Sociologul Lazaroiu: „Greva profesorilor se indreapta spre o fundatura. Daca la inceput au avut simpatia parintilor, acum o vor pierde si se vor alege cu furia”

news

Sociologul Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, avertizeaza ca greva cadrelor didactice „se indrepta spre o fundatura”. „Senzatia mea e ca liderii de sindicat au pierdut controlul in teritoriu”, subliniaza Lazaroiu.

„Senzatia mea e ca liderii de sindicat au pierdut controlul in teritoriu.

Greva se indreapta spre o fundatura, pentru ca profesorii au primit deja ceva. Mult, putin, e de discutat. La cat de carpit arata azi bugetul, as zice ca mult, la cat de tare au fost afectate de inflatie veniturile, probabil ca putin.

In conditiile in care au primit ceva, membrii de sindicat nu mai pot refuza sa incheie anul scolar (medii, examene), fara sa-si puna in cap parintii. Daca la inceput au avut simpatia lor, acum o vor pierde si se vor alege cu furia. De la simpatie la furie e un pas mic cand vine vorba de interesele personale imediate.

Momentul ales pentru greva a fost oricum gresit. Cele mai de succes greve in scoli sunt cele organizate in octombrie/noiembrie. Atunci apare incet-incet nervozitatea parintilor care n-au cu cine sa-si lase copiii. Initial parintii sunt suparati pe profesori („nu va mai ajunge”), dar dupa doua saptamani furia se indreapta impotriva guvernantilor („dati-le ce vor, ca nu mai am cu cine sa-mi las copilul”).

In iunie, miza incheierii anului scolar e atat de mare, incat dinamica nervozitatii parintilor se indreapta usor spre grevisti, cu atat mai mult cu cat guvernul „a dat ceva”. Mai lipseste ca guvernul sa prelungeasca anul scolar pana la incheierea formalitatilor legate de examene si medii (ceea ce s-ar traduce in stricarea concediilor parintilor), ca sa avem un cocktail exploziv impotriva grevistilor.

De asta am impresia ca liderii de sindicat au pierdut controlul. Fiind mai putini si mai harsiti, ei inteleg pericolul. Dar nu-i mai asculta oastea”, a scris Lazaroiu pe Facebook.

Citeste si: Iohannis le cere profesorilor sa se intoarca in scoli: „Nu mai au pentru ce sa faca greva. Cum indrazneste cineva sa puna in dificultate examenele nationale? Guvernul le-a dat tot ce au cerut”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca greva a durat „un pic mult” si spera ca dascalii sa se intoarca de marti la scoala, mentionand ca Guvernul le-a dat tot ce au cerut.

„Greva a durat un pic mult si se pune intrebarea cine negociaza pentru dascali, fiindca liderii de sindicat tot vin si tot pleaca. Dar ei sunt doar un fel de interfata, cum sunteti voi media, Guvernul le spune ceva, ei se duc si consulta oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate sa functioneze o negociere pe aceasta baza. De aceea, premierul a hotarat foarte corect sa dea aceasta ordonanta indiferent cum se negociaza. De ce? Fiindca noi toti si eu, si Guvernul, si coalitia, fiindca a fost premierul impreuna si cu presedintele Camerei in discutie, au inteles ca sunt solicitari legitime si le garanteaza indiferent de ce se negociaza cu acesti reprezentanti ai sindicatelor”, a afirmat Iohannis, intr-o declaratie de presa sustinuta in Republica Moldova, unde a participat la summitul Comunitatii Politice Europene.

Seful statului a exprimat speranta ca angajatii din sistemul de educatie se vor intoarce de marti la scoala, pentru ca „nu mai au de ce sa faca greva”.

„Eu sper sa se inteleaga bine aceasta chestiune la nivelul sistemului si oamenii sa se intoarca de marti la scoala, fiindca nu mai au pentru ce sa faca greva. Pe termen mediu si lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat cresteri, iar pentru anul 2024 s-au dat in scris, prin ordonanta, garantii ca Guvernul se va tine de ce a promis. Si atunci eu cred ca foarte multi dascali, care oricum au considerat ca este prea mult ce a fost, se vor intoarce pur si simplu la scoala si bine fac.

In afara de asta, cum indrazneste cineva sa puna dificultate examenele nationale? Este o generatie intreaga care trebuie sa dea Bacalaureatul si sa mearga la universitati, deci ii punem un dificultate? E o generatie intreaga care da examenul de capacitate. Dupa ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut – inca o data, le-a dat tot ce au cerut – acum in ce temei sa mai continue greva? Si daca liderii de sindicat nationalI si judeteni nu se inteleg intre ei, dascalii vor intelege foarte bine acest semnal”, a adaugat Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: