externe

Serviciul de Informatii al Moldovei confirma declaratiile lui Zelenski: „Confirmam receptionarea informatiilor respective de la partenerii nostri ucraineni. Au fost identificate activitati subversive cu scopul subminarii statului Republica Moldova”

Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) a confirmat, joi, ca a primit informatiile serviciilor de spionaj ale Ucrainei privind planurile Rusiei de a distruge Republica Moldova. O declaratie in acest sens a fost facuta, la Bruxelles, de Volodimir Zelenski.

„Urmare a declaratiilor presedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, Serviciul de Informatii si Securitate confirma receptionarea informatiilor respective de la partenerii nostri ucraineni.

In acelasi timp, mentionam ca SIS desfasoara masuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situatiei in tara si coopereaza strans cu serviciile de informatii partenere.

In acest context, SIS confirma ca atat din informatiile prezentate de partenerii nostri ucraineni, cat si in urma activitatii operative a Serviciului, au fost identificate activitati subversive cu scopul subminarii statului Republica Moldova, de destabilizare si de incalcare a ordinii publice.

In acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece exista riscul de periclitare a diverselor activitati operationale aflate in desfasurare.

Asiguram cetatenii Republicii Moldova ca toate institutiile statului lucreaza in plina capacitate si nu vor permite realizarea acestor provocari”, mentioneaza SIS intr-un comunicat de presa.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anuntat joi, in plenul Consiliului European, ca serviciile de informatii ale Ucrainei au interceptat recent un plan al Moscovei care vizeaza distrugerea Republicii Moldova.

„Am vorbit recent cu presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, si am informat-o ca am interceptat planul serviciilor rusesti pentru distrugerea Moldovei. Acest document arata cand, cine si cum va distruge democratia Moldovei si va prelua controlul Moldovei. Nu am nicio indoiala. Atunci cand am primit acest document si cand am inteles de unde vine, am avertizat imediat Moldova privind aceste amenintari. Sunt sigur ca si voi ati fi facut la fel.

Nu stim daca Moscova a dat un ordin sa urmeze acel plan impotriva Moldovei, dar noi am interceptat acest plan, l-am recunoscut si am realizat ca au incercat sa implementeze un plan asemanator si pentru Ucraina sau alte tari din Europa. Nu-i nimic nou. Si sunt sigur ca sunteti la curent cu activitatile subversive ale Rusiei. Regimul vrea sa distruga libertatea Europei si sa devina un lider autoritar al continentului”, a declarat presedintele Ucrainean Volodimir Zelenski intr-un discurs din cadrul Consiliului European.

El a precizat apoi ca Moscova are multe instrumente prin care poate ataca alte state si ca, la nivel european, este nevoie de decizii rapide si de incredere.

„Rusia incearca sa exploateze resursele si natiunile de pe continent. Aceasta dezinformare ruseasca, influenta si atacurile cibernetice, reprezinta o parte din uneltele Rusiei.Daca Moscova decide deodata sau, mai bine zis, daca vrea sa planuiasca o noua agresiune, fie hibrida fie fizica, intrebarea este daca vom avea timp sa ne aparam. De aceea trebuie sa luam decizii solide si rapide”, a mai afirmat Zelenski.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Ce spun liderii PSD si PNL despre „Cartelul din Carpati”. Ciolacu: „Nu am stiinta, o sa ma informez”

Liderii PSD si PNL au comentat cu mare reticenta investigatia "Cartelul din Carpati" realizata de…

O oră ago

Medvedev spune ca scopul exercitiilor nucleare organizate in Rusia este de a elabora un raspuns la atacurile pe teritoriul Rusiei

Scopul exercitiilor nucleare planificate de Rusia este sa elaboreze raspunsul la orice atacuri pe pamant…

4 ore ago

Filipine solicita expulzarea diplomatilor chinezi pe masura ce conflictul din Marea Chinei de Sud se intensifica

Consilierul pentru securitate nationala din Filipine, Eduardo Ano, a cerut vineri expulzarea diplomatilor chinezi din…

4 ore ago

Zeci de protestatari pro-palestinieni arestati la Penn si MIT. In alte universitati, administratia a dat curs cererilor studentilor

Politia a demontat tabere si a arestat zeci de protestatari pro-palestinieni, vineri, la Institutul de…

4 ore ago