externe

Seful AIEA, avertisment: „Iranul are suficient material pentru o bomba nucleara”

Iranul are mai mult uraniu puternic imbogatit decat are nevoie daca doreste sa construiasca una sau poate chiar mai multe bombe nucleare, afirma Rafael Grossi, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) de la Viena, relateaza Tagesschau.

Dupa atacurile Iranului asupra Israelului, constientizarea amenintarii reprezentate de programul nuclear iranian a crescut din nou, iar presupusul contraatac al Israelului intareste acest lucru – chiar daca inca nu este clar ce tinte au fost lovite si cum. Instalatiile nucleare nu au fost avariate, a anuntat AIEA.

O vizita a lui Grossi in Iran este planificata in urmatoarele saptamani, in functie de cat de mult continua sa creasca tensiunile cu Israelul.

Grossi stie de la inspectorii sai din Iran ca iranienii s-au apropiat semnificativ de o bomba nucleara de la esecul negocierilor nucleare de la Viena, care aveau ca scop sa previna exact acest lucru.

In interviul acordat ARD, care a fost realizat inainte de presupusul contraatac al Israelului, Grossi vorbeste mai clar decat inainte: „Nicio tara care nu are inca o bomba nucleara nu imbogateste uraniu la acest nivel: 60 la suta!”

Pentru ca un reactor nuclear sa genereze electricitate este suficient intre doua procente si jumatate si patru procente.

Pentru o bomba atomica este nevoie de 90 la suta – dar 60 la suta, 90 la suta, „din punct de vedere tehnic, este aproape identic”, spune Grossi.

„Dar astazi nu exista nicio arma nucleara in Iran”, mai spune el.

Grossi continua sa spere ca nu va avea loc niciun atac asupra instalatiilor nucleare iraniene. Acest lucru incalca dreptul international, avertizeaza el, si solicita o retinere extrema.

El insusi a fost solicitat din nou ca mediator. Discutiile ca masura de consolidare a increderii, dorinta de „discutii bilaterale”, vin aparent de la Teheran. Grossi este dispus sa faca acest lucru, repetand cateva conditii de baza. De exemplu, trebuie sa existe controale semnificativ mai eficiente la instalatiile nucleare iraniene decat in ultimele luni: „Ei spun ca nu au nimic de ascuns. Bun – fantastic. Dovediti-ne acest lucru!”

AIEA are inspectori in Iran, dar Grossi spune ca exista probabil multe centrifuge de uraniu in locuri despre care agentia nu stie. Asadar, sunt multe de discutat, dar asta nu inseamna ca vor fi reluate discutiile nucleare internationale cu Iranul care au avut loc in 2015, la Viena.

„Acestea nu mai exista”, spune Grossi. Baza, acordul nuclear international cu Iranul din 2015, este de mult depasita.

Programul nuclear iranian s-a dezvoltat enorm de atunci si se folosesc centrifuge noi si moderne. Iranul are acum nevoie de mult mai putin pentru a produce mult mai mult uraniu de calitate militara. Acordul nuclear are nevoie de o „actualizare dramatica pentru a-l face eficient”.”

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Firea, atac veninos la adresa lui Catalin Carstoiu: „S-a plimbat de campanie cu metroul” – Video

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a l-a atacat chiar si pe Catalin Carstoiu,…

26 de minute ago

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

6 ore ago

RTV anunta un „spectacol de inalta tinuta” de Paste. Invitati: Vali Vijelie, Marian Mexicanu si Pomohaci. „Pahare, nu te goli!” – Video

Postul Romania TV sustine ca de Paste va avea un "program extraordinar", "un spectacol de…

5 minute ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

2 ore ago

PSD Prahova si-a schimbat candidatul la o primarie cu nevasta acestuia. Candidatul are condamnare penala

Organizatia PSD Prahova a schimbat pe ultima suta de metri candidatura pentru Primaria comunei Sotrile…

O oră ago

„Cadouri” PSD la Pascani: cabanos, salam, pui, sunca, cozonac

PNL Pascani a anuntat joi ca va face plangere penala impotriva conducerii PSD Pascani pentru…

2 ore ago