SUA si China vor purta primele discutii privind inteligenta artificiala in „urmatoarele saptamani”, in contextul in care TikTok se afla in impas

externe

Anthony Blinken, intalnire, oficial chinez, alegeri, Taiwan

Statele Unite si China vor purta primele discutii la nivel inalt privind inteligenta artificiala in „urmatoarele saptamani”, a declarat vineri secretarul de stat american Antony Blinken, fara a oferi nicio actualizare cu privire la viitorul gigantului chinez de socializare TikTok, relateaza CNBC.

In timpul unor discutii ample cu oficiali chinezi la Beijing, Blinken a declarat ca cele doua parti au convenit asupra primului dialog interguvernamental SUA-China privind inteligenta artificiala pentru a discuta despre riscurile si preocuparile legate de siguranta in legatura cu aceasta tehnologie emergenta.

„Mai devreme, astazi, am convenit sa organizam primele discutii intre SUA si RPC privind inteligenta artificiala, care vor avea loc in urmatoarele saptamani, pentru a impartasi opiniile noastre respective cu privire la riscurile si preocuparile legate de siguranta in jurul inteligentei artificiale avansate si la cea mai buna modalitate de a le gestiona”, a declarat Blinken in timpul unei conferinte de presa.

SUA au impus restrictii privind capacitatea Beijingului de a accesa tehnologie de varf si se apropie de interzicerea aplicatiei de socializare TikTok.

In cadrul conferintei de presa, Blinken a declarat ca situatia aplicatiei TikTok „nu a fost abordata” in cadrul discutiilor.

Blinken a declarat ca China a jucat un rol constructiv in a ajuta la rezolvarea crizelor globale, inclusiv descurajarea Iranului si a reprezentantilor sai de a escalada si mai mult conflictul din Orientul Mijlociu, precum si reducerea asaltului Rusiei asupra Ucrainei.

„China a demonstrat in trecut, atunci cand este vorba despre Rusia si Ucraina, ca poate lua masuri pozitive”, a spus el, facand referire la un mesaj transmis de presedintele chinez Xi Jinping in martie 2023, in care a avertizat Rusia impotriva folosirii armelor nucleare in Ucraina.

Cu toate acestea, Blinken a adaugat ca a reiterat „ingrijorarile serioase” ale Washingtonului cu privire la rolul suspectat al Chinei in sustinerea capacitatilor militare ale Moscovei, in special prin intermediul produselor care sustin baza sa industriala de aparare. Beijingul a negat ca ajuta Rusia din punct de vedere militar, mentionand ca schimburile sale comerciale cu Moscova constituie o „cooperare economica normala”.

Blinken a declarat ca nu au fost luate alte masuri impotriva Beijingului, in contextul in care Washingtonul pregateste sanctiuni pentru a taia accesul la unele banci chineze care se pare ca permit astfel de schimburi comerciale.

Vizita secretarului american in China are loc in contextul in care Washingtonul si Beijingul incearca sa imbunatateasca relatiile bilaterale tensionate, in pofida tensiunilor comerciale si a preocuparilor de securitate nationala actuale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: