opinii

Somnul ratiunii naste monstri chiar si la primarie. Asa ca nu va lasati adormiti de basmele lui Pieleanu

Pripasit pe langa sediul PSD ca un motan cu noua vieti, care supravietuieste oricarei caderi in cap a partidului, sociologul Marius Pieleanu scoate sondaje din burta cum scot iluzionistii de la circ panglici pe gura. De unde le-o scoate, numai el stie, dar, cum magia e magie si nu realitate, toate cifrele pe care el le plimba, expert, prin fata telespectatorilor hipnotizati, se topesc ca un fum dupa numararea voturilor.

Marele expert in sondaje a avut, dupa cum demonstreaza istoria, o rata de reusita a predictiilor mai slaba decat Baba Vanga si vrajitoarea Bratara insumate. Pentru ca si cucoanele astea doua daca s-ar reprofila pe sondaje ar citi in globul de cristal si-n cafea boabe mai precis decat citeste Pieleanu in foile lui de sondare. Eu nu stiu sa fi nimerit vreodata Pieleanu cifrele. De fiecare data le-a incurcat rau, a comis niste estimari eronate, iar la capitolul credibilitate este, dupa umila mea parere, undeva intre zero si numerele negative.

Daca ar fi fost dupa cum prognoza Pieleanu, Ponta avea acum deja doua mandate de presedinte la activ, iar Iohannis ar fi ramas, saracul, un banal profesor la Sibiu. Pai nu-l dadea Pieleanu pe Ponta victorios cu 54% si pe Iohannis perdant, cu 46%, iar in realitate a fost exact invers?

La referendumul privind familia traditionala, organizat in 2018 de cunoscutul familist Liviu Dragnea, Pieleanu iar s-a facut de ras. Potrivit sondajului Avangarde de atunci, 66% dintre romani aveau sa voteze, 63% dintre ei zicand DA, 12% NU, iar 25% Nu stiu, nu raspund. Care au fost rezultatele? Referendumul a esuat in mod penibil, caci doar 21% dintre romani s-au prezentat la vot, dintre care 91% au zis DA si doar 6% au zis NU. Bre, nene Pieleanule, si daca te-ai fi imbatat si te-ai fi apucat sa insiri pe foaie numere la intamplare n-ai fi facut niste predictii mai false!

La europarlamentarele din 2019, iar a dat-o de gard Pieleanu:  intocmai ca mielul bland care vrea sa suga la doua oi, a zis ca atat PNL, cat si PSD, vor obtine acelasi procent: 25,8%. In realitate, PNL a luat 27%, iar PSD cu chiu, cu vai, abia 22%.

Asta ca sa nu mai vorbim ca la ultimele alegeri parlamentare, dintre toate institutele de sondare a opiniei publice, doar cel al lui Mirel Palada, Sociopol (care, atentie, acum il da invingator pe Nicusor in fata lui Piedone!) a intuit corect surpriza numita AUR, fiindca la alte institute auristii nici nu fusesera trecuti pe foi.

Inteleg ca exista o marja de eroare, ca exista o spirala a tacerii, dar de la erori acceptabile de 3% la diferente de zece procente sau chiar de patruzeci, ca la referendumul lui Dragnea, las-o jos ca macane, nene Pielene, ala nu mai e sondaj, e ghiceala totala! Inteleg ca iei milioane de la PSD si ca de ani de zile functionezi ca un tonomat in care, pe rand, Ponta, Dragnea si acum Ciolacu au bagat fise ca sa le-o canti pe-aia cu „We are the Champions”, dar nici chiar asa… In orice tara normala, dupa doua gherle din astea nu te mai baga nimeni in seama si nu te mai angaja nicio televiziune, nici macar pe post de fata de la meteo, ca sigur ai fi gresit si acolo prognoza. Dar traim in Romania si liderii PSD simt nevoia unei limbute in urechiusa, din cand in cand.

Cei care sunt ingrijorati de sondajul lui Pieleanu ar trebui sa se calmeze si pentru asta le recomand sa studieze un singur aspect: cum a fost realizat sondajul? Prin interviuri fata in fata. Nu va imaginati ca au venit sondorii la 6-7 seara, cand se intorc corporatistii de la munca, sa-i intrebe pe cine voteaza. Au intrebat si ei lumea in miezul zilei si cine e in miezul zilei acasa – nu cumva toti pensionarii care au chipul Firei la icoana si acum se pregatesc sa-l schimbe cu poza acestui „Cuza la patrat”, numit Piedone?

Asa ca, dragii mei, nu va mai faceti griji si nu va temeti ca vine Piedone la primarie si rupe norma, doar pentru ca prezis Pieleanu ca o sa vina. Ca intotdeauna, sondajele lui Pieleanu sunt facute cu dedicatie si de data asta dedicatia a fost ca Piedone sa fie umflat (nu, nu e nicio aluzie) si propulsat cat mai sus in fata lui Cirstoiu. Pentru ca jocul PSD-PNL e vizibil si din avionul prezidential: se fac ca-l sustin pe intelectualul Cirstoiu, doar-doar or mai smulge niste procente de la Nicusor Dan, dar de fapt il vor sustine masiv pe Piedone – cum au facut candva si cu „independentul” Oprescu, in detrimentul intelectualului Cristi Diaconescu.

Dar daca electoratul de dreapta se mobilizeaza si nu vrea ca Bucurestiul sa devina un imens „Colectiv”, Piedone n-o sa castige nicio Primarie Generala. Si frumos ar fi ca bucurestenii sa se mobilizeze. Nu de alta, dar au si  ei copii, concerte rock vor mai fi, iar Piedone poate semna „ca primarul” avize chiar si cu degetul mare, daca e nevoie.

Urmareste-ne si pe:
Spartakus

Share
Published by
Spartakus

Recent Posts

Armele americane pentru Ucraina, distribuite cu trenuri care circula noaptea. Transporturile vin din Germania si trec prin Polonia

Transporturile de munitie americana sunt pe cale sa ajunga in Ucraina din Polonia, dar si…

3 ore ago

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

3 ore ago

Presshub: Centrala nucleara de la Cernobil: 38 de ani de la accident si 2 ani de la deocupare

Acum treizeci si opt de ani a avut loc un accident la centrala nucleara de…

2 ore ago