„Trebuie pus 200 sau 300 de euro intr-un plic”. Marturii din dosar, un pacient i-a promis doctoritei Ababneh ca va „face un CAR” ca sa-i dea bani

news

Apar noi marturii din dosarul doctoritei Anca Dumitrovici Ababneh, sefa Sectiei Oncologie de la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava. Familia unui pacient a declarat in mod detaliat cum a fost nevoit sa se imprumute de bani pentru a da spaga ca sa beneficieze de tratamentul adecvat.

Anul trecut au fost inregistrate doua denunturi pe numele ei. Cel de-al doilea anunt a fost inregistrat la 24 iunie 2022, la Serviciul Judetean Anticoruptie Suceava. Denuntul era semnat de sotia, respectiv fiica unui fost pacient al acesteia. Sotul ei a fost diagnosticat cu cancer la colon in anul 2018.

A fost operat la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi, iar chimioterapia a efectuat-o la o clinica privata, tot din Iasi, care se afla in relatii contractuale cu casa de asigurari, tratamentul fiind decontat de stat. Sotul sau a fost pacientul clinicii private pana in luna septembrie 2020. Atunci, medicii i-au recomandat sa faca o pauza, urmare a unor complicatii de la cateterul prin care se introducea substanta pentru chimioterapie.

Barbatul a fost internat la sectia Chirurgie a Spitalului Judetean Suceava, unde i s-a inlocuit dispozitivul prin care i se administra tratamentul. La o prima intalnire cu medicul Anca Dumitrovici Ababneh, i-a prezentat istoricul medical al sotului si a intrebat-o daca spitalul are posibilitatea sa ii asigure tratamentul prescris de medicii de la Iasi.

In luna aprilie 2021, dupa ce a obtinut transferul de la Iasi, barbatul a inceput tratamentul oncologic la Suceava. Dupa prima cura de citostatice, i-a spus sotiei ca nu i s-a dat medicamentul prescris de oncologul de la Iasi, ci altul. A mers la medic si a intrebat-o de ce nu i-a administrat medicamentul stabilit in urma analizei histo-patologice, respectiv „Panitumobab”, iar aceasta i-a raspuns ca este foarte scump, ca trebuie sa faca „interventii” in acest scop.

Totodata, i-a spus ca este foarte bun si „Avastin” si o sa continue cu acesta. Dupa administrarea noului tratament, barbatul a inceput sa se simta tot mai rau. Pacientul a fost internat la Sectia de Nefrologie, rinichii fiindu-i afectati din cauza tratamentului oncologic. Dupa ce starea de sanatate s-a ameliorat, barbatul a fost externat pe 6 noiembrie, tratamentul oncologic fiindu-i intrerupt in vederea recuperarii rinichilor.

Ulterior, familia a solicitat o opinie de specialitate si unui medic de la o clinica privata din Bucuresti. Acesta, sustine sotia, le-a comunicat ca tratamentul initial, stabilit de medicii ieseni, nu trebuia modificat.

S-au intors la Suceava si au continuat demersurile pe langa sefa Sectiei Oncologie, sperand ca obtina tratamentul indicat. De fiecare data i se spunea sa mai astepte si sa revina peste doua saptamani. Dupa o astfel de vizita, cand a iesit din cabinetul doctoritei, a inceput sa planga pe hol, relateaza Libertatea.

Intrebata de ceilalti pacienti ce i s-a intamplat, femeia a povestit ca este amanata de medic, in timp ce sotul asteapta tratamentul. „Ai dat plicul?”, a intrebat-o unul dintre bolnavi care, in trecut, impartise acelasi salon cu sotul ei. Surprinsa, femeia a intrebat despre ce plic este vorba. Atunci, pacientii care asteptau la usa i-au spus ca „trebuie pus 200 sau 300 de euro intr-un plic si sa il dea doamnei doctor pentru a beneficia de tratament corespunzator”.

Cand a ajuns acasa si i-a povestit sotului, acesta si-a amintit ca, in cadrul discutiilor din saloane, cand era internat pentru chimioterapie, ceilalti pacienti se exprimau la modul ca „iar m-a usurat doamna doctor de 200”.

Dupa ce au trecut cele doua saptamani de amanare, femeia a mers din nou la cabinetul de la Oncologie. Sotul sau se simtea din ce in ce mai rau.

„A intrat in biroul dumneaei si i-a spus direct, fara alte discutii, ca o roaga sa ii elibereze reteta pentru tratamentul sotului, ca stie ca trebuia sa vina cu un plic, dar nu a avut bani si si-a dat cuvantul ca va face un CAR sau va obtine bani si ii va aduce. Atunci, medicul a zambit, a scos o declaratie-tip pe care i-a dat-o sa o semneze, crede ca era un consimtamant pentru administrarea tratamentului si apoi i-a intocmit si eliberat reteta”, se arata in incheierea Curtii de Apel Suceava, care a judecat contestatia la masura arestarii preventive.

Desi intr-un final a primit reteta, pacientul nu a mai apucat sa beneficieze de tratament pentru ca a murit inainte de sosirea medicamentelor.

Aproape 100 de medici de la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava au semnat un memoriu de sustinere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh, care a fost Curtii de Apel Suceava, in care sustin ca banii primiti de doctorita de pacienti sunt „recunostinta”, nu „mita”.

Memoriul a fost semnat de 96 de medici. Initiatorul memoriului, chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc, a explicat gestul pentru Libertatea.

„Eventualele daruri din partea pacientilor, daca intr-adevar acestea exista, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunostinta din partea acestora, luand in considerare efortul si seriozitatea depuse in salvarea vietilor lor. Nu credem ca poate fi vorba de luare de mita sau primire de foloase necuvenite”, se arata in memoriul semnat de cei 96 de medici.

„Memoriul nostru a avut doar rolul de a sustine ca, din cate stim noi, colegii sai, doamna doctor s-a ocupat profesionist de pacientii sai si nu a pretins nimic in schimbul activitatii sale. Nu ne dam cu parerea cu privire la faptele judecate, luarea de mita este o infractiune si consideram ca medicii nu trebuie sa conditioneze in niciun fel actul medical. Demersul nostru a fost doar o sustinere profesionala si am dorit ca doamna doctor sa fie lasata sa fie judecata la domiciliu, ceea ce s-a si intamplat, din fericire”, a explicat chirurgul Mircea Dinu Bordiniuc.

Managerul spitalului. Alexandru Calancea, a refuzatsa comenteze acest memoriu. „Nu am nicio parere despre acest subiect”

Interceptari aflate la dosar arata cum a reactionat sefa sectiei de Oncologiei cand i s-au oferit bani:

Anca Dumitrovici Ababneh: – Noi trebuie sa facem chimioterapie. In primul rand pentru cancerul de la stomac. Stiti?

Pacient: – N-aveti camere pe aici, nu?!

Anca Dumitrovici Ababneh: – Nu. Aici nu. Doamne fereste!

Pacient: – Apai luati asta!

Anca Dumitrovici Ababneh: – Da nu trebuie sa va deranjati cu nimica.

Pacient: – Hai, va rog! Se poate sau nu?

Anca Dumitrovici Ababneh: – Multumesc frumos!

Pacient: – Luati asta aici…ca sa nu mai vina cineva si…

Anca Dumitrovici Ababneh: – Multumesc frumos! Sotul meu v-o vazut?

Potrivit Statutului functionarilor publici, reglementat prin Legea nr. 188/1999, „functionarilor publici le este interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru altii, in considerarea functiei lor publice, daruri sau alte avantaje”.

Citeste si: Cum a fost prinsa sefa de la Oncologie: „Ai doua cancere, 50 de lei nu ajung”. Un pacient a murit pentru ca doctorita nu primise spaga la momentul potrivit

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: