Strategia Nationala de Aparare a Tarii, adoptata de Parlament

news

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat marti, in prezenta premierului interimar Gabriel Oprea, Strategia Nationala de Aparare a Tarii.

Decizia a fost luata cu 282 voturi „pentru”, o abtinere si un vot „impotriva”. Initial, si-au inregistrat prezenta la dezbateri 320 de senatori si deputati.

La dezbaterile din plenul Parlamentului, care au durat mai putin de o ora, premierul interimar Gabriel Oprea a anuntat ca va vota cu „toata convingerea” pentru adoptarea Strategiei de Aparare.

„Personal, in calitate de viceprim-ministru pentru securitate nationala, am fost direct interesat ca acest document strategic si impreuna cu domnul prim-ministru Victor Ponta am considerat ca elaborarea si adoptarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii nu trebuie sa faca obiectul unei adoptari politicianiste. E vorba despre interesul national al Romaniei. Atunci cand vorbim despre siguranta si securitatea romanilor si a Romaniei, nu poate exista un interes superior personal, de grup, de partid. Intr-un asemenea moment trebuie sa ne uneasca buna credinta. Astazi, ca senator al Parlamentului, ca om care cunoaste institutiile de aparare, ordine publica, siguranta nationala voi vota cu toata convingerea pentru adoptarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii”, a declarat Oprea, citat de Agerpres.

El a adaugat ca Romania isi respecta angajamentele in domeniul securitatii si este respectata de partenerii strategici.

Deputatul PSD Ion Mocioalca a sustinut ca Strategia Nationala de Aparare este un document politic, context in care Parlamentul poate interveni doar pentru a atrage atentia asupra necesitatii adaptarii si revizuirii permanente a acestui document. El a anuntat si ca social-democratii voteaza Strategia Nationala de Aparare.

Deputatul Ion Raducanu a afirmat ca parlamentarii UNPR vor vota fara exceptie Strategia si vor sprijini intregul efort national legislativ si guvernamental de transpunere in fapte a acestuia.

La randul sau, copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat ca Strategia Nationala de Aparare a Tarii realizeaza o „simbioza intre valorile nationale si cele euroatlantice”, insa a subliniat ca lipsa din partea Guvernului a unei planificari bugetare multianuale reale pentru respectarea unor programe de investitii are efecte negative si asupra capacitatii fortelor armate.

Totodata, deputatul Niculae Mircovici a anuntat ca Grupul parlamentar al minoritatilor nationale va vota Strategia iar senatorul Ioan Ghise a sustinut ca prin acest document se creeaza premisele unei supra-guvernari si a solicitat retrimiterea documentului initiatorului.

Marti dimineata, Comisiile de politica externa ale Parlamentului trebuiau sa se reuneasca pentru a da un aviz cu privire la Strategia de Aparare, insa din lipsa de cvorum nu au reusit acest lucru. Ulterior, presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anuntat ca acest aviz este consultativ si ca dezbaterea asupra documentului va avea loc fara pozitia comisiilor.

Presedintele Klaus Iohannis a prezentat luni Parlamentului Strategia Nationala de Aparare a Tarii, intitulata „O Romanie puternica in Europa si in lume”, aratand ca acest document este o „declaratie” pe care Romania o face.

„Strategia Nationala de Aparare revine in obligatia legala a presedintelui Romaniei. Acest document nu este insa si nu trebuie sa fie un act de vointa al unei persoane, nici al catorva institutii. Strategia Nationala de Aparare e mult mai mult decat atat. Este o declaratie pe care Romania o face. Ea isi propune sa raspunda unor nevoi si asteptari si priveste deopotriva statul, societatea si cetateanul. Prin obiectivele si continutul sau, Strategia Nationala de Aparare se refera, de fapt, la aparare si securitate nationala in ansamblu, iar cele doua concepte merg impreuna”, a spus Iohannis, luni, in plenul reunit al Parlamentului.

Comisiile de aparare din Camera Deputatilor si Senat au avizat favorabil Strategia Nationala de Aparare pe 17 iunie.

Seful statului a avut consultari cu partidele si formatiunile parlamentare pe tema Strategiei la inceputul lunii iunie.

Strategia a fost prezentata si reprezentantilor corpului diplomatic din statele membre ale NATO si ale Uniunii Europene.

Pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare au fost consultate Comisiile de aparare ale Parlamentului, reprezentanti ai societatii civile, ai mediului academic, ai institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.

Documentul este structurat pe patru capitole, respectiv definirea intereselor si obiectivelor nationale de securitate, evaluarea mediului international de securitate, amenintari, riscuri si vulnerabilitati, directii de actiune si principalele modalitati pentru asigurarea securitatii nationale a Romaniei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: