externe

Tu nu esti un mijlocitor: UE si NATO critica incercarea Chinei de a fi un pacificator in Ucraina

Incercarea Chinei de a se prezenta ca un pacificator neutru in razboiul din Ucraina a esuat vineri, cand NATO si UE au criticat strategia sa de incheiere a conflictului la un an de la invazia pe scara larga a Rusiei, scrie Politico.

Beijingul este un aliat strategic cheie al Rusiei, pe care o vede ca pe un partener util impotriva Occidentului si a NATO. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat ca societatile chineze furnizeaza deja ajutor „non-letal” Rusiei, dar a adaugat ca exista indicii ca China analizeaza posibilitatea de a trimite arme – lucru pe care Beijingul il neaga.

La inceputul zilei de vineri, Ministerul chinez de Externe a publicat un „document de pozitie” in 12 puncte si 892 de cuvinte, in vederea solutionarii a ceea ce numeste „criza ucraineana”, fara a se referi la aceasta ca la un razboi.

„Pozitia Chinei se bazeaza pe un accent deplasat pe asa-numitele „interese si preocupari legitime de securitate” ale partilor, implicand o justificare pentru invazia ilegala a Rusiei si estompand rolurile agresorului si agresatului”, a declarat Nabila Massrali, purtatoarea de cuvant a UE pentru politica externa, intr-o conferinta de presa.

„Documentul de pozitie nu ia in considerare cine este agresorul si cine este victima unui razboi de agresiune ilegal si nejustificat”, a spus Massrali, calificand documentul de pozitie chinezesc drept „selectiv si insuficient in ceea ce priveste implicatiile sale pentru razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei”.

Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a declarat ca pozitia Chinei este orice altceva decat neutra.

„Nu este un plan de pace, ci principii pe care le-au impartasit. Trebuie sa le vedeti pe un fundal specific. Si acesta este contextul in care China a luat partea, semnand un acord in care se vorbeste de o prietenie nelimitata intre Rusia si China, chiar inainte de inceperea invaziei Rusiei in Ucraina”, a declarat ea in cadrul unei conferinte de presa in Estonia. „Asa ca ne vom uita la principii, bineinteles. Dar le vom analiza pe fundalul faptului ca China a luat partea cuiva”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alaturat, de asemenea, oficialilor pentru a administra un dus rece Beijingului.

„China nu are prea multa credibilitate”, a declarat el vineri reporterilor, ca raspuns la ultimul document oficial. „Ei nu au fost capabili sa condamne invazia ilegala a Ucrainei”.

Stoltenberg a adaugat ca au existat „semne si indicii ca China ar putea planui si lua in considerare sa furnizeze ajutor militar Rusiei”, desi NATO nu a vazut „nicio livrare efectiva de ajutor letal”.

China a sperat sa imbunatateasca legaturile cu europenii, in timp ce isi dubleaza eforturile de discreditare a SUA.

Ministrul adjunct de externe Hua Chunying, de exemplu, a acuzat SUA ca beneficiaza de pe urma razboiului. Wang Lutong, seful pentru afaceri europene din cadrul Ministerului chinez de Externe, a facut apel direct la Uniunea Europeana: „China este dispusa sa depuna eforturi comune cu UE si sa continue sa joace un rol constructiv in ceea ce priveste Ucraina”, a declarat Wang intr-un tweet, adaugand o captura de ecran a ultimei propuneri.

Mai multe indoieli

La doar cinci randuri din noul plan oficial al Chinei privind rezolvarea „crizei ucrainene” – publicat vineri, marcand primul an de la ceea ce Beijingul refuza cu strasnicie sa numeasca un razboi – apare propaganda rusa.

„Securitatea unei regiuni nu ar trebui sa fie obtinuta prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare”, se arata in documentul de pozitie al Ministerului chinez de Externe, sustinand afirmatia rusa potrivit careia razboiul a izbucnit pentru a impiedica Ucraina sa adere la NATO.

Urmatorul punct din planul chinezesc: „Toate partile trebuie … sa evite sa alimenteze flacarile si sa agraveze tensiunile”. In ultimele saptamani, diplomatii chinezi au acuzat SUA ca sunt cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina, in timp ce se confrunta cu presiuni tot mai mari pentru a nu furniza arme Rusiei.

Oleksandr Merejko, presedintele comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ucrainean, a calificat pozitia Chinei drept „ipocrita”.

„[Propunerea Chinei] aminteste foarte mult de retorica sovietica ipocrita a „luptei pentru pace””, a declarat Merejko. „Este un set de sloganuri declarative goale; nu este sustinuta de elemente specifice sau de un mecanism de implementare”.

De asemenea, Merejko a cerut Europei sa nu cada in plasa ofensivei Chinei, care incearca sa divizeze unitatea transatlantica in ceea ce priveste asistenta acordata tarii sale. „China, la fel ca Rusia, incearca sa divizeze UE si SUA si sa submineze solidaritatea transatlantica”, a declarat el pentru Politico ca raspuns la propunerea chineza. „Este foarte periculos”.

Tarile din Europa Centrala si de Est, cei mai vocali sustinatori ai inarmarii suplimentare a Ucrainei, sunt la fel de dispretuitoare fata de retorica Beijingului.

„Planul Chinei este vag si nu ofera solutii”, a declarat Ivana Karaskova, care conduce grupul de reflectie China Observers in Central and Eastern Europe, cu sediul la Praga. „Planul cere Rusiei si Ucrainei sa rezolve singure problema, ceea ce ar avantaja doar Rusia; China continua sa se opuna la ceea ce numeste sanctiuni unilaterale si cere ca sanctiunile sa fie aprobate de Consiliul de Securitate al ONU – ei bine, avand in vedere faptul ca agresorul este un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto, aceasta pretentie este de-a dreptul ridicola.”

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

3 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

4 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

4 ore ago