Schimbarile climatice exacerbeaza conflictele si saracia — FMI

externe

caldura, canicula

Tarile fragile si cele mai afectate de conflicte sunt deja afectate inegal de efectele schimbarilor climatice si sunt mai putin capabile decat alte tari sa atenueze aceste impacturi, potrivit unui raport publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI), scrie Deutsche Welle.

Statele fragile si afectate de conflicte, denumite in raport FCS, sunt acele tari a caror locatie si dependenta de agricultura le fac cele mai vulnerabile la vremea extrema.

Ele sunt unele dintre cele mai predispuse la conflicte, ceea ce le impiedica capacitatea de a se recupera dupa evenimentele meteorologice perturbatoare care, potrivit FMI, s-au petrecut in medie o data la patru ani in aceste tari din 1980.

Se asteapta ca aceasta situatie sa se inrautateasca si ca temperaturile sa continue sa creasca. Pana in 2040, grupul acestor tari va inregistra in jur de doua luni cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, comparativ cu doar 15 zile de temperaturi ridicate asteptate pentru alte tari.

„Desi socurile climatice ar putea sa nu declanseze debutul unui nou conflict”, se arata in raport, ele „exacerbeaza intensitatea conflictului acolo unde acesta exista deja”.

FMI prezice ca, daca lumea isi va continua traiectoria actuala cu emisii ridicate, atunci decesele cauzate de conflicte in FCS ar putea creste cu intre 8,5% si 14% pana in 2060.

Intrucat FCS tinde sa depinda in mare masura de agricultura pluviala – un sector care este vulnerabil la schimbarile in modelele meteorologice – se preconizeaza ca seceta in crestere va scadea productia de alimente, va creste inflatia si va impinge inca 50 de milioane de oameni in foamete pana in 2060.

Aproximativ una din cinci tari este clasificata ca fiind fragila si afectata de conflicte, cuprinzand o populatie de aproape 1 miliard de oameni.

Majoritatea acestor state se afla in Africa si sunt unele dintre tarile cel mai putin responsabile pentru schimbarile climatice provocate de om, cu emisiile de carbon scazute in comparatie cu cele din tarile europene si nord-americane sau China.

FMI face apel la aceste state vulnerabile sa introduca politici de adaptare la clima, inclusiv „agricultura inteligenta fata de clima”, „extinderea cheltuielilor sociale si a infrastructurii rezistente la schimbarile climatice” si „consolidarea retelelor de siguranta sociala”.

Dar, de asemenea, solicita comunitatii internationale sa-si intensifice propriile eforturi pentru a oferi sprijin „sau, altfel, efectele de propagare asociate fragilitatii si conflictelor ar putea deveni si mai perturbatoare, inclusiv mai multe stramutari fortate si migratie in alte tari”.

Tarile africane au facut apel la tarile mai bogate sa ajute la plata pentru adaptarea la clima si tranzitia energetica. Kenya gazduieste saptamana viitoare summitul african pentru clima, unde liderii vor incerca sa ajunga la o pozitie de negociere unita inainte de summitul COP28 din noiembrie din Emiratele Arabe Unite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: