politica

Tentativa jalnica a PSD de a bloca in Parlament desfiintarea Sectiei Speciale. Abuz de putere comis de Alfred Simonis

Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a anuntat luni ca PSD incearca sa blocheze dezbaterea proiectului de desfiintare a Sectiei Speciale cu ajutorul lui Alfred Simonis. Orban a precizat ca va interveni si va anula blocajele PSD.

„Sedintele comitetului liderilor sunt conduse, in absenta presedintelui Camerei Deputatilor, de liderul grupului cu cel mai mare numar de parlamentari, liderul de grup PSD. Liderul grupului PSD a refuzat sa supuna la vot propunerea PNL de introducere pe ordinea de zi a  dezbaterii si vot pe articole. Nu e nicio problema, vom dezbate miercuri si tot miercuri va fi supusa votului final. Daca liderul grupului PSD va refuza sa supuna la vot propunerea PNL, imi voi aroga eu dreptul, pe care il am ca presedinte al Camerei Deputatilor. Eu n-am vrut sa conduc ca sa nu existe o interpretare ca incercam sa folosim autoritar parghia de putere”, a declarat Ludovic Orban.

Orban nu a avut critici fata de amendamentul impus de UDMR prin care CSM decide daca procurorii si judecatorii pot fi trimisi in judecata.

„Este o solutie corecta dpdv constitutional ca CSM sa poata sa aiba un punct de vedere. Nu pentru inceperea urmaririi penale ci pentru trimiterea in judecata”, a subliniat Orban.

Prim-ministrul Florin Citu a declarat vineri, la finalul sedintei de guvern, ca isi doreste in continuare ca proiectul privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie sa fie adoptat de catre Parlament intr-o forma apropiata celei aprobate de Guvern si ca se va incerca o modificare in acest sens, in timpul dezbaterilor din Senat.

„Eu am spus de fiecare data ca imi doresc ca proiectul de lege sa iasa din Parlamentul Romaniei cat mai aproape de forma pe care am adoptat-o in Guvern. In continuare discut cu colegii mei, proiectul merge la Senat si vom incerca si acolo sa avem o modificare care sa il aduca cat mai aproape de forma pe care am aprobat-o in sedinta de Guvern. Raman la opinia ca aceea este forma cea mai buna pentru Romania astazi”, a aratat premierul, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Victoria.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Botond Csoma, l-a atacat violent vineri pe ministrul Justitiei, Stelian Ion, dupa ce acestat a criticat amendamentul impus la presiunile UDMR in proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei Speciale. Stelain Ion a fost catalogat drept ”politruc” si ”trompeta”.

”Am remarcat faptul ca, din nefericire, domnul ministru Stelian Ion abordeaza subiectul justitiei ca un politruc. Este inadmisibil ca acest subiect sa fie politizat si sa nu avem un dialog rational, bazat pe argumente clare, care sa expuna situatia reala. Este de neacceptat ca ministrul Justitiei sa ridiculizeze o opinie exprimata de CSM, aceea prin care a dat un aviz negativ proiectului initiat de dansul si, in acelasi timp, sa ignore raportul Inspectiei Judiciare, care semnaleaza niste probleme sistemice grave, care pot afecta independenta judecatorilor. In mandatul trecut, in calitate de deputat, domnul ministru Stelian Ion, a fost un fel de portavoce care actiona potrivit unor sloganuri politicianiste. Sper, insa, ca de acum domnul Stelian Ion isi va lua in serios atributiile de ministru al Justitiei si nu va ramane un fel de trompeta care acompaniaza niste lozinci folosite in scopuri electorale”, anunta Botond Csoma intr-o declaratie de presa.

Citeste si: „Privilegiu inadmisibil”. Asociatii ale magistratilor despre „Amendamentul Savonea”: „Imunitati de care niciun cetatean obisnuit nu se ‘bucura’”

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a subliniat joi ca partenerul de guvernare UDMR a votat infiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), pentru ca acum sa fie de acord cu desfiintarea acesteia. Stelian Ion a mentionat ca varianta gasita pentru desfiintarea Sectiei speciale „nu este cea mai fericita”, insa era singura solutie de a debloca acest demers.

„UDMR-ul, eu nu pot uita faptul ca a fost de acord cu infiintarea Sectiei (Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie – n.r.) si ca au votat in anii trecuti pentru infiintarea acestei sectii. Acum au spus ca sunt de acord cu desfiintarea, dar conditionat. De fapt, despre asta este vorba, solutia pentru a debloca proiectul de desfiintare a SIIJ a fost aceea a acorda aceasta garantie, din punctul meu de vedere solutie nefericita. Dar varianta era sa nu avem desfiintarea SIIJ si intre a nu avea desfiintarea SIIJ, adica intre un pericol cert, imediat, actual si un pericol viitor, posibil, eu cred ca trebuia sa rezolvam aceasta problema”, a declarat Stelian Ion, joi seara, la Digi24.

El a mai spus ca UDMR a dorit „garantii suplimentare” ca nu exista abuzuri in ceea ce priveste procesele in care sunt implicati magistrati.

„UDMR-ul a dorit in mod ferm si, as zice eu, fara a bate in retragere absolut deloc, a dorit un gen de garantii, garantii in ideea in care sa nu existe vreodata abuzuri. E ciudat, pentru ca Guvernul nu a sustinut aceasta varianta a garantiilor, a imunitatilor, pentru ca cea mai buna garantie o reprezint chiar actul de justitie corect, chiar faptul ca un judecator verifica legalitatea provelor si da o solutie. De aceea, in proiectul plecat de la Guvern nu au existat aceste imunitati si am pledat impotriva lor in plenul CSM”, a mai afirmat ministrul Justitiei.

Stelian Ion a precizat ca „repere importante” sunt opiniile GRECO si ale Comisiei de la Venetia cu privire la imunitatile pentru magistrati si sustine ca „nu e de la Constitutie” ca judecatorii sa aiba imunitate.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat raport favorabil la proiectul privind desfiintarea SIIJ. Un amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minoritatilor, care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu incuviintarea CSM a fost admis de Comisia juridica a Camerei.

Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

A fost retinut manelistul care s-a filmat la volanul unei autospeciale de politie. El are doar 19 ani

Tanarul care a aparut la volanul unei autospeciale de politie intr-un clip video pe TikTok…

55 de minute ago

Ambasada SUA din Ucraina cere ca tot personalul neesential sa fie evacuat. Razboiul se apropie cu pasi repezi

Ambasada SUA din Ucraina a cerut evacuarea intregului personal neesential, pe fondul temerilor tot mai…

4 ore ago

Irlanda elimina majoritatea restrictiilor. Prim-ministrul: „Am trecut peste furtuna Omicron. Astazi este o zi buna”

Irlanda elimina sambata aproape toate restrictiile privind COVID-19, dupa ce a trecut prin "furtuna variantei…

10 ore ago