Sondaj: Doar 12% dintre romani au o parere buna despre Principele Radu. 66% nu doresc revenirea la monarhie

news

Majoritatea celor chestionati in cadrul Sondajului Avangarde ”Institutia monarhica in Romania; Perceptii si reprezentari” nu vor revenirea la monarhie (66%), desi 44% apreciaza rolul jucat de institutia monarhica in istoria Romaniei. Regele Mihai este considerat ca fiind cel care a facut cel mai mult bine tarii, dintre fostii suverani. 

Dintre cei chestionati, 44% au o parere buna despre importanta institutiei monarhice pentru Romania, in trecut, in timp ce 30% nu au o parere buna, iar 22% nu si-au format o parere.

La intrebarea ”Credeti ca in viitor Romania ar trebui sa-si schimbe forma de organizare politico-statala si sa revina la monarhie, asa cum a fost pana in 1947?”, 66% au raspuns negativ, 18% au dat un raspuns afirmativ, iar 13% nu au putut aprecia, scrie news.ro.

In ceea ce priveste Regii Romaniei care au facut cel mai mult bine tarii, cei mai numerosi (19%) sunt cei care il nominalizeaza pe Regele Mihai. Regele Carol l este nominalizat de 14%, Regele Ferdinand, de 8% si Regina Maria – 4%, 16% nu au putut formula un raspuns, iar 6% considera ca niciunul dintre fostii suverani nu a facut bine tarii.

Au o parere buna despre Principesa Margareta 32% dintre subiecti, iar 44% spun ca parerea lor nu este nici buna nici proasta, in timp ce 7% au o parere proasta. 9% nu au o parere sau nu stiu cine este, iar 8% nu au raspuns.

In cazul Principelul Radu, doar 12% dintre cei chestionati au o parere buna, 31% spun ca parerea lor nu este nici buna nici proasta, in timp ce 13% au o parere proasta. 31% nu au o parere sau nu stiu cine este, iar 13% nu au raspuns.

Intrebati ce parere au despre Regele Regatului Unit, Charles al III-lea, 35% dintre repondenti au o parere buna, 45% spun ca parerea lor nu este nici buna nici proasta, 12% au o parere proasta, 2% nu au o parere sau nu stiu cine este, iar 6% nu au raspuns.

Sondajul a fost realizat in perioada 29 mai – 1 iunie, telefonic, pe un esantion de 864 de subiecti, reprezentativ pentru populatia adulta (18 ani si peste) la nivel national. Eroarea maxima de esantionare, la un nivel de incredere de 95%, este de +/- 3,4%.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: