Spania: Sanchez are cale deschisa pentru a ramane prim-ministru, dar totul depinde de ce promite separatistilor catalani

externe

pedro sanchez, prim ministru, spania

Liderul de centru-dreapta al Partidului Popular, Alberto Nunez Feijoo, a esuat vineri sa castige un al doilea vot in incercarea sa de a forma un guvern. La fel ca si in cazul votului initial de miercuri, majoritatea parlamentarilor spanioli au respins candidatura liderului conservator, cu 177 de voturi impotriva si 172 in favoarea sa, scrie Politico.

Un vot a fost declarat nul: cel al deputatului partidului separatist catalan Junts, Eduard Pujol, care a votat din greseala pentru Feijoo, dar si-a retras rapid sprijinul.

In conditiile in care candidatura lui Feijoo la functia de premier a fost respinsa definitiv de catre parlament, regele Felipe al VI-lea al Spaniei trebuie acum sa convoace liderii politici la Palatul Zarzuela si sa ii intrebe din nou pe cine cred ei ca ar trebui sa desemneze prim-ministru. Candidatul evident este premierul interimar si liderul Partidului Socialist, Sanchez, care si-a asteptat randul in timp ce rivalul sau conservator a incercat sa gaseasca sprijin pentru formarea unui guvern.

Pentru a fi numit din nou prim-ministru, Sanchez trebuie sa obtina sprijinul majoritatii in parlament – ceea ce inseamna ca trebuie sa obtina sprijinul partidului Junts, controlat de fostul presedinte catalan autoexilat Carles Puigdemont.

Desi se asteapta ca liderul socialist sa cedeze cererii lui Puigdemont de a acorda o amnistie generala tuturor celor implicati in referendumul esuat din 2017 privind independenta Cataloniei, este mai putin clar daca va accepta cererea de a organiza un nou vot privind autodeterminarea Cataloniei.

Junts si partidul separatist Stanga Republicana din Catalonia, de al carui sprijin are nevoie Sanchez, au semnat joi un pact prin care au promis ca nu-l vor sustine pe liderul socialist daca acesta nu se „angajeaza explicit sa creeze conditiile efective pentru organizarea unui referendum”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: