Seful trupelor SUA din Europa se declara surprins ca Rusia nu domina spatiul aerian si nu a anihilat apararea antiaeriana a Ucrainei nici dupa 18 luni de conflict

externe

su 24

Unul dintre cele mai surprinzatoare aspecte ale razboiului Rusiei in Ucraina a fost utilizarea limitata de catre Moscova a fortelor sale aeriene pe teritoriului ucrainean. Pentru liderii fortelor aeriene americane, decizia Rusiei de a-si nu-si folosi puterea aeriana este cu atat mai surprinzatoare, cu cat multe dintre sistemele de aparare aeriana pe care le foloseste Ucraina au fost proiectate initial de rusi, scrie Business Insider.

„In ceea ce priveste Fortele Aeriene Ruse, cred ca majoritatea oamenilor s-au gandit ca vor putea elimina” sistemele de aparare aeriana ale Ucrainei la inceputul razboiului, a declarat generalul James Hecker, comandantul fortelor aeriene americane in Europa.

„Nu au fost capabili sa faca asta. Stiu ca este o sarcina grea de facut, dar se pare ca au renuntat destul de devreme la asta”, a spus Hecker.

La scurt timp dupa ce Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie 2022, expertii militari au remarcat ca sutele de avioane de lupta pe care le adunase in jurul granitelor Ucrainei au ramas in mare parte la sol in primele zile ale razboiului, privand trupele ruse de acoperire aeriana si permitand avioanelor ucrainene sa continue sa zboare.

Justin Bronk, expert la Royal United Services Institute, un think tank britanic, a subliniat mai multi factori pentru a explica reticenta Rusiei de a-si folosi puterea aeriana, inclusiv lipsa munitiilor ghidate cu precizie, capacitatea limitata de a coordona operatiuni de lupta la scara larga si lipsa de piloti experimentati.

Oricare ar fi rationamentul, decizia Rusiei de a nu utiliza la scara mai larga fortele sale aeriene i-a surprins pe liderii militarii americani, mai ales ca armele antiaeriene ale Ucrainei erau in mare parte de origine sovietica si se suprapuneau mult cu ceea ce are Rusia in propriul sau arsenal.

„As spune ca am fost oarecum surprins” de incapacitatea Rusiei de a controla cerul si de a elimina apararea antiaeriana ucraineana. Stiu cat de greu este sa distrugi unele dintre aceste sisteme, dar m-am gandit: avand in vedere ca rusii au construit aceste sisteme vor sti si cum pot fi distruse aceste sisteme”, a spus Hecker.

Generalul Charles Brown Jr., seful de stat major al Fortelor Aeriene, a declarat in iunie 2022 ca a fost surprins de esecurile fortelor aeriene ruse in Ucraina. „Sistemele impotriva carora lupta sunt propriile lor sisteme”, a spus el.

„Asta ridica urmatoarea intrebare: cum de nu-si inteleg propriile sisteme si cum ar putea sa-si invinga propriile sisteme?” a adaugat Brown.

Inainte de invazia Rusiei de anul trecut, Ucraina a facut un efort de modernizare militara de ani de zile. Schimbarile aduse modului in care Ucraina si-a antrenat si echipat trupele si si-a structurat fortele armate au facut-o mai bine pregatita pentru a respinge atacul Rusiei, dar armata ucraineana a intrat totusi in conflict folosind o serie de hardware proiectat de sovietici, in special in flota sa de aviatie si apararea aeriana.

Ucraina foloseste in continuare rachete sol-aer din epoca sovietica, inclusiv S-300V-uri pentru aparare cu raza lunga de actiune, Tor-M-uri pentru aparare cu raza scurta de actiune si o serie de rachete pentru apararea site-urilor fixe, conform The Military Balance 2023, publicat de Institutul International de Studii Strategice din Ucraina in februarie.

Operatiunile intense de aparare aeriana si afluxul rapid de arme de fabricatie occidentala inseamna ca arsenalul Ucrainei este acum unul multinational. Fortele ucrainene folosesc rachete Patriot fabricate in SUA si NASAMS proiectate de SUA si Norvegia pentru a se apara impotriva amenintarilor cu raza lunga de actiune, precum si a mai multor sisteme proiectate in Occident pentru apararea aeriana cu raza scurta de actiune. Rachetele de umar Stinger de fabricatie americana si tunurile antiaeriene Gepard de fabricatie germana au fost utilizate in mod deosebit impotriva elicopterelor si dronelor rusesti.

O preocupare principala pentru tarile care sprijina Ucraina a fost sa se asigure ca acele arme de aparare aeriana au suficienta munitie pentru a respinge atacurile aeriene ale Rusiei, care s-au schimbat in forma si intensitate, dar nu s-au oprit in timpul razboiului de 18 luni.

Evaluarile informatiilor americane difuzate online in aceasta primavara au sugerat ca Ucraina si-ar putea cheltui stocul de rachete sol-aer pentru mai multe sisteme pana la jumatatea anului. Lipsa rachetelor sol-aer ucrainene este un lucru care ar putea permite aeronavelor rusesti sa domine cerul, a spus Hecker, iar asigurarea faptului ca Kievul are suficiente dintre ele este un obiectiv continuu al Grupului de Contact pentru Aparare al Ucrainei, care se reuneste lunar pentru a coordona ajutorul militar pentru Ucraina.

„De obicei sunt peste 50 de natiuni care participa” la acele intalniri, a spus Hecker.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: