analize

Schimbarile climatice vor reduce PIB-ul global cu pana la 20% pana in 2050 – studiu

Un studiu al Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK), publicat miercuri in revista stiintifica Nature, sustine ca schimbarile climatice sunt pe cale sa afecteze aproximativ 20% din PIB-ul mondial pana in 2050, relateaza Deutsche Welle.

Cercetatorii de la PIK au mentionat ca aprecierile lor se bazeaza pe perspectiva ca tari precum Germania isi vor atinge obiectivele de reducere a emisiilor. In prezent, este putin probabil ca majoritatea tarilor sa atinga aceste obiective, ceea ce inseamna ca impactul financiar ar putea fi si mai mare decat daunele drastice preconizate.

Studiul subliniaza ca, in ciuda faptului ca daunele afecteaza diferite regiuni in grade diferite, regiunile mai sarace si cele care contribuie cel mai putin la incalzirea globala vor fi cele mai afectate.

„Se preconizeaza ca tarile cel mai putin responsabile de schimbarile climatice vor suferi pierderi de venituri cu 60% mai mari decat tarile cu venituri mai mari”, a declarat Anders Levermann, cercetator principal la PIK.

Cercetatorii au estimat, de exemplu, ca economiile industriale ale Germaniei si Statelor Unite se vor reduce cu aproximativ 11% pana la jumatatea secolului (13% in cazul Frantei), chiar daca se vor lua masuri de combatere a schimbarilor climatice.

„Se estimeaza pierderi ridicate de venituri in majoritatea regiunilor, inclusiv in America de Nord si Europa, Asia de Sud si Africa fiind cele mai afectate”, potrivit lui Maximilian Kotz, unul dintre autorii studiului. „Aceste pierderi sunt cauzate de o gama larga de efecte relevante din punct de vedere economic ale schimbarilor climatice, cum ar fi consecintele asupra randamentelor agricole, productivitatii muncii si infrastructurii”, a mai spus el.

Colega sa de cercetare Leonie Wenz a subliniat pericolul complacerii, mentionand ca actualele calcule au tratat efectele carbonului deja eliberat in atmosfera, subliniind ca societatea trebuie sa gaseasca rapid modalitati de a atenua impactul schimbarilor climatice.

„In plus, trebuie sa ne reducem drastic si imediat emisiile de CO2 – in caz contrar, pierderile economice vor fi si mai mari in a doua jumatate a secolului si se vor ridica la o medie globala de pana la 60% pana la sfarsitul secolului”, a spus ea.

Potrivit Bancii Mondiale, PIB-ul global a depasit 100.000 de miliarde de dolari in 2022 si s-ar dubla pana in 2050 – daca nu ar fi influentat de schimbarile climatice.

Observatorii spun ca estimarea PIK este probabil o subestimare a impactului economic real.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Skynex, ucigasul german de drone, a ajuns in Ucraina: „Trage 1.000 de gloante pe minut, acestea explodeaza inainte de a atinge tinta” – Video

Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de aparare antiaeriana Skynex din partea Germaniei, ca…

9 minute ago

Campanie electorala de 1 Mai, Ciolacu promite salarii foarte mari: „Dupa ce am depasit Ungaria, sunt convins ca putem ajunge si Polonia”

Presedintele PSD Marcel Ciolacu a promis miercuri, in timpul unei vizite electorale alaturi de Gabriela…

18 minute ago

Liderul opozitiei din Canada, dat afara din sedinta parlamentului dupa ce l-a numit „tacanit” pe premierul Justin Trudeau

Liderul principalului partid de opozitie din Canada a fost dat afara marti din sedinta Camerei…

2 ore ago

Un nou candidat la Primaria Capitalei: Diana Sosoaca. Biroul electoral i-a admis candidatura

Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 42 Municipiul Bucuresti a decis admiterea candidaturii presedintei a partidul…

2 ore ago