SUA ataca RUSIA. De fapt, loviturile aeriene ale Moscovei au ajutat ISIS

externe

Statele Unite au criticat puternic joi loviturile militare ale Rusiei in Siria, declarand ca ele ii impulsioneaza pe militantii Statului Islamic, in timp ce ucid zeci de civili si forteaza alte zeci de mii sa-si abandoneze casele si distrug scoli si piete, relateaza Reuters.

In timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU asupra Orientului Mijlociu, ambasadoarea SUA la Natiunile Unite Samantha Power a mentionat o analiza Reuters a datelor Ministerului rus al Apararii ce arata ca aproape 80% dintre tintele declarate de Rusia in Siria au fost in zone care nu sunt controlate de Statul Islamic.

„Prin atacarea grupurilor non-extremiste, Rusia a impulsionat, in mod pervers, puterea relativa (a Statului Islamic), care a  profitat de aceasta campanie prin confiscarea de noi teritorii in zona rurala Alep”, a declarat Power.

„De cand Rusia si-a inceput loviturile, harta siriana s-a schimbat in favoarea” Statului Islamic, a adaugat ea, citata de Agerpres.

Armata siriana, sustinuta de combatanti din Iran si Hezbollahul libanez, a lansat ofensive terestre impotriva zonelor detinute de insurgenti in vestul si nord-vestul Siriei, dupa ce Rusia a lansat campania de lovituri aeriene in tara in urma cu trei saptamani, aminteste Reuters.

Power a spus ca, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, aceste ofensive au fortat circa 85.000 de persoane sa-si paraseasca locuintele. Citand grupuri de monitorizare siriene, ea a adaugat ca loviturile Rusiei au ucis cel putin 100 de civili si au distrus infrastructura civila, inclusiv scoli si piete.

Rusia afirma ca vizeaza Statul Islamic, alaturi de alte grupuri pe care le clasifica drept teroristi islamisti. Ea mai declara ca Moscova si Occidentul lupta contra unui inamic comun.

„Haosul si anarhia, intr-o mare masura rezultate din amestecul extern in afacerile regionale, sunt activ exploatate de organizatiile teroriste, in primul rand asa-numitul Stat Islamic”, a declarat ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin in fata Consiliului de Securitate. „Abordari colective sunt necesare pentru a lichida amenintarea terorista”, a adaugat el.

O coalitie condusa de SUA a inceput bombardarea obiectivelor Statului Islamic in Siria si Irak in urma cu un an. Power a spus ca acest conflict de aproape cinci ani se va incheia doar cu plecarea presedintelui sirian Bashar al-Assad.

„A-l sprijini acum (pe Assad n.r.) doar asigura ca in momentul negocierii unei tranzitii politice, (Statul Islamic) va fi mai puternic, printr-o recrutare impulsionata de actiunile Rusiei, Iranului si regimului, in timp ce statul sirian va fi si mai slab”, a declarat ea, citata de Reuters.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: