externe

Talibanii ameninta tarile vecine cu atacuri sinucigase. Unitate de sinucigasi, adusa la granita cu Uzbekistanul ca avertisment: „Atacul sinucigas este secretul succesului”

Talibanii au adus o unitate de atacatori sinucigasi la granita cu Uzbekistanul ca avertisment la adresa acestui stat. Uzbekistanul este suspectat ca ii sprijina pe rebelii anti-talibani.

„Fotografie cu unitatea de atacatori sinucigasi a talibanilor de la podul #Hairatan, vecin cu Uzbekistanul, ca un mesaj de avertizare pentru vecinii Afganistanului”, a anuntat un jurnalist iranian prezent in Afganistan.

Talibanii considera ca „atacul sinucigas este secretul succesului”. Aceasta declaratie ii apartine Mutasim Bila, comandant al unei scoli secrete pentru atentatori sinucigasi, informeaza The Times.

Noul guvern taliban din Afganistan i-a avertizat pe emisarii americani si europeni ca tentativele de presiune, sub forma sanctiunilor, ar putea declansa un nou val de refugiati economici, relateaza miercuri AFP.

Ministrul afgan de externe, Amir Khan Muttaqi, le-a declarat diplomatilor occidentali in cursul intrevederilor avute zilele trecute la Doha ca „slabirea guvernului afgan nu este in interesul nimanui, pentru ca ar putea afecta direct lumea in sectorul securitatii si ar putea antrena o migratie economica pentru a fugi din tara”, conform unui comunicat publicat marti seara.

In momentul de fata, sanctiunile internationale stricte impuse Afganistanului – condus din august de talibanii care au rasturnat guvernul sustinut de Occident, pe fondul retragerii fortelor internationale – se traduc prin lipsa de lichiditati la banci si imposibilitatea de a plati salariile functionarilor.

„Cerem urgent statelor lumii sa puna capat sanctiunilor si sa permita bancilor sa functioneze normal, pentru ca organizatiile de caritate si guvernul sa poata plati salariile personalului din rezervele proprii si ajutor international”, a spus Muttaqi la reuniunea de la Doha, conform comunicatului citat.

Tarile europene se tem ca, in cazul unui colaps al economiei afgane, numerosi migranti vor porni spre Europa, creand presiune asupra statelor vecine cum sunt Pakistanul si Iranul, iar apoi asupra frontierelor Uniunii Europene.

Washingtonul si UE s-au declarat gata sa sustina initiative umanitare pentru Afganistan, dar nu sunt dispuse sa furnizeze sprijin direct talibanilor fara garantia ca acestia respecta drepturile omului si mai ales pe cele ale femeilor.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Manifestantii impotriva „legii rusesti” din Georgia, reprimati violent – politia a folosit impotriva lor gloante de cauciuc si gaze lacrimogene – VIDEO

Politia georgiana a folosit forta marti impotriva manifestantilor de la Tbilisi, unde mii de persoane…

16 minute ago

Al doilea inculpat in cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner din Sibiu a fost adus in tara

Al doilea inculpat in cazul uciderii omului de afaceri din Sibiu Adrian Kreiner a fost…

31 de minute ago

Amenintat cu un mandat de arestare pentru crime de razboi, premierul Netanyahu acuza Curtea Penala Internationala ca „neaga dreptul Israelului la autoaparare”

Premierul Benjamin Netanyahu a acuzat marti Curtea Penala Internationala (CPI) de la Haga ca incearca…

46 de minute ago

Incendiul declansat de explozia unei butelii de gaz a ucis opt oameni intr-un restaurant din Beirut – VIDEO

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marti cel putin opt…

O oră ago

Belgradul sfideaza din nou Occidentul. Un apropiat al Moscovei a fost numit in functia de vicepremier, el a fost decorat de insusi Putin

Noul guvern al Serbiei va include un fost sef al serviciilor de informatii care a…

12 ore ago