externe

Tarile europene au crescut semnificativ importul de arme pe fondul invaziei Federatiei Ruse / Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme din lume in 2022

In ciuda scaderii globale a comertului cu arme in lume, tarile europene au crescut semnificativ volumul achizitiilor de arme importante in ultimii ani, scrie European Truth, citand un studiu al Institutului de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

„Chiar daca livrarile de arme la nivel mondial au scazut, livrarile catre Europa au crescut puternic din cauza tensiunilor dintre Rusia si majoritatea celorlalte state europene”, a declarat Peter D. Wezeman, cercetator senior la Programul de Transfer de Arme al SIPRI.

„Dupa invazia Rusiei in Ucraina, statele europene doresc sa importe mai multe arme cat mai curand posibil. Competitia strategica continua si in alte regiuni: importul de arme in Asia de Est a crescut, in timp ce importurile in Orientul Mijlociu raman la un nivel ridicat”, a precizat el.

Importurile de arme de catre statele europene au crescut cu 47% in intervalul 2013-22, in timp ce nivelul global al livrarilor internationale de arme a scazut cu 5,1%.

Tarile europene membre NATO si-au majorat importurile de arme cu 65%, incercand sa isi consolideze arsenalele ca raspuns la amenintarea tot mai mare din partea Rusiei.

Exporturile mondiale de arme au fost mult timp dominate de SUA si Rusia (in mod constant, cel mai mare si al doilea exportator de arme in ultimele trei decenii). Cu toate acestea, decalajul dintre ele se mareste semnificativ, in timp ce decalajul dintre Rusia si cel de-al treilea furnizor ca marime, Franta, se reduce.

Exporturile de arme ale SUA au crescut cu 14 % in intervalul 2013-22, iar in perioda 2018-22 SUA au reprezentat 40 % din exporturile mondiale de arme. Exporturile de arme ale Rusiei au scazut cu 31% in intervalul 2013-22, iar ponderea sa in exporturile globale a scazut de la 22% la 16%, in timp ce ponderea Frantei a crescut de la 7,1% la 11%.

„Este probabil ca invazia Ucrainei sa limiteze si mai mult exporturile de arme rusesti. Acest lucru se datoreaza faptului ca Rusia va acorda prioritate aprovizionarii fortelor sale armate, in timp ce cererea din partea altor tari va ramane scazuta din cauza sanctiunilor comerciale impotriva Rusiei si a presiunii tot mai mari din partea Statelor Unite si a aliatilor lor de a se abtine de la cumpararea de arme rusesti”, a declarat Simon T. Wezeman, cercetator senior in cadrul Programului de transfer de arme al SIPRI.

Dupa cum s-a raportat, datorita ajutorului militar al SUA si al tarilor europene dupa invazia rusa, Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme din lume in 2022.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

16 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

16 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

16 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

16 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

16 ore ago