politica

Surse: Dorneanu a incercat sa saboteze validarea referendumului. A fost pus la punct de alti judecatori CCR

Surse din cadrul CCR, citate de g4media.ro, anunta ca presedintele CCR, Valer Dorneanu, a incercat sa amane validarea referendumului pe justitie apeland la Curtea de la Venetia. Dorneanu a fost si judecator raportor in aceasta speta.

Sursele afirma ca Dorneanu a intentionat sesizarea Comisiei de la Venetia cu o serie de intrebari legate de referendumul pe justitie. Dorneanu a renuntat insa la aceasta idee dupa ce ceilalti judecatori i-au atras atentia ca toate nelamuririle sale fusesera deja clarificate de Comisia de la Venetia in opinii anterioare.

Curtea Constitutionala a Romaniei a validat joi rezultatul referendumului national din 26 mai. Totodata au fost respinse si cele cinci contestatii referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului.

Pe 12 iunie, judecatorii constitutionali au decis amanarea dezbaterii, dupa ce pe rolul CCR fusese inregistrata o contestatie in care se cerea infirmarea rezultatelor referendumului.

Potrivit art. 146 lit. i) din Constitutie, CCR „vegheaza la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia”.

De asemenea, art. 46, 47 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, prevede ca plenul CCR decide, cu o majoritate de doua treimi, asupra valabilitatii referendumului.

Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia. Inaintea publicarii in Monitorul Oficial, hotararea se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna.

Pe 3 iunie, Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.

La prima intrebare, privind interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie, numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul „da” a fost de 6.459.383, in timp ce pentru „nu” au optat 1.059.678. Numarul voturilor nule: 403.530.

La intrebarea a doua, referitoare la interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonante, numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul „da” a fost de 6.477.865, iar pentru „nu” – 1.038.916. Numarul voturilor nule: 407.088.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Teodosie, trimis in judecata de DNA. Alaturi de arhiepiscop va fi in sala de judecata si consilierul acestuia, Ilie Petre

Procurorii DNA Constanta au dispus, miercuri, trimiterea in judecata a lui IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.…

13 minute ago

Rares Bogdan: „Candidatul nostru la Presedintie se numeste Nicolae Ciuca, generalul Nicolae Ciuca. Este obligat prin statutul partidului sa candideze”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a afirmat miecuri ca Nicolae Ciuca este candidatul partidului la presedintie,…

40 de minute ago

Romania, pe locul 89 in topul celor mai atragatoare tari pentru cei care vor sa lucreze in strainatate. Pe primul loc se afla Marea Britanie

Romania se afla pe locul 89 in clasamentul celor mai atragatoare tari pentru cei care…

3 ore ago

La ce e buna „facultatea”: Radu Mazare sustine ca dupa gratii „l-a descoperit pe Dumnezeu” si frecventeaza cercurile de lectura de la Penitenciarul Jilava

Dupa o viata condimentata din plin cu chefuri, paranghelii, masini luxoase si femei frumoase, Radu…

3 ore ago

Vaslui: Doi angajati ai unei primarii au cazut intr-o fosa septica din fata primariei, posibil decedati

Primarul comunei Stefan cel Mare din Vaslui a sunat miercuri la 112 pentru a anunta…

2 ore ago

Steagul rus va fi interzis la Berlin pe 9 mai. Au fost anuntate mai multe manifestari pro-ruse in capitala germana

In acest an, autoritatile capitalei germane, Berlin, au interzis steagurile rusesti, uniformele militare, afisele cu…

3 ore ago