externe

Sondaj de opinie in Ungaria privind razboiul din Ucraina: „incetarea cat mai rapida a ostilitatilor si inceperea tratativelor de pace”

70% din maghiari considera ca tratativele de pace ar fi in interesul Ucrainei mai degraba decat continuarea razboiului – reiese din sondajul de opinie publica realizat de Institutul Nezopont, comunicat vineri agentiei ungare de presa MTI citata de Hirado.hu.

Comunicatul precizeaza ca opinia majoritara a tuturor grupurilor sociale, indiferent de preferintele politice, este ca ucrainenii ar avea interesul sa inceapa tratativele de pace.

„In timp ce o parte zgomotoasa a lumii occidentale pledeaza pentru continuarea razboiului economic si finantarea inarmarii, jumatatea mai lucida a lumii staruie asupra incetarii cat mai rapide a ostilitatilor si inceperea tratativelor de pace”, se arata in comunicat, adaugand ca solutia din urma ar insemna o cale pasnica a rezolvarii conflictului si nu acceptarea situatiei actuale.

Sondajul a cautat raspunsul la intrebarea: care ar fi interesul Ucrainei, tratativele de pace sau continuarea razboiului, fara ca aceasta intrebare sa se refere la concesii din partea ucrainenilor sau din partea rusilor.

Raspunsurile au demonstrat ca 7 din 10 maghiari considera ca Ucraina ar trebui sa urgenteze negocierile de pace, in timp ce doar unul din 5 maghiari a considerat ca interesul Ucrainei ar fi continuarea razboiului.

O constatare mai putin obisnuita, dar cu atat mai importanta, este faptul ca opiniile maghiarilor pe aceasta tema nu sunt influentate de preferintele lor politice. Alegatorii care sustin guvernul, precum si cei care il critica, considera in proportii similare – 73% respectiv 69% – ca tratativele de pace ar fi in interesul Ucrainei, in timp ce sentimentul pro-razboi este o pozitie minoritara – 22% respectiv 16% din cele doua tabere -, se arata in comunicat.

Potrivit Institutului Nezopont, exista un consens national in favoarea pacii. Nu doar cei de peste 70 de ani, care au cea mai mare experienta de viata, considera (in proportie de 84%) ca tratativele de pace ar fi mai mult in interesul Ucrainei, chiar si dintre cei mai tineri – in categoria de varsta intre 18-29 de ani – mai mult de doua treimi (69%) au aceeasi opinie. Vocile pro-razboi nu i-au convins nici pe locuitorii capitalei, care sunt in general mai deschisi la pozitia mainstream de la Bruxelles, 69% dintre acestia afirmand ca ucrainenii ar trebui sa caute mai mult incheierea pacii – a concluzionat institutul.

Sondajul a fost realizat telefonic, in perioada 28-30 noiembrie, pe un esantion de 1000 de persoane.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

8 ore ago

Filmare la Cluj, doi politisti se chinuie sa retina un individ agresiv. Politista pulverizeaza spray si in fata colegului ei – Video

Doi politisti din Cluj s-au chinuit miercuri sa bage in masina politiei un individ care…

7 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

11 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

11 ore ago

Razboiul candidatilor in SUA: New York Times a scris ca Robert Kennedy Jr a avut un vierme in creier. Echipa de campanie spune ca si-a revenit de atunci

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului presedinte american John F. Kennedy si candidat independent la presedintia…

11 ore ago

S-a deschis cel mai mare „aspirator de poluare” din lume. Iata cum functioneaza

„Cea mai mare fabrica din lume” pentru aspirarea poluarii care incalzeste planeta din atmosfera, ca…

11 ore ago