politica

Schimbari fara precedent in Primaria Capitalei. Transparenta totala, Nicusor Dan le-a ordonat directorilor sa prezinte informatii presei ori de cate ori li se solicita

Jurnalistul Pro TV Vitalie Cojocari anunta ca Nicusor Dan a provocat deja schimbari fara precedent in ce  priveste relatia Primariei Capitalei cu presa. Nicusor Dan a anulat o multime de restrictii instituite de Gabriela Firea. Astfel, directorii din primarie sunt obligati sa dea informatii jurnalistilor daca acestia le solicita.

„Am fost la primaria Capitalei la o intalnire a noului primar cu noi, jurnalistii. Inainte de a va dezvalui deciziile/promisiunile pe care le-a anuntat primarul dupa aceasta consultare cu presa, vreau sa va povestesc ceva despre regulamentul dupa care un jurnalist intra in institutia Primariei. Spun la trecut, pentru ca astazi s-a intamplat ceva diferit.

Am observat aceasta noutate si vreau sa va povestesc despre ea, nu stiu daca va ramane o practica ori este o chestiune de o zi sau… trei.

Procedura dupa care functiona pana acum primaria Bucurestiului era urmatoarea. Un jurnalist putea sa intre doar la evenimente anuntate sau interviuri confirmate oficial. De pilda, la conferinte sau la sedintele Consiliului General.

In momentul in care ajungea la poarta, datele jurnalistului erau trecute intr-un registru, apoi era preluat de un reprezentant al Directiei de Comunicare. Nu avea voie sa mearga neinsotit pana la locul evenimentului, interviului. Jurnalistii erau insotiti si la plecare. Regula/cutuma care, pot spune, se respecta 95 la suta din cazuri, spunea ca nu ai voie sa te plimbi pe unde poftesti pe holurile primariei.

In ce consta schimbarea? Astazi, cand am ajuns, am fost trecut la catastif, apoi am fost intrebat daca stiu sa ajung la biroul directiei de comunicare? Stiam si… am intrat. Atat. Nu m-a insotit nimeni pe holuri. Am ajuns acolo, iar din birou am mers cu toti jurnalistii la intalnirea cu primarul capitalei.

La plecarea de la sedinta nu am fost insotiti. Am putut sa ne alegem traseul pe care sa iesim din cladire. Am facut si niste poze prin primarie. Nu ca ar fi fost ceva secret inainte, dar am vrut sa vedeti cum arata cladirea si scara principala, din marmura. Este destul de frumoasa.

Bun, acum despre promisiunile pentru presa. Le las scrise aici, ca sa le tin minte si sa le reamintesc noii administratii daca uita, dar, mai important, pentru ca verba volant scripta manent.

Ma gandesc ca unele lucruri sunt de interes public si aceasta informatie trebuie stiuta. Nu de alta, dar pentru jurnalisti transparenta este esentiala in misiunea noastra de a va informa, de aceea sper sa se tina cont de ce ni s-a zis/promis.

Asadar, dupa ce a intrebat presa de ce ar avea nevoie ca sa-si faca treaba mai usor, noul primar a anuntat/promis cateva chestiuni:

* Ca jurnalistii vor avea voie sa comunice cu directorii din primarie;
* Ca va emite un act prin care le va permite/obliga pe directori sa le ofere informatii jurnalistilor;
* Ca acesti directori vor avea voie/obligatie sa vorbeasca in interviuri, chiar si pe camera;
* Ca jurnalistii vor avea voie sa consulte documente, contracte in sediul primariei. Cele din urma vor fi publicate si pe site dupa ce va fi lamurita chestiunea GDPR.

La intalnire au fost prezenti functionari inalti din primarie, consilieri generali, primarul Nicusor Dan, viceprimarul Vlad Voiculescu, directia de comunicare, foarte multi jurnalisti care scriu despre administratia publica locala”, a relatat Vitalie Cojocari.

Am fost la primaria Capitalei la o intalnire a noului primar cu noi, jurnalistii.

Inainte de a va dezvalui…

Posted by Vitalie Cojocari on Friday, 30 October 2020

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa
Tags: nicusor dan

Recent Posts

Covrigaria nu iubeste cofetaria: Marcel Ciolacu trimite inspectorii ANAF sa controleze prajiturile din cofetarii, pentru a vedea daca sunt taxate conform legii

Potrivit unor surse din ANAF, citate de Antena 3-CNN, inspectorii fiscului vor merge in control…

14 minute ago

Batran din Teleorman, spulberat pe trecerea de pietoni de un sofer de 32 de ani. Vitezomanul a fost depistat pozitiv la controlul anti-drog

Politistii din cadrul Serviciului Rutier Teleorman au intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de…

29 de minute ago

De teama confiscarii, miliardarii rusi sunt disperati sa-si mute averile din Occident la Moscova, unde este foarte posibil ca ele sa fie luate de Putin

Unii miliardari rusi au renuntat sa mai incerce sa isi pastreze banii in Occident si…

45 de minute ago

Noi ploi abundente sunt asteptate in Brazilia. Numarul persoanelor ucise de inundatii a depasit 100

Se asteapta ca alte ploi abundente sa loveasca Brazilia, in timp ce natiunea sud-americana se…

59 de minute ago