externe

Turcia anunta Suedia „sa nu se astepte la sprijin” pentru aderarea la NATO dupa arderea Coranului

Suedia nu ar trebui sa se astepte la sprijinul Turciei pentru aderarea la NATO dupa protestul din fata ambasadei Turciei la Stockholm din weekend, in timpul caruia a fost arsa o copie a Coranului, a declarat luni presedintele Tayyip Erdogan, potrivit France 24.

„Cei care permit astfel de blasfemie in fata ambasadei noastre (la Stockholm) nu se mai pot astepta la sprijinul nostru pentru aderarea lor la NATO”, a spus Erdogan intr-un discurs dupa o sedinta de cabinet.

Protestele de sambata de la Stockholm impotriva Turciei si impotriva cererii Suediei de a adera la NATO, in timpul carora a fost arsa o copie a Coranului, au intensificat tensiunile cu Turcia, de al carei sprijin Suedia are nevoie pentru a intra in alianta militara.

Cel care a ars Coranul este Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez de extrema dreapta Hard Line. Paludan, care are si cetatenie suedeza, a mai organizat in trecut o serie de demonstratii in care a ars Coranul.

Mai multe tari arabe, inclusiv Arabia Saudita, Iordania si Kuweit, au denuntat incidentul.

„Daca iubiti atat de mult membrii organizatiilor teroriste si dusmanii islamului si ii protejati, atunci va sfatuim sa cautati sprijinul lor pentru securitatea tarilor voastre”, a mai spus Erdogan.

Turcia l-a convocat deja pe ambasadorul Suediei cu privire la incident, a anulat o vizita planificata a ministrului suedez al apararii la Ankara si a condamnat ferm evenimentul.

Suedia si Finlanda au solicitat anul trecut aderarea la NATO in urma invaziei Ucrainei de catre Rusia, dar toate cele 30 de state membre trebuie sa aprobe cererea. Ankara a spus anterior ca Suedia, in special, trebuie sa adopte mai intai o pozitie mai clara impotriva teroristilor, in principal a militantilor kurzi si a unui grup pe care il invinovateste pentru tentativa de lovitura de stat din 2016 in Turcia.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

5 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

5 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

5 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

5 ore ago