoltarea unui nou sistem de motoare pentru avioane necesita cercetari si dezvoltari ample. In prezent,…

16 minute ago

21 de ani de puscarie pentru spionaj in favoarea Rusiei. Un fost angajat al NSA si-a aflat pedeapsa

Un specialist in domeniul cibernetic care a lucrat pentru scurt timp la agentia ultrasecreta americana…

2 ore ago

Un turist turc, impuscat mortal la Ierusalim dupa ce a injunghiat un politist israelian

Un ofiter de politie a fost ranit moderat intr-un atac cu arma alba in Orasul…

O oră ago