externe

Mercenarul rus din Grupul Wagner care a fugit in Norvegia a fost arestat

Andrei Medvedev un fost comandant rus din grupul Wagner, care a cerut azil in Norvegia la inceputul acestei luni, a fost arestat de politie, in temeiul Legii privind imigratia, a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Jon Andreas Johansen citat de BBC.

Avocatul sau, Brynjulf Risnes, a declarat ca tanarul de 26 de ani a fost mutat intr-un centru de detentie din zona Oslo.
Medvedev, care a trecut in Norvegia din nordul indepartat al Rusiei in urma cu doua saptamani, se crede ca este primul membru al Grupului Wagner care a dezertat si a fugit in Occident.

Grupul de mercenari a fost folosit in multe operatiuni rusesti. Oficialii britanici estimeaza ca acesta reprezinta 10% din fortele Moscovei in Ucraina.

Miscarea a venit dupa ce „politia a concluzionat ca situatia lui era foarte periculoasa”, a declarat avocatul sau pentru BBC. „Asta este ceea ce toata lumea dorea sa evite, dar cautam solutii”. Inainte sa fie arestat, statuse intr-o casa sigura. Arestarea sa a insemnat ca acesta va fi sub securitate sporita. Fostul mercenar este inca tratat ca martor, a adaugat avocatul.

Medvedev sustine ca a fost martor la o serie de crime de razboi – inclusiv a vazut „dezertori executati” de catre serviciul de securitate interna al Grupului Wagner – in timp ce lupta in regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Vladimir Osechkin, fondatorul grupului rus pentru apararea drepturilor omului Gulagu.net, a declarat ca fostul comandant a decis sa plece dupa ce a fost informat ca contractul ii va fi prelungit pe termen nelimitat si a fost martor la „metodele teroriste” ale grupului.

Medvedev a indicat ca este dispus sa depuna marturie impotriva unor personalitati de rang inalt din grupul de mercenari.
O unitate speciala de politie norvegiana care l-a intervievat pe Medvedev este interesata de parcursul acestuia in cadrul grupului, despre care se crede ca este puternic implicat in doua dintre cele mai sangeroase batalii recente din Ucraina – in Soledar si Bakhmut.

Dupa ce luni a aparut vestea despre arestarea lui Medvedev, Gulagu.net a scris pe retelele de socializare ca fostului comandant i s-a spus ca va fi deportat din tara si daca acest lucru se va intampla, se teme ca va fi ucis.

Risnes a declarat pentru BBC ca nu este adevarat ca MEdvedev se confrunta cu deportarea, dar a spus ca este posibil sa fi existat o neintelegere intre acesta si politia norvegiana.

„Nu cautam sa-l scoatem basma curata pe Medvedev. A facut multe lucruri rele in viata lui. Dar el a vazut lumina si este dispus sa coopereze cu autoritatile norvegiene si internationale in ceea ce priveste Grupul Wagner si fondatorul acestuia, Evgheni Prigojin”, a scris Osechkin pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

2 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

3 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

3 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

3 ore ago

Polonia: Pretul gazelor va creste cu peste 50%, anunta cel mai mare furnizor de gaze din tara. Cum incearca guvernul sa atenueze impactul asupra populatiei

Cel mai mare furnizor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, a trimis clientilor sai scrisori…

3 ore ago

In ciuda amenintarilor cu deportarea, si mai multi migranti incearca sa ajunga in Marea Britanie

Zeci de migranti in doua barci pneumatice au ajuns sambata pe coasta de sud a…

4 ore ago