externe

Se ridica valul, tot mai multe state sunt gata sa trimita F16 in Ucraina. Danemarca: „Suntem deschisi la aceasta idee”

Danemarca este „deschisa” la ideea de a trimite avioane de lupta in Ucraina pentru a ajuta la efortul de razboi impotriva invaziei rusesti, a declarat vineri ministrul danez al Apararii, potrivit postului public de televiziune DR, citat de Reuters.

„Nu voi exclude ca la un moment dat sa fie necesar sa analizam contributia avioanelor de lupta”, a declarat ministrul interimar al apararii, Troels Lund Poulsen.

Fortele aeriene daneze au achizitionat 77 de avioane F-16 incepand cu anii 1970, potrivit fortelor armate. Aproximativ 30 dintre acestea sunt in prezent in functiune, potrivit presei locale.

Furnizarea de avioane de lupta F-16 va fi urmatorul pas in transferul de armament pentru Fortele Armate ale Ucrainei, a declarat premierul olandez Mark Rutte intr-un interviu acordat canalului de televiziune ucrainean ICTV pe 19 februarie.

Citeste si: „Avioanele F-16 vor fi intr-adevar urmatorul pas”. Primul lider UE care confirma ca avioane de lupta occidentale vor fi trimise Ucrainei

„Avioanele F-16 vor fi intr-adevar urmatorul pas”, a spus recebt si premierul olandez, citat de New Voice of Ukraine.

„Acesta va fi urmatorul mare pas. Dar ne uitam spre viitor si ne asiguram ca [Ucraina] primeste ceea ce are nevoie cat timp are nevoie. De aceea am spus, de asemenea, ca nu exista niciun tabu pe aceasta tema. Dar avioanele F-16 sunt produse in Statele Unite, iar ei (oficialii americani) se opun furnizarii lor catre Ucraina. Multe tari sunt ezitante din aceasta cauza”, a subliniat Rutte.

Rutte a precizat ca pentru a iesi din impas ar trebui creata o coalitie privind furnizarea de avioane avioane precum cea de acum legata de tancuri Leopard 2.

El crede ca acest lucru va dura cateva saptamani. „Inca nu exista o concluzie daca va avea loc sau nu, dar asteptam cu nerabdare si tindem sa credem ca da”, a adaugat el.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Marea Britanie pe 8 februarie si a cerut transferul de avioane de lupta catre Ucraina. Presa a relatat ca premierul britanic Rishi Sunak l-a insarcinat pe ministrul britanic al apararii, Ben Wallace, sa analizeze ce aeronave ar putea trimite Londra la Kiev.

De asemenea, Kievul a facut o cerere oficiala pentru avioane de lupta din Olanda.

Dupa discursul sau in Parlamentul European, Zelenski a declarat ca au existat „anumite decizii pozitive privind avioanele de lupta care au ramas in culise”.

Ministerul ucrainean de Externe lucreaza pentru a achizitiona prima escadrila de avioane de lupta straine. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat ca unii dintre partenerii europeni ai Ucrainei au „abordat deja problema avioanelor de lupta”.

Tarile occidentale care au furnizat arme Ucrainei au refuzat pana in prezent sa trimita avioane de lupta sau arme cu raza lunga de actiune capabile sa loveasca adanc in interiorul Rusiei.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

19 minute ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

45 de minute ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

45 de minute ago

Orasul bulgar de la Marea Neagra care l-a impresionat pe Macron: „Este printre destinatiile europene de top”

Orasul bulgar Varna (de la Marea Neagra) se numara printre destinatiile europene de top pe…

54 de minute ago

Rares Bogdan: „Cand o sa am eu parul lung, atunci o sa castige PSD-istii la Iasi”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan exclude posibilitatea ca PSD sa castige Consiliul Judetean Iasi, detinut in…

O oră ago