news

Smecherie la Craiova. Sute de soferi si-au pus masinile de lux pe certificat de handicapat pentru a nu plati taxe

Sute de craioveni, posesori de masini de lux, si-au trecut masinile pe numele unor persoane cu certificat de handicapat pentru a nu plati taxe.

Mecanismul este simplu, relateaza GDS. Unii isi cumpara masini de zeci de mii de euro, devin reprezentantii legali ai unor persoane care sunt incadrate cu grad de handicap, apoi beneficiaza de scutirea de taxe si impozite pentru masini. In realitate, persoanele cu handicap pentru care s-a facut scutirea poate nici nu au pus vreodata piciorul in acea masina de lux.

Anul trecut, in Craiova au fost 1.641 de masini pentru care nu s-a platit impozit.  Din totalul masinilor pentru care nu se plateste niciun leu la bugetul local, 863 au motor cu capacitatea de pana la 1.600 cmc, iar 364 dintre ele au motor cu capacitate cuprinsa intre 1.601 si 2.000 cmc. De asemenea, 82 dintre aceste autoturisme au motoare cu o capacitate cuprinsa intre 2.001 si 2.600 cmc.

Jurnalistii GDS au solicitat de la Primaria Craiova lista cu masinile pentru care nu se plateste impozit. Pe aceasta se regasesc masini de lux, pe care nu oricine are posibilitatea sa le cumpere. De exemplu, 73 de proprietari de Audi, 96 de proprietari de BMW si alti 92 de detinatori de Mercedes Benz nu au scos un leu din buzunar pentru a plati impozitul in 2022. Iar lucrurile nu se opresc aici. In Craiova exista si opt masini marca Porsche, patru Cadillac-uri, patru masini Chrysler, un Lincoln, un Pontiac, doua Dodge-uri si 15 Volvo ai caror proprietari au fost scutiti de impozite. Cel mai probabil, majoritatea acestor masini au motoare cu o capacitate mai mare de 2.500 cmc.

Scutirile de la plata inpozitului se fac pe baza unor acte de handicap. Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, care prevede aceste scutiri, este foarte permisiva. Este imposibil ca primaria sa verifice daca persoanele pentru care s-a facut scutire au beneficiat vreodata de masinile pentru care nu se incaseaza impozit.

Pierderile bugetului local dupa aceste scutiri sunt insemnate. Pentru o masina cu motor care are capacitatea cilindrica de 2.500 cmc pana in 3.000 cmc, impozitul anual ajunge la 1.248 de lei. Pierderile sunt mai mari la autovehiculele cu un motor de 3.000 cmc, pentru care s-ar plati un impozit anual de 2.898 de lei. Pentru un motor ce depaseste 3.000 cmc, costul impozitului sare de 6.000 de lei pe an. Asadar, numai pentru cele 49 de masini cu motor de peste 3.000 cmc, scutite de impozit in Craiova, bugetul local pierde 294.000 de lei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Belgradul sfideaza din nou Occidentul. Un apropiat al Moscovei a fost numit in functia de vicepremier, el a fost decorat de insusi Putin

Noul guvern al Serbiei va include un fost sef al serviciilor de informatii care a…

3 ore ago

Protest in Cisiordania: Palestinienii au aruncat cu pietre in masinile diplomatilor UE

Un grup de studenti palestinieni a intrerupt, marti, o intalnire a diplomatilor Uniunii Europene in…

4 ore ago

Rusia a infiintat „politia cartilor”. Literatura, odata cu statut special, va fi de acum cenzurata

Un nou „consiliu de experti” infiintat in Rusia foloseste o lege veche de un deceniu…

4 ore ago

Cel putin 50 de persoane s-ar fi inecat dupa ce o ambarcatiune cu migranti din Senegal s-a scufundat in largul Insulelor Canare

Cel putin 50 de persoane s-ar fi inecat dupa ce o ambarcatiune cu migranti care…

4 ore ago

Curtea Internationala de Justitie a respins o cerere inaintata de Nicaragua de a ordona Germaniei sa inceteze vanzarea de arme catre Israel

Curtea Internationala de Justitie a respins, cu 15 voturi la unu, cererea inaintata de Nicaragua…

4 ore ago