news

SUA promite ca va ajuta Romania in cazul in care un numar mare de refugiati din Ucraina va ajunge la noi: „Trebuie sa fim pregatiti”

Statele Unite sunt angajate sa depuna toate eforturile pentru a ajuta la consolidarea rezistentei Romaniei in fata efectelor unei potentiale actiuni militare a Rusiei in Ucraina si ia in considerare toate scenariile, inclusiv o eventuala criza energica si o posibila criza a refugiatilor ucraineni in Romania, a afirmat miercuri, la Bucuresti, Derek Chollet, consilier politic in cadrul Departamentului de Stat al SUA, care in acelasi timp s-a declarat „impresionat” de nivelul pregatirilor pe care i le-au prezentat oficialii romani.

„Avem o serie de ingrijorari (in legatura cu o potentiala escaladare a crizei ucrainene -n.r.), de la cele mai mici la cele mai mari. Sunt convins ca guvernul roman intelege provocarile. Noi, in SUA, o facem. Si suntem angajati sa lucram impreuna la planurile de interventie pentru situatii neprevazute si, daca acestea s-ar intampla, sa lucram impreuna pentru a le aborda”, a declarat Chollet la o intalnire cu un grup de jurnalisti romani, in cadrul unei vizite la Bucuresti ca parte a unui turneu in Europa.

„Sunt foarte impresionat de nivelul pregatirilor pe care le-am auzit astazi de la colegii de la Bucuresti. Guvernul roman analizeaza diferitele planuri de interventie pentru situatii neprevazute. Avem de-a face cu provocari complicate. Trebuie sa ne gandim impreuna la diferitele directii in care poate evolua aceasta criza (ucraineana), inclusiv la ce este mai rau. Discutam despre eforturile de a incerca sa evitam sa se intample ce este mai rau, dar e clar ca trebuie sa fim pregatiti”, a mai spus principalul consilier al secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, citat de Agerpres.

El a precizat ca parte din aceste eforturi sunt si cei pana la 1.000 de militari suplimentari americani care vor ajunge in Romania in urmatoarele zile.

Chollet a declarat de asemenea ca a discutat cu oficialii romani despre riscul unei crize a refugiatilor ca urmare a unei potentiale actiuni militare ruse in Ucraina, precizand ca SUA si aliatii lor europeni iau in considerare si scenariul unei astfel de crize „la scara mare”.

Totodata, el a spus ca a avut „discutii bune” cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre ce s-ar putea intampla daca ar aparea o criza energetica in Romania si in Europa, iar alimentarea cu gaz ar fi intrerupta sau taiata, ca urmare a unei invazii a Rusiei in Ucraina.

„Am discutat despre ce poate face lumea pentru a ajuta Romania sa se asigure ca poate depasi astfel de provocari. Toti ne gandim la asta, pentru ca preturile ridicate la energie ne pot afecta pe toti”, a adaugat el.

„Lucram intens cu colegii din intreaga lume care pot ajuta Romania si alte state in cazul unei crize energetice ca urmare a unei actiuni militare a Rusiei”, a mai spus Chollet.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Peste 70 de tornade in SUA. Case distruse si pagube importante in Nebraska si Iowa

70 de tornade au fost inregistrate vineri in Statele Unite, de American Weather Services (NWS),…

32 de minute ago

Romania se scufunda: o noua alunecare de teren a provocat surparea unei strazi, de aceasta data la Cluj

O alunecare de teren s-a produs pe o strada din Cluj-Napoca, fiind afectata una dintre…

35 de minute ago

Vremea de Florii si de 1 Mai. Primavara se intoarce in toata tara

Administratia Nationala de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani. Potrivit specialistilor ANM,…

50 de minute ago

Criminali si violatori rusi, invitati sa predea copiilor „patriotismul” in scoli, dupa ce au luptat pe fronturile din Ucraina

Dupa ce se intorc din razboiul din Ucraina, multi soldati rusi sunt invitati sa vorbeasca…

O oră ago

Spania la extreme: Cel mai lung si cel mai scurt nume de localitate

Spania are onoarea de a avea cel mai lung nume de localitate din UE si…

O oră ago