externe

Taiwan, pozitie dura si curajoasa fata de intalnirea dintre Putin si Xi Jinping: „Vedem fata sinistra a agresiunii, expansionismului si deteriorarii pacii de catre regimul comunist chinez”

Taiwanul a condamnat, sambata, momentul ales pentru ca Rusia si China sa-si anunte parteneriatul „fara limite”, la inceputul Jocurilor Olimpice de iarna, afirmand ca guvernul chinez face de rusine spiritul Jocurilor. Taiwan a spus ca este „dispretuitor” modul in care au actionat Putin si Xi Jinping.

China si Rusia, in cadrul unei intalniri a liderilor lor cu cateva ore inainte de deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de iarna, s-au sustinut reciproc cu privire la situatiile privind Ucraina si Taiwan, cu promisiunea de a colabora mai mult impotriva Occidentului.

Rusia si-a exprimat sprijinul pentru pozitia Chinei conform careia Taiwanul, guvernat democratic, este o parte inalienabila a Chinei, si opozitia fata de orice forma de independenta a insulei.

Ministerul taiwanez de Externe a declarat ca afirmatiile false si continue ale Chinei potrivit carora insula face parte din Republica Populara Chineza sunt exact la fel ca obiceiul tarii de a raspandi stiri false.

„Aceasta nu numai ca sporeste dezgustul si repulsia poporului taiwanez fata de aroganta si intimidarea guvernului chinez, dar arata clar tuturor tarilor lumii fata sinistra a agresiunii, expansionismului si deteriorarii pacii de catre regimul comunist chinez”, a transmis Taipei, citat de Reuters.

Intr-un moment in care ochii lumii sunt atintiti asupra Jocurilor Olimpice de iarna si isi incurajeaza sportivii, guvernul chinez a folosit intalnirea cu Putin pentru a se angaja in expansiunea autoritarismului, a adaugat ministerul.

„Aceasta este o insulta la adresa spiritului pasnic intruchipat de inelele olimpice si va fi respinsa de poporul taiwanez si dispretuita de tarile democratice”, a sublinuat Taiwan.

Statele Unite au criticat, de asemenea, intalnirea, spunand ca presedintele chinez Xi Jinping ar fi trebuit sa foloseasca intalnirea pentru a face presiuni in vederea reducerii tensiunilor din Ucraina.

Jocurile Olimpice, la care Taiwanul a trimis o mica echipa de patru atleti pentru a concura, au loc intr-un moment de tensiuni sporite intre Taipei si Beijing, China trimitand in mod regulat nave si avioane militare in apropierea insulei.

Fostul presedinte taiwanez Chiang Ching-kuo, care a initiat reforme democratice timide, vorbea limba rusa si a fost casatorit cu o rusoaica pe care a cunoscut-o in timp ce lucra acolo in anii 1930.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Mii de protestatari la un nou miting impotriva lui Viktor Orban. Peter Magyar, prima amenintare serioasa la adresa premierului Ungariei

Mii de maghiari au protestat impotriva premierului nationalist Viktor Orban, duminica, in cadrul unui miting…

8 ore ago

Televiziunea Al Jazeera, inchisa in Israel. Conducerea postului va apela la ajutorul organizatiilor si instantelor internationale

Furnizorii israelieni de televiziune prin satelit si cablu au suspendat televiziunea din Qatar, Al Jazeera.…

14 ore ago

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

14 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

12 ore ago