Ucraina a lansat, de pe trei directii, atacul principal in cadrul contraofensivei impotriva Rusiei. Zelenski: „Rezultate foarte bune”

externe

tanc leopard, germania

Ucraina a lansat miercuri principalul atac in cadrul contraofensivei sale, cu mii de oameni si vehicule blindate occidentale care au patruns pe linia frontului din Zaporijia, relateaza The Telegraf.

Volodimir Zelenski, presedintele ucrainean, a salutat miercuri seara „rezultatele foarte bune” obtinute de tara sa pe linia frontului si a promis ca va oferi in curand detalii despre succesele lor.

O forta ucraineana largita, ale carei randuri sunt ingrosate cu trupe antrenate in Occident si cu aproximativ 100 de vehicule blindate furnizate de Occident, spera sa avanseze spre sud pentru a taia accesul terestru al rusilor catre Crimeea.

Noua operatiune, daca va avea succes, ar putea dura intre una si trei saptamani, au declarat oficialii ucraineni prezenti la Washington. „Acesta este marele test”, a declarat un oficial american de rang inalt.

Ucraina ataca in prezent in trei directii, in Donetk, Zaporijia si Bahmut.

Surse din cadrul Pentagonului au declarat pentru New York Times ca oficialii ucraineni se concentreaza pe Zaporijia, in sudul Ucrainei.

Potrivit unui oficial, Ucraina a simtit o oportunitate dupa ce comandantul local regional rus, generalul-maior Ivan Popov, a afirmat ca a fost inlaturat dupa ce a ridicat problema lipsei unor echipamente si provizii pe campul de lupta.

„Rusii sunt intinsi pe un front foarte larg”, a declarat un oficial pentru New York Times. „Ei inca se confrunta cu probleme de logistica, aprovizionare, personal si arme”.

Pe masura ce contraofensiva a intrat in plina desfasurare, luptele de artilerie s-au intensificat de-a lungul frontului din Zaporijia.

Igor Konasenkov, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, a declarat ca a avut loc un asalt „masiv” si lupte crancene la sud de Orihiv, un oras pe care Ucraina il detine la aproximativ 100 de kilometri nord de Marea Azov.

Oficialii rusi au declarat ca asaltul a implicat trupe ucrainene care au fost antrenate in strainatate si au fost echipate cu aproximativ 100 de vehicule blindate, inclusiv tancuri Leopard de fabricatie germana si vehicule de lupta Bradley de fabricatie americana.

Imaginile care arata avansul ucrainean pe linia frontului din Zaporijia in vehicule Bradley miercuri pareau sa sustina aceste afirmatii.

Oficialii ucraineni le-ar fi spus omologilor lor americani ca ambitia lor este de a avansa spre sud – pe un teren acoperit de mine rusesti – spre orasul Tokmak.

Ei spera apoi sa avanseze spre Melitopol, in apropiere de coasta, cu scopul final de a bloca asa-numita punte terestra dintre Ucraina ocupata de Rusia si peninsula Crimeea.

Trupele ucrainene au raportat progrese treptate in respingerea trupelor rusesti de-a lungul frontului sudic, drumul lor fiind ingreunat de campuri minate si de bombardamentele si atacurile aeriene rusesti intense.

Oficialii de la Casa Alba urmaresc indeaproape progresele acestora.

Zelenski a recunoscut anterior ca ofensiva in zonele ocupate de rusi din estul si sud-estul tarii avanseaza mai lent decat si-ar dori. Dar, intr-un discurs video de miercuri seara, Zelenski a spus: „Astazi, baietii nostri au avut rezultate foarte bune pe front. Foarte bine pentru ei. Detaliile vor urma”.

Mii de intariri bine antrenate, care erau pastrate de Kiev, au fost acum desfasurate pe linia frontului, potrivit unor surse din Pentagon.

Multe dintre aceste unitati au fost antrenate in tactici avansate de manevra de catre aliatii occidentali.

Acest lucru pare sa se potriveasca cu speculatiile anterioare ale oficialilor din domeniul apararii de la Washington, potrivit carora Kievul isi va retine fortele cele mai bine antrenate pana cand va identifica punctele slabe din liniile rusesti.

Oficialii Pentagonului au declarat ca au existat argumente de fond pentru decizia Ucrainei de a se concentra asupra Zaporijiei.

Inainte de a se afla vestea asaltului ucrainean, Kievul se confrunta cu critici din partea aliatilor sai occidentali pentru ca actiona prea incet.

James Heappey, ministrul britanic al fortelor armate, a respins miercuri astfel de ingrijorari intr-un interviu acordat publicatiei The Telegraph. El a declarat ca lucrurile au evoluat conform unui plan elaborat impreuna cu Marea Britanie si America in timpul iernii.

Heappey a subliniat ca Kievul a fost „prudent in mod corespunzator” in ceea ce priveste modul in care a desfasurat un numar mare de oameni si arme occidentale in campurile dense de mine rusesti.

Ucraina astepta momentul potrivit pentru a lovi cu toata forta sa, a spus el, si a fost intelept sa tina blindatele occidentale „departe de ochii lumii” pana atunci.

Alti oficiali occidentali au subliniat faptul ca Kievul a fost judicios in angajarea celei de-a doua parti a fortei sale pe cea mai buna cale de atac posibila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: