Statul Islamic revendica atentatul cu bomba din Pakistan. Bilantul mortilor creste la 54

externe

Statul Islamic revendica atentatul cu bomba din Pakistan. Bilantul mortilor creste la 45

Statul Islamic a revendicat, luni, atentatul sinucigas cu bomba de la un miting politic din nord-vestul Pakistanului, organizat de un grup religios aliat guvernului. Numarul mortilor in urma atacului a crescut la 54, iar aproape 200 de persoane au fost ranite, transmit Reuters si The Guardian.

Atentatorul a lovit duminica la o adunare a partidului conservator Jamiat Ulema Islam-Fazl (JUI-F), cunoscut pentru legaturile sale cu islamistii din linia dura, dar care condamna militantii care incearca sa rastoarne guvernul pakistanez. Peste 1000 de oameni participau la miting.

Atacul din districtul Bajaur din nord-vestul Pakistanului, langa granita cu Afganistanul, a agravat preocuparile de securitate in perioada premergatoare alegerilor nationale din noiembrie.

Gruparea militanta Statul Islamic a revendicat atentatul cu bomba, publicand luni o declaratie pe canalul sau Telegram.

„Atacul vine in contextul firesc al razboiului in desfasurare purtat de Statul Islamic impotriva `democratiei` ca regim ostil adevaratului islam si in conflict cu legea sa divina”, a declarat agentia Amaq a grupului pe Telegram.

Un oficial al unei agentii de salvare administrata de stat, Bilal Faizi, a declarat ca numarul mortilor a crescut la 54.

Medicii din spitalele locale au spus ca nu au putut face fata numarului mare de raniti, iar o parte au fost trimisi cu elicoptere in alte provincii pentru tratament.

Prim-ministrul Shehbaz Sharif a denuntat explozia ca fiind un atac asupra procesului democratic.

Perspectivele pentru alegeri au fost deja intunecate de luni de rivalitate intre principalele partide si de acuzatiile de implicare a armatei in politica, pe care armata le neaga.

Mandatul guvernului se incheie in prima jumatate a lunii august, dupa care urmeaza sa aiba loc alegeri inainte de inceputul lunii noiembrie, perioada de obicei plina de mitinguri politice si campanii.

„Amanarea alegerilor ar putea fi justificata daca astfel de atacuri vor continua sa aiba loc”, a declarat pentru Reuters fostul sef de combatere a terorismului din Pakistan, Khawaja Khalid Farooq.

„Astfel de atacuri directionate pot afecta performanta si campania electorala a partidelor politice afectate”, a adaugat el.

Pakistanul a cunoscut o revigorare a atacurilor militantilor islamisti de anul trecut, cand un acord de incetare a focului intre talibanii pakistanezi, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) si guvern a esuat.

In ianuarie, un atentat cu bomba la moscheea din Peshawar, revendicat de o factiune a TTP a ucis peste 100 de persoane. Cu toate acestea, atacul de duminica a fost cel mai mortal care a vizat un miting politic de la campania electorala din 2018.

In timp ce TTP si grupurile asociate au stat in spatele celor mai multe atacuri din ultimele luni, grupul s-a distantat de atacul de duminica, un purtator de cuvant condamnandu-l.

In comparatie cu TTP, atacurile de aceasta amploare ale Statului Islamic sunt mai rare in Pakistan, avand in vedere prezenta sa limitata. Un afiliat local al grupului, care a crescut pentru prima data in Irak, a ramas mai activ in Afganistanul vecin. Ultimul sau atac major in Pakistan a fost asupra unei moschei in 2022.

Un grup militant nou, Tehreek-e-Jihad Pakistan, despre care se stiu putine detalii, a aparut in ultimele luni si a desfasurat o serie de atacuri in tara, ucigand 12 soldati intr-o baza militara la inceputul acestei luni.

JUI si seful sau Maulana Fazl-ur-Rehman au fost atacati in trecut din cauza opozitiei lor fata de militantii islamisti pakistanezi, a caror campanie armata impotriva statului, spun ei, nu constituie un Jihad legitim – o lupta impotriva oponentilor islamului. Partidul sustine totusi miscarea talibana din Afganistan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: